5 lucruri care nu cauzeaza autismul

| | Actualizat: 2014-10-31 16:55:02

Autismul, aceasta boala care izoleaza copiii intr-o lume tacuta, este una dintre cele mai dezbatute si cercetate afectiuni la ora actuala printre specialistii. Savantii incearca sa depisteze cauzele exacte care afecteaza abilitatea copilului de a comunica si relationa cu cei din jur, insa in efortul lor s-au confruntat cu o multime de mituri sau conceptii gresite legate de factorii declansatori ai bolii.

De aceea, merita sa discutam si despre lucrurile care NU cauzeaza autismul si sa le "ingropam" definitiv din calea cresterii corecte a unui copil!  

Stilul parental

Nimic din ce faci in ingrijirea sau cresterea copilului nu are legatura cu diagnosticul de autism al copilului tau. Este inutil sa lasi sentimentele de vinovatie sau frustrarile sa iti invadeze mintea si bucuria de a fi parinte. Desi nu se cunosc cauzele exacte ale aparitiei acestei afectiuni inspaimantatoare pentru parinti, in mod cert acestea nu au legatura cu modul in care alegi sa iti ingrijesti copilul.

Studiile sugereaza ca factorii declansatori ai autismului sunt de natura genetica, biologica sau neurologica. Asadar, nimic din ce faci sau nu faci in ingrijirea, disciplinarea si educarea copilului nu poate fi cauza a acestei tulburari.  

Comportamentul din timpul sarcinii

Nu doar modul in care ai grija de copil dupa nastere a fost asociat cu autismul. Exista o serie de prejudecati conform carora expunerea la soare, viciile, medicamentele sau traumele emotionale experimentate in sarcina ar putea cauza autismul la copii, lucruri care nu sunt adevarate. Cert este insa faptul ca multe dintre acestea pot avea repercusiuni grave asupra sanatatii generale a copilului.  

Vaccinurile (imunizarea)

In ultimii ani, a inceput o adevarata propaganda antivaccinare la copii, pe motiv ca ar produce modificarile neuronale asociate tulburarilor din spectrul autist. Mai intai, a fost vizat vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola) ca principal vinovat pentru declansarea bolii. La scurt timp, toate tipurile de imunizari au inceput sa fie, treptat, considerate factori de risc pentru tulburare.

Specialistii avertizeaza ca nevaccinarea copiilor este un pret prea mare de platit pentru sanatatea si viata lor, pentruca parintii sa ia in considerare speculatia nedemonstrata stiintific conform careia imunizarile ar avea implicatii in declansarea autismului.  

Alimentatia

Din momentul in care consumul de zahar a fost asociat cu cresterea riscului de ADHD la copii, multi cercetatori si pseudomedici au incercat sa faca legaturi si intre alimente si autism, lansand tot soiul de ipoteze nejustificate. De teama acestei tulburari, multi parinti si-au trecut copiii la regim sau dieta, scotand din meniul lor alimentele cu gluten, caseina sau cu alte ingrediente pe care le-au invocat respectivele studii.

Cert este faptul ca nu s-a dovedit nimic in acest sens si ca sunt foarte slabe sansele ca alimentele consumate de copii sa produca degenerarea biologica si neurologica implicata in aparitia acestei afectiuni. .  

Aparatura electronica (gadgeturile)

  Nu sunt putine afectiunile si problemele cu care telefoanele, televizoarele si, in general, gadgeturile moderne sa nu fi fost asociate de-a lungul timpului, iar autismul nu face exceptie. La un moment dat, s-a speculat ideea ca obiceiul de a urmari programele de la televizor ar putea declansa autismul la copii. Insa nu a iesit la iveala nicio dovada stiintifica care sa dovedeasca ca urmarirea emisiunilor sau filmelor ar produce degenerarea biologica sau neurologica implicata in aparitia autismului.

Si undele electromagnetice emanate de gadgeturi, si in speciale de telefoanele mobile, au fost asociate cu autismul, pe baza faptului ca ar avea un impact nociv asupra creierului. Cu toate acestea, nu exista, la ora actuala, nicio dovada conform careia utilizarea electronicelor ar putea fi responsabila pentru aparitia tulburarii.

Mai cunosti si alte lucruri care au fost fals asociate cu aparitia autismului? Tu care crezi ca este cauza reala a acestei boli necrutatoare? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre