Integrarea copilului autist in comunitate

| | Actualizat: 2014-04-17 12:16:50

Copilul cu autism are nevoie sa isi exerseze abilitatile si cunostintele dobandite in urma interventiei terapeutice in cat mai multe medii naturale, care sa il ajute totodata sa isi dezvolte si abilitatile de socializare si de integrare senzoriala. La inceput ii va fi greu sa faca fata schimbarilor si diversilor stimuli din jur, prin urmare incearca sa-l expui treptat, cu rabdare si incredere.

Recomandari

  • Invita acasa prieteni care au copii si organizeaza intalniri de joaca.
  • Iesiti in parc si in locuri de joaca nu foarte aglomerate; ajuta-ti copilul sa relationeze cu alti copii.
  • Inscrie-ti copilul la diverse cursuri optionale sau cluburi (cauta instructori de dans, inot, profesori de muzica, pictura care, de preferinta, au mai avut experienta de lucru cu alti copii cu autism).
  • Si copilul cu autism poate merge la teatru, film, spectacole de muzica. La inceput e posibil sa se concentreze doar pentru o perioada scurta de timp. Dar daca il duci treptat si mai ales la spectacole care stii ca ii fac placere sau daca ii lasi in mana jucaria preferata, il ajuti mult.
  • Este posibil sa intampini respingere, indignare sau priviri ciudate din partea celor din jur. Explica-le calm si pe scurt, de ce copilul tau se comporta "altfel" (nu este agresiv sau rasfatat, ci pur si simplu are autism; nu vorbeste pentru ca nu vrea, ci pentru ca nu poate). In cazul in care este discriminat, poti face si o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.
  • Inscrie-ti copilul cat mai devreme la gradinita, pe cat posibil cu un insotitor, daca stii ca are rabdare si raspunde la instructiuni de grup. Integrarea in gradinita este primul pas, absolut necesar pentru integrarea lui ulterioara in scoala si pentru dezvoltarea abilitatilor de socializare.

Materialul face parte din Brosura "Autismul – mini-ghid pentru familie", realizata prin proiectul "Si ei trebuie sa aiba o sansa!" – Program de sprijin pentru integrarea sociala si profesionala a persoanelor cu tulburari de spectru autist.

Prin intermediul acestui proiect, in tara au fost deschise 40 de centre de consiliere si asistenta gratuita pentru persoanele cu autism. Intra pe site-ul www.autism.raa.ro pentru adresele centrelor si mai multe detalii despre proiect.

Programul este desfasurat de Fundatia Romanian Angel Appeal in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice – Directia Protectia Copilului si Asociatia de Psihoterapii Cognitive si Comportamentale din Romania, a fost demarat la 1 octombrie 2010 cu o durata de 3 ani si beneficiaza de cofinantare din Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, "Investeste in oameni!".

Citeste si despre