6 luni dupa primul transplant cu celule stem in Romania, pentru tratarea autismului

| | Actualizat: 2019-09-18 14:25:57

Aceasta premiera medicala reprezinta primul transplant efectuat in Romania cu propriile celule stem recoltate la nastere.

Pentru prima data in tara noastra, un copil diagnosticat cu tulburari din spectrul autismului a fost beneficiarul unui transplant cu celule stem.

Prevalenta estimata de CDC (Center for Disease Control and Prevention, USA) are la baza date colectate cu 4 ani inainte de publicarea raportului (spre exemplu, valorile raportate in anul 2018 provin din anul 2014).

Fetita se simte bine post-transplant si va fi in continuare monitorizata de catre echipa medicala, pentru a urmari evolutia clinica.

Proba a fost recoltata in anul 2014 utilizand serviciile Stem Sure, apoi procesata prin separare celulara si criogenata timp de 4 ani pana la momentul la care a fost solicitata spre utilizare de catre parinti.

Parintii au luat decizia de a efectua transplantul autolog (transplant ce utilizeaza celulele proprii) in Bucuresti. Transplantul a avut loc la finalul lunii ianuarie 2019.

Autismul

Autismul este considerat un spectru de tulburari de dezvoltare neuropsihiatrica, cu o larga paleta de manifestari. Cauzele raman deocamdata necunoscute.

Autismul inregistreaza o crestere a incidentei in intreaga lume. Spre exemplu, in SUA, 1 din 59 de copii sunt diagnosticati cu tulburari din spectrul autismului, conform datelor publicate in 2018 de catre CDC (Centers for Disease Control and Prevention). Fata de statisticile din 2012, se inregistreaza o crestere de 15% a prevalentei bolii, conform CDC.

Exista in continuare o diferenta intre baieti si fete. Baietii sunt de 4 ori mai predispusi decat fetele sa dezvolte o tulburare din spectrul autismului. Varsta de diagnosticare a ramas in continuare peste 4 ani, desi un diagnostic precoce este crucial pentru ca interventiile terapeutice sa inceapa cat mai timpuriu astfel incat recuperarea sa fie cat mai buna.

Etapele transplantului

Pregatirea documentatiei

In luna decembrie a anului 2018 parintii au transmis catre Stem Sure solicitarea de eliberare a probei de celule stem recoltate la nastere pentru a fi utilizata in transplant.

A urmat apoi completarea documentatiei medicale din partea echipei ce a efectuat transplantul, pentru a certifica faptul ca proba urmeaza a fi utilizata in conditii medicale proprii diagnosticului, in cazul de fata, autism.

Testarea si validarea probei

A urmat etapa de verificare a parametrilor probei (numar de celule nucleate din proba, numar de celule stem, viabilitatea celulara, markeri infectiosi, sterilitatea probei) precum si validarea sursei probei prin testarea genetica HLA.

Colegii din banca au raspuns prompt tuturor solicitarilor echipei medicale din Romania.

Documentatia probei a fost pregatita si pusa la dispozitia echipei medicale romane, facand astfel posibila pregatirea in detaliu, pas cu pas, a procedurii de transplantare.

Cum toate testarile au aratat faptul ca proba indeplineste criteriile de calitate pentru a fi folosita in siguranta in transplant, a inceput urmatoarea etapa.

Transplantarea probei de celule stem a avut loc la un spital privat din Bucuresti. Specialistii din banca au pus la dispozitia echipei medicale romane protocolul de decriogenare, apoi protocolul de transfer al probei de celule stem din recipientul unde proba a fost stocata in cursul ultimilor 4 ani in recipientul pentru transplant, precum si protocolul medical de aplicare a probei. Toti pasii transplantului au fost prezentati clar si in detaliu, facilitand desfasurarea in conditii perfecte a procedurii.

Inainte de momentul propriu-zis al transplantarii, proba a trecut printr-o ultima verificare a calitatii sale – a fost reverificat numarul de celule din proba dupa decriogenare. Rezultatul a fost unul foarte bun: proba isi pastrase caracteristicile de celularitate de la momentul recoltarii pe toata durata stocarii probei in banca.

 

„Familia a cautat solutii pentru situatia cu care se confrunta. Astfel, au ajuns la decizia de a utiliza proba de celule stem recoltata la nastere prin intermediul Stem Sure. Tratamentul cu celule stem pentru autism este un tratament inovator nestandardizat, de care beneficiaza copii din intreaga lume inca de cativa ani. Centrul Medical Duke University din SUA este cunoscut in intreaga lume pentru rezultatele bune pe care le-a obtinut in tratamentul cu celule stem al copiilor cu autism. Ne dorim din suflet ca si in acest caz, pacientul nostru sa obtina rezultatele foarte bune post-transplant pe care le asteptam ca urmare a experientei internationale pe care o cunoastem de la centre medicale precum cel amintit!”, a declarat dr. Bogdan Ivanescu, Directorul General al Stem Sure.

La 6 luni dupa transplant

Intr-un timp foarte scurt dupa transplant, respectiv dupa cateva saptamani, parintii si echipa medicala au constatat mai multe schimbari. Cele mai importante de mentionat sunt imbunatatirea vorbitului in propozitii scurte, pastrarea contactului vizual cu interlocutorii, diminuarea activitatilor repetitive si a manifestarilor agresive.

Circa 70% dintre copiii diagnosticati cu autism care beneficiaza de tratamentul cu celule stem cunosc aceste imbunatatiri, conform studiului finalizat in 2018 de catre cel mai apreciat cercetator din domeniu, Joanne Kurtzberg, de la Duke School of Medicine.

La 6 luni dupa transplant, evaluarea preliminara confirma ca rezultatele transplantului s-au mentinut dupa interventie exista asteptari foarte optimiste in legatura cu viitoarele imbunatatiri. Urmatorul termen de evaluare va fi in cadrul raportului final, la 12 luni post-transplant.

Toate rezultatele de pana acum confirma eficienta tratamentului cu celule stem in tratarea autismului, ca studiu clinic. Aceasta reusita poate fi considerata punctul de plecare pentru tratamentele cu celule stem recoltate la nastere, din Romania.

Stem Sure

De 10 ani in Romania, Stem Sure este singura companie de celule stem din Europa ce ofera servicii de recoltare, procesare si stocare a celulelor stem recoltate la nastere intr-un laborator cu cele mai prestigioase acreditari internationale din domeniu, JACIE & AABB. Mai multe detalii pe StemSure.ro.

Dr. Bogdan Ivanescu,

Directorul General al Stem Sure

 

“Fiind prima proba eliberata de Stem Sure, si pentru noi a fost o premiera. Dar totul a decurs bine. Ne bucura faptul ca la 6 luni dupa transplant, fetita a reactionat foarte bine observandu-se mai multe imbunatatiri!” a afirmat dr. Bogdan Ivanescu, Directorul General al Stem Sure.

Citeste si despre