Urticaria la copiii pana in 3 ani - care sunt cauzele?

| | Actualizat: 2018-04-03 00:00:00

Articol scris de Dr. Ana-Maria Vlad, specialist dermato-venerologie Hebra Dermatologie

Dezvoltarea unor pete rosii proeminente pe pielea celui mic poate reprezenta un motiv real de ingrijorare pentru parinti, mai ales daca nu este cunoscuta cauza acestei reactii.

Doamna doctor Ana-Maria Vlad, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune ca in cele mai multe cazuri fenomenul este, de fapt, urticarie, o afectiune frecventa, caracterizata de aparitia de "blande" rosii, pruriginoase, care dispar in mai putin de 24 de ore, fara sa lase urme. Uneori aceste "blande" au aspect hemoragic si pot fi insotite de angioedem (umflarea buzelor, mainilor) si dureri articulare. Pot aparea pe orice parte a corpului, inclusiv pe fata.

Din ce cauza apare urticaria?

Potrivit dr. Ana-Maria Vlad, cele mai frecvente cauze de urticarie la copil pana in 3 ani sunt infectiile virale asociate sau nu cu administrarea de medicamente (antibiotic, paracetamol, ibuprofen) si alimentele. E bine de stiut ca etiologia urticariei necesita de multe ori o munca de detectiv, fiind depistata cauza exacta in 20-80% din cazuri, in functie de studiu!

Infectiile virale (respiratorii, digestive) pot declansa ele insele o reactie urticariana dar de cele mai multe ori administrarea medicamentelor (in special antibiotice) face dificila evidentierea cauzei. De departe sunt cea mai frecventa cauza a urticariei la aceasta grupa de varsta.

Leziunile cu aspect hemoragic asociate cu dureri articulare apar mai frecvent in contextul infectiei virale. Un set complet de serologii virale (orientat in functie de tabloul clinic), IgE totale si specifice medicamentelor administrate (acolo unde exista) pot orienta diagnosticul. De asemenea, teste suplimentare de tip prick test efectuate la distanta de episodul de urticarie pot confirma diagnosticul.

Specialistul dermatolog atentioneaza ca alimentele reprezinta a doua cauza de urticarie la copii pana in 3 ani.

Cel mai frecvent incriminate sunt ouale, alunele, fructele exotice, laptele de vaca (in special la copii sub 6 luni), fructele de mare si capsunile. O urticarie de cauza alimentara este suspectata mai ales atunci cand eruptia apare in contextul introducerii unui nou aliment, la mai putin de o ora de la masa, si de multe ori debuteaza cu umflarea buzelor (angioedem). Confirmarea cauzei alimentare se face pe baza analizelor IgE specifice, prick testelor orientate clinic si eventual test de provocare orala (reintroducerea alimentului suspectat) – evident sub supraveghere medicala stricta.

Daca se stabileste ca si cauza a eruptiei urticariene un medicament sau un aliment specific este recomandata evitarea lui si a substantelor inrudite pentru a nu repeta episodul.

Citeste si despre