Semne timpurii ale autismului pe care orice mama trebuie sa le cunoasca

| | Actualizat: 2021-07-14 23:22:09

A avea un copil cu autism este o "cruce" grea pentru orice mama, insa felul in care evolueaza tulburarea poate fi gestionat mai usor daca aceasta este identificata cat mai devreme posibil. Adesea, simptomele autismului sunt confundate cu cumintenia, dar ele devin vizibile intre 12 luni si 18 luni, daca stii sa le identifici.

Cu cat autismul este diagnosticat mai repede, cu atat sunt sanse mai mari ca gravitatea tulburarii sa fie redusa cu tratamentul adecvat, de catre un medic experimentat.

Semnele timpurii ale tulburarilor din spectrul autist

Iata care sunt avertismentele pe care bebelusul insusi vi le da si care ar putea indica faptul ca sufera de autism:

Regresia sau pierderea abilitatilor dobandite

Desi totul poate sa para normal, iar bebelusul a inceput deja sa spuna "mama" si "tata", sa indice obiectele din camera atunci cand ii ceri sa o faca, unul dintre semnele timpurii ale autismului este cand abilitatile dobandite intra in regresie sau dispar complet. De obicei acest lucru se intampla intre 15 luni si 2 ani.

Nu incepe sa vorbeasca pana la un an

Evident, un copil de un an nu poate vorbi perfect, insa, stimulati de parinti, toti vor sa incerce sa pronunte cuvintele pe care le aud. In schimb, un bebelus cu autism nu va avea aceasta pornire de a incerca sa reproduca acele cuvinte pe care le aude in jurul sau; in schimb, poate invata sunete sau cuvinte pe care le aude la televizor sau la alte persoane si care le-au atras atentia intr-un mod ciudat.

Nu raspunde cand il strigi

Un bebelus incepe sa isi recunoasca numele intre 5 si 8 luni si se va uita la persoana care il striga. Cei cu tulburari din spectrul autist nu vor reactiona, insa, chiar daca ii spui numele de mai multe ori. Te va surprinde, insa, faptul ca reactioneaza la alte sunete, cuvinte sau nume.

Nu zambeste si nu imita gesturile

Bebelusii sunt ca un burete care acumuleaza informatii in primele luni de viata. Atunci invata sa rada si o vor face mai des deoarece remarca reactia de incantare a adultilor. In plus, cei mai multi dintre ei vor rade cu sughituri la cea mai mica grimasa pe care o vede la un adult sau la un alt copil. Totodata, micutii imita miscarile cu mainile pe care le faci, mai ales daca acestea sunt insotite de sunete sau de cantecele.

Daca bebelusul tau nu zambeste si nu imita gesturile, este posibils a va confruntati cu autismul si ar fi bine sa apelezi cat mai repede la un medic.

Nu arata lucrurile si nu urmareste cu privirea obiecte care in mod normal i-ar atrage atentia

Cand un bebelus vrea ceva, o va arata energic, mai ales cand inca nu stie sa vorbeasca foarte bine. El iti va arata obiectul pe caresi-l doreste sau despre care il intrebi, insa nu si un bebelus cu autism, care poate sa para de cele mai multe ori impasibil.

Evita contactul vizual

Poate acesta este cel mai banal simptom al autismului. Bebelusul va evita cu orice pret contactul vizual cu alte persoane si chiar cu jucariile; in schimb, isi va fixa privirea in alte puncte pentru perioade lungi de timp.

Nu face zgomot pentru a atrage atentia

Intr-o casa in care exista un bebelus este liniste doar cand acesta doarme. In restul timpului se vor auzi chiote, tipete, plans, rasete si gangureli sau chiar crize de furie. Este felul bebelusilor de a atrage atentia, de a transmite ca vor ceva sau ca ii deranjeaza ceva. Este un comportament normal, insa un copil cu autism nu doar ca nu isi va manifesta in niciun fel dorintele, dar nu va arata niciun fel de interes pentru a interactiona cu adultii sau cu alti copii din casa, daca este cazul.

Nu reactioneaza cand va jucati cu el

Jocul preferat al bebelusilor in primele luni de viata este "cucu-bau" si este cel care ii si face sa rada si sa chicoteasca fara incetare. Un bebelus cu tulburari din spectrul autist nu va arata, insa, niciun interes pentru acest joc sau pentru jucariile pe care i le aduci.

Ramane impasibil cand ii cade ceva din mana

Inca de la varsta de 6 luni un bebelus poate urmari cu privirea si poate atrage atentia parintilor, prin miscari si gangureli sau plans, ca le-a cazut o jucarie sau suzeta. Cei cu autism, insa, vor ramane impasibili sau se vor concentra pe altceva.

Nu cere in brate

Un copil care nu vrea in brate trage, cu siguranta, un semnal de alarma. Majoritatea micutilor simt nevoia sa fie tinuti in brate fie pentru ca au obosit, fie pentru ca simt nevoia de afectiune, fie pentru ca pur si simplu vor atentie. Cand copilul are un disconfort evident atunci cand il iei in brate, cand corpul lui, in loc sa se lipeasca de al tau, devine rigid si chiar te respinge, este un adevarat semnal de alarma.

Urmareste cu atentie evolutia copilului tau, acorda-i atentia de care are nevoie si, daca remarci vreunul dintre aceste semnale, discuta de urgenta cu pediatrul despre masurile care se impun in continuare. Cu cat mai devreme veti incepe tratamentul si gestionarea unei tulburari din spectrul autist, cu atat sunt mai mari sansele ca micutul tau sa duca o viata cat mai aproape de normalitate in viitor si sa se integreze in colectivitate.

Foto: Piqsels.com

Citeste si despre