Testele Phadiatop Infant

| | Actualizat: 2024-09-27 21:17:04

Testele Phadiatop Infant: o metoda de ultima ora in diagnosticare

Bolile alergice, in care este inclus si astmul bronsic, sunt cele mai frecvente dintre afectiunile bazate pe o predispozitie genetica.

Acestea afecteaza aproximativ 15-25% din populatie, iar numarul cazurilor de boala este in continua crestere.
Din acest motiv diagnosticul precoce este foarte important pentru stabilirea unei atitudini terapeutice corecte si pentru prevenirea complicatiilor.
In general, in lumea medicala sau non-medicala, termenul de “alergie” este foarte des utilizat, uneori intr-un mod nejustificat.

Alergia este o reactie anormala a organismului declansata in urma expunerii la una sau mai multe substante care in mod normal sunt inofensive si tolerate de majoritatea persoanelor.

Substantele care provoaca manifestarile alergice sunt denumite alergeni.

Intotdeauna in cazul alergiilor exista dovada unui mecanism imunologic, prin prezenta fie a anticorpilor, fie a unor celule (limfocite I) ce fac parte din sistemul de aparare al organismului.

Acest lucru este esential pentru definirea alergiei, deoarece multe din reactiile la medicamente sau alimente nu au la baza un mecanism imunologic si nu sunt deci de natura alergica.

Cel mai frecvent, in cazul alergiilor, se constata prezenta in sangele persoanelor afectate a unui tip special de anticorpi: anticorpii IgE specifici unui anumit alergen.

Atunci cand anticorpii IgE aflati in cantitati abundente vin in contact cu alergenul specific, determina eliberarea in organism a unor substante chimice care sunt responsabile de simptomele bolii alergice: rinoree (secretie nazala apoasa), nas infundat, lacrimare, stranut, prurit etc.

Predispozitia genetica de a produce anticorpi IgE ca raspuns la cantitati mici de alergeni se numeste atopie.
Riscul unui copil de a dezvolta o alergie mediata IgE este de 40-60% daca ambii parinti sunt atopici.
Din acest motiv este util sa se detecteze precoce prin teste de laborator prezenta atopiei la copiii cu parinti alergici.
S-a demonstrat ca la copiii atopici primele raspunsuri prin anticorpi IgE se produc la alergeni alimentari, ulterior constatandu-se prezenta de IgE specifice pentru alergeni inhalanti.
Se pare ca detectarea in ser de IgE specifice pentru albusul de ou, constituie cel mai precoce factor predictiv pentru afectiunile alergice.
Sensibilizarea precoce la alergeni alimentari poate genera manifestari cutanate sau gastrointestinale.
Mai tarziu, se va dezvolta sensibilizarea la alergeni inhalanti cu simptome de rinita alergica.

Cunoscand acest profil de sensibilizare denumit si “mars alergic” care este responsabil de instalarea in decursul timpului a diverselor manifestari alergice ar trebui sa se ia in considerare necesitatea apelarii la teste diagnostice pentru evaluarea bolilor atopice.

Avantajele testului

Aceste teste detecteaza in ser prezenta anticorpilor IgE specifice pentru unul sau mai multi alergeni.

Spre deosebire de testele cutanate, care de asemenea pun in evidenta sensibilizarea la diversi alergeni, testele serologice, prezente acum si in Romania, au avantajul ca: se efectueaza dintr-o singura proba de sange, sunt non-invazive (foarte important pentru copiii mici care pot dezvolta o reactie alergica chiar si la o cantitate foarte redusa de alergen – teama de un posibil soc anafilactic!) si nu este necesara intreruperea unui tratament inceput in prealabil.

Intr-o prima etapa de diagnostic se recomanda efectuarea testelor multialergen care demonstreaza prezenta in ser a anticorpilor IgE dezvoltati la diverse amestecuri de alergeni alese in functie de varsta si simptome.

Un exemplu de astfel de test este Phadiatop Infant recomandat copiilor cu varste cuprise intre 0 si 4 ani.
Este un test specific care demonstreaza prezenta anticorpilor IgE indreptati impotriva celor mai obisnuiti alergeni alimentari si inhalanti. Acest test este util in scop de screening, adica pentru depistarea precoce a atopiei la copiii mici.

Atentie! Se recomanda ca acest test sa fie folosit justificat si nu la copii asimtomatici si fara un istoric familial sugestiv.

"Candidatii" la acest test

Acestia sunt:
1. Copiii cu predispozitie genetica si istoric familial pozitiv pentru atopie. Testul ofera un raspuns pozitiv/ negativ in ceea ce priveste prezenta atopiei.

Mentionam inca o data ca atopia reprezinta un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea astmului bronsic.

2. Copiii cu diverse simptome si manifestari clinice.

Testul ofera posibilitatea de a demonstra ca aceste manifestari sunt sau nu de natura alergica si de a stabili astfel masurile corecte de tratament preventiv si curativ.

Un simptom frecvent intalnit la copilul mic este wheezingul (“suieratul”).

Nu toti copiii cu aceasta manifestare vor dezvolta in timp astm bronsic ci doar un anumit procent destul de scazut.

Testul detecteaza copiii cu risc crescut.
De asemenea, copiii pot prezenta diverse eruptii cutanate insotite de prurit (mancarimi) insa doar unele dintre ele au la baza un mecanism alergic (dermatita atopica).

Testul e capabil sa faca aceasta distinctie.

In cazul in care testul Phadiatop Infant este pozitiv se recomanda investigatiile de laborator cu determinarea de IgE specifice pentru alergeni individuali:

Alergeni inhalanti obisnuiti: polen de graminee, ierburi si arbori, mucegaiuri, praf de casa, par de caine si pisica

Alergeni alimentari obisnuiti: albus de ou, lapte, peste, grau, alune, soia.
Pentru copiii mai mari de 4-5 ani exista varianta de test Phadiatop care ofera posibilitatea testarii numai la alergenii inhalanti din mediu.

Cu aceste teste se deschid noi perseptive in diagnosticarea precoce a alergiilor, oferind posibilitatea inceperii imunoterapiei din stadiile incipiente cu mult mai multe sanse de vindecare pentru copilul Dvs.

Sursa foto: freepik

Citeste si despre