Meningita este o boala provocata de inflamarea membranelor protectoare ale creierului si maduvei spinarii.
Etiologia acestei afectiuni poate varia, dar simptomele diferitelor tipuri de meningita sunt in general asemanatoare.
Copiii sunt cel mai expusi la meningita, asa ca parintii trebuie sa fie mereu in garda si sa poata identifica posibile semne ale bolii si sa stie ce simptome trebuie tratate cu prioritate.
Cresterea brusca a temperaturii este unul dintre principalele semne de meningita. Copilul incepe sa tremure in frisoane si se plange ca are picioarele reci. Temperatura creste mult si rapid si scopul principal va fi ca aceasta sa fie scazuta. Totusi, pentru ca temperatura crescuta poate fi un semn al multor afectiuni, trebuie sa fiti atenti si la alte schimbari ale starii copilului.
Copilul se plange de dureri de cap? Acesta este si el un semnal de alarma. Durerile de cap provocate de meningita nu sunt doar puternice, ci insuportabile. Ea poate radia si spre gat, dar putini copii pot sa o semnaleze si asta pentru ca cel mai tare ii doare capul. O fontanela bombata poate fi un semn de meningita la bebelusii care nu iti vor putea spune ca ii doare capul.
Vederea alterata este, de asemenea, un simptom de meningita. Copilul afectat nu poate focaliza, astfel ca va vedea dublu sau in ceata.
Durerile de stomac, greata si voma, impreuna cu simptomele de mai sus, ar trebui sa va trimita direct la spital. Copilul bolnav de meningita isi pierde apetitul in principal pentru ca ii este foarte greata. Daca va manca ceva, il va durea stomacul si va varsa.
Sensibilitatea la lumina puternica creste si ea in caz de meningita. Copilul nu o va putea suporta, ochii ii vor lacrima puternic, ii va provoca greata si va face durerea de cap si mai puternica.
Rigiditatea muschilor occipitali va face un copil cu meningita sa stea intr-o pozitie pe care parintii o pot recunoaste usor: va sta culcat pe o parte, cu capul pe spate si picioarele indoite. Incercarile de a-i indrepta gatul sunt de cele mai multe ori inutile.
Inabilitatea de a indrepta genunchii este si ea un simptom de meningita. Chiar daca vei reusi sa faci copilul sa nu mai stea cu capul pe spate si sa duca barbia spre piept, genunchii se vor indoi instantaneu si vor fi imposibil de indreptat. Acest simptom este cunoscut drept semnul Brudzinski si poate fi dublat de semnul Kernig, atunci cand copilul nu poate indrepta perfect piciorul daca este ridicat la 90 de grade fata de corp.
Iritatiile pielii pot fi si ele un semn de meningita. Cum faci diferenta intre iritatiile care indica meningita si o iritatie obisnuita? Ia un pahar transparent, aplica-l pe zona iritata si apasa-l cu fermitate pe piele, pana cand aceasta devine palida. Daca punctele rosii palesc si ele, nu ai motive de ingrijorare, dar daca ele raman vizibile, trebuie sa duci urgent copilul la medic sau sa chemi ambulanta.
Ce ai de facut daca suspectezi copilul de meningita
Meningita este o boala foarte periculoasa, cu evolutie rapida, ce poate duce la deces. Daca identifici simptomele de mai sus, suna urgent la ambulanta si ai grija ca micutul sa se odihneasca in liniste, intr-o camera cu lumina slaba, pana la sosirea medicului. Comunica-i acestuia toate simptomele pe care le-ai identificat si nu refuza spitalizarea copilului.