- Fetita mea de 7 ani are vitiligo. Are o pata pe pleoapa stanga, pe amandoi genunchii si in spatele lor, pe glezna stanga, pe circumferinta taliei. Din august 2005 face tratament cu DAIVONEX la recomandarea medicului dar nu se vede nici un rezultat, din contra, petele s-au marit. Daca stiti un tratament mai eficace va rog sa-mi raspundeti.
Raspuns: Vitiligo este o dermatoza dobandita, caracterizata prin aparitia de placi albe si depigmentate, care cresc in timp in suprafata si numar. Aceasta dermatoza este data de disparitia melanocitelor functionale si de diminuarea continutului de melanina din epiderm.Afectiunea intereseaza 0,1-2% din populatia mondiala fara predominanta de sex sau rasa, transmiterea ereditara nu este o regula dar a putut fi observata la 30% din cazuri. Etimologia este necunoscuta iar numeroasele ipoteze patogenice nu reusesc sa explice in ansamblu toate formele de boala. Actual nu exista nicio solutie total satisfacatoare pentru tratare dar exista numeroase optiuni pentru temporizarea evolutiei cu rezultate acceptabile la multi dintre pacienti.
Diagnosticul se stabileste doar prin criterii clinice (aspectul leziunilor, repartitia si evolutia acestora)neexistind criterii biologice sau histologice specifice leziunilor de vitiligo. Boala poate debuta la orice varsta dar cel mai frecvent apare inainte de 20 de ani.
Leziunea elementara din vitiligo este o macula de talie variabila, decolorata, cu contur bine delimitat, hiperpigmentat, zona devenind rapid eritematoasa dupa expunerea la soare. In functie de modul de repartitie a petelor depigmentate putem distinge doua forme clinice de vitiligo:
Dupa numerosi ani de evolutie depigmentarea poate deveni totala- vitiligo universal.
Tratamentul medical are rolul de a stimula proliferarea melanocitelor inca prezente la nivelul rezervoarelor epidermice si foliculare. Fototerapia (cu cele trei modalitati ale sale puvaterapia, UVBterapia si helioterapia) are un rol important si se asociaza tratamentului medicamentos.
Puvaterapia se asociaza tratamentului cu 8methoxy-psoralen si 8isomylene oxypsoralen si consta intr-o iradiere cu UVA, sedintele fiind de doua ori pe saptamina in decursul mai multor luni Utilizarea locala de psoralen asociata cu UVA trebuie facuta cu prudenta din cauza riscului de arsuri.
UVBterapia este o achizitie recenta care stimuleaza proliferarea melanocitelor fara priza medicamentoasa, doar prin actiunea razelor ultraviolete B cu spectru ingust.
Helioterapia poate fi utilizata in particular la copii, incepand prin expuneri scurte de 5-10 minute, sedinte care cresc progresiv ca durata de expunere.
In 45% din cazuri s-a observat dupa 3-4 luni de fototerapie o repigmentare peripilara care poate reusi prin coalescenta, o repigmentare totala a maculei. Absenta raspunsului la fototerapie dupa 4 luni impune intreruperea acesteia. Intre tratamentele medicamentoase trebuie citate corticoterapia locala si vitaminoterapia. Aplicarea locala de corticosteroizi in decursul a 3 luni poate favoriza aparitia micilor pete de vitiligo, dar riscul efectelor secundare impune prudenta.
Vitaminoterapia poate avea un rol stimulant si asociaza vitamina C, acid folic si vitamina B12.
Tratamentul chirurgical are ca scop aducerea la nivelul zonelor depigmentate de melanocite provenind dintr-o zona donatoare; indicatiile acestui tratament sunt restranse.
In ceea ce priveste suferinta fetitei dumneavoastra va sfatuiesc sa va prezentati intr-un serviciu de dermatologie pentru evaluare si completarea a tratamentului.
Multa sanatate,
Dr. Dana Paduraru,
Medic rezident in specialitatea Chirurgie Pediatrica
Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"
Detalii specialist