STUDIU Administrarea antibioticelor la copiii pana in 2 ani poate duce la probleme cronice de sanatate

| | Actualizat: 2020-11-17 15:22:52

Administrarea antibioticelor la bebelusi este legata de probleme cronice de sanatate, cum ar fi alergiile si astmul, arata un studiu realizat recent de cercetatorii de la Mayo Clinic.

In cadrul studiului au fost analizate dosarele medicale a peste 14.000 de copii. Astfel, cercetatorii de la Clinica Mayo au descoperit ca administrarea antibioticelor la copii poate duce la probleme cronice de sanatate la copii mai tarziu in viata.

Administrarea antibioticelor in primii doi ani de viata ai bebelusului

Copiii carora li s-a administrat cel putin o doza de antibiotic prescris inainte de doi ani au prezentat mai multe sanse de a dezvolta probleme de sanatate imunologice, metabolice sau neurocomportamentale, cum ar fi astmul, alergiile sau obezitatea, potrivit unui nou studiu publicat in Mayo Clinic Proceedings.

„Prezentul studiu evidentiaza utilizarea prevalenta a antibioticelor la bebelusi si releva asocierile dintre expunerea la antibiotice si conditii distincte de sanatate imunologice, metabolice si neurocomportamentale si aparitia combinatiilor acestor conditii in timpul copilariei”, au remarcat cercetatorii in studiul lor.

„Riscurile pentru sanatate asociate cu expunerea la antibiotice in primii doi ani de viata se refera la numarul acestora, tipul de antibiotice si momentul prescriptiilor. In special, asocierea dintre expunerile la antibiotice si rezultatele adverse asupra sanatatii, inclusiv astm, rinita alergica, dermatita atopica, boala celiaca , excesul de greutate, obezitatea, ADHD si dizabilitatile de invatare".

Cercetatorii au studiat 14.572 de copii nascuti in judetul Olmsted, Minnesota, intre 1 ianuarie 2003 si 31 decembrie 2011, verificandu-se periodic dosarele medicale ale copiilor pe parcursul a aproape noua ani. Dintre participantii la studiu, 70% au primit cel putin un antibiotic in primii doi ani de viata si 55,4% au primit trei sau mai multe doze de antibiotice. Cercetatorii au descoperit ca ceea ce au primit copiii cu antibiotice si cand le-au primit par sa joace un rol in care s-au dezvoltat conditiile de sanatate imunologice, metabolice sau neurocomportamentale ale copiilor.

Cele mai frecvente antiobiotice administrate copiilor si efectele lor

De exemplu, cercetatorii au observat ca penicilina, cefalosporinele si macrolidele s-au dovedit a fi cele mai frecvent prescrise antibiotice - iar copiii care le-au luat intre nastere si varsta de 2 ani s-au dovedit a avea mai multe sanse de a dezvolta anumite afectiuni cronice de sanatate.

„Expunerea la cefalosporine a fost asociata cu un risc crescut la cel mai mare numar de afectiuni si, in mod unic, cu autism si alergii alimentare”, au scris cercetatorii.

„Penicilinele au fost asociate cu un risc crescut de astm si de a fi supraponderal la ambele sexe, boala celiaca si ADHD la fete si obezitate la baieti. Macrolidele au fost asociate cu un risc crescut de astm si [a fi] supraponderal la ambele sexe si rinita alergica [sau febra fanului] si obezitatea la baieti, dar au fost asociate cu un risc redus de dermatita atopica [sau eczema] la fete si dificultati de invatare la baieti. "

„Vrem sa subliniem ca acest studiu arata asocierea, nu cauzalitatea acestor afectiuni”, a declarat pentru CNN Nathan K. LeBrasseur, cercetator la Departamentul de Medicina Fizica si Reabilitare al Clinicii Mayo si unul dintre autorii studiului. Aceste descoperiri ofera oportunitatea de a viza cercetari viitoare pentru a determina abordari mai sigure la calendarul, dozarea si tipurile de antibiotice pentru copiii din aceasta grupa de varsta.

Cercetatorii au emis ipoteza ca compozitia microbiomului si interactiunile care au loc in primii cativa ani de viata s-au dovedit esentiale pentru dezvoltarea unui sistem imunitar sanatos si ca perturbarile pe care antibioticele le pot avea asupra compozitiei microbiene ar putea avea consecinte pe termen lung asupra sistemului imunitar.

Cu toate acestea, au subliniat ca sunt necesare mai multe studii pentru a intelege pe deplin legatura.

"Atunci cand antibioticele au fost dezvoltate si implementate pentru prima data, consideratia coplesitoare a fost controlul agentilor patogeni. Acum ne dam seama ca aplicarea lor pe scara larga are un efect colateral considerabil asupra microbiomului, care poate avea o importanta deosebita in dezvoltarea copiilor", au remarcat cercetatorii in studiu. Cu un studiu suplimentar, se pot stabili ghiduri clinice practice pentru a optimiza beneficiile si a reduce riscul de antibiotice la copii.

Referinte: 

Aversa, Z., Atkinson, E. J., Schafer, M. J., Theiler, R. N., Rocca, W. A., Blaser, M. J., & LeBrasseur, N. K. (2020). Association of Infant Antibiotic Exposure With Childhood Health Outcomes. Mayo Clinic Proceedings. doi:10.1016/j.mayocp.2020.07.019

 

Citeste si despre