Simptomul, usor de observat la copiii care au contractat sifilis de la mama, in timpul sarcinii, este asociat cu sifilisul congenital tardiv, in care primele manifestari apar abia dupa cativa ani de la nasterea micutului.
Dintele Hutchinson este denumit dupa medicul britanic Jonathan Hutchinson (1828 - 1913), care a catalogat si alte simptome ale sifilisului congenital, reunite sub numele de triada lui Hutchinson.
Spre deosebire de simptomele sifilisului congenital precoce, care apar in general la trei saptamani dupa nastere, dintele Hutchinson si celelalte simptome din forma tardiva a bolii apar abia cand copilul are deja doi-trei ani.
Cum recunosti dintele Hutchinson
Aparitia dintelui Hutchinson este adesea primul simptom al sifilisului congenital tardiv, care ramane ascuns in primii ani de viata ai micutului, desi infectia s-a produs in al doilea trimestru al sarcinii.
Modificarile dentare vizibile la dintele Hutchinson
- adancirea marginii libere a dintelui in forma de semiluna;
- retractia zonei superioare a dintelui;
- devierea axelor care converg spre partea interioara, ce provoaca maformatii definitive.
Modificarile dintisorilor micutului sunt ireversibile, insa tratamentul bolii poate stopa aparitia de noi simptome si riscul de complicatii.
Triada lui Hutchinson si sifilisul congenital
Triada lui Hutchinson, cele trei simptome ale sifilisului congenital tardiv, este de obicei prezenta atunci cand boala a afectat deja puternic dezvoltarea copilasului infectat.
Cele trei simptome din triada lui Hutchinson
- dintele Hutchinson, malformatie a celei de-a doua dentitii;
- keratita interstitiala, infectie a corneei care poate afecta definitiv vazul copilului;
- labirintita luetica (leziune de nerv cranial VIII), leziune a urechii interne care poate duce la surditate.
Alaturi de cele trei simptome, poate aparea si o rinita sifilitica, care se manisfesta prin scurgeri puternice de mucoasa si puroi din nasul micutului. Acest simptom este insotit si de distrugerea oaselor din nasul copilului ce lasa in urma cicatrici deformante si "nasul in sa" sau "nasul in cioc de papagal".
Sifilisul (luesul) este o infectie provocata de agentul patogen Treponema pallidum si poate fi transmis fatului incepand cu a cincea luna (saptamana a 18-a) a sarcinii.
Daca mama a fost infectata cu sifilis de curand, riscul transmiterii la copil in timpul sarcinii este mai mare.
In cazul in care infectia mamei s-a produs in ultimele doua luni de sarcina, copilul nu va prezenta simptome dupa nastere, dar va dezvolta sifilis congenital tardiv.
Femeile fara simptome, care sunt insa infectate de mai multi ani, pot naste copii sanatosi, dar riscul ca acestia sa dezvolta sifilis congenital precoce sau tardiv este ridicat.
Un numar foarte mic de nou-nascuti sunt afectati de simptomele precoce, insa pana la trei sferturi pot dezvolta sifilis congenital tardiv in copilarie si, uneori, chiar la varsta de 9-12 ani.
Sifilis congenital, tratament prenatal si postnatal
Infectia cu sifilis poate fi intalnita de multe ori in absenta oricarui simptom. Analizele si tratamentul prenatal sunt foarte importante pentru a te asigura ca sarcina ta si dezvoltarea micutului nu sunt influentate de sifilis.
Tratamentul este sub forma de injectii intramusculare si consta in penicilina G sau, in cazul unei alergii la acest antibiotic, in eritromicina, cefriaxona sau azitromicina.
Atat mama, cat si copilul, pot fi tratati daca simptomele apar la micut la aproximativ trei saptamani dupa nastere. In cazul formei tardive a bolii, tratamentul va elimina riscul unor noi simptome, dar nu poate inversa raul provocat deja de boala in dezvoltarea micutului.
Pentru a reduce riscul bolilor cu transmitere sexuala ce iti pot afecta bebelusul in timpul sarcinii si dupa nastere, fa-ti toate analizele recomandate de medic, imediat dupa ce ai aflat ca esti insarcinata.
Chiar daca analizele prenatale pentru toate bolile ce pot influenta evolutia sarcinii implica efort financiar si timp din partea ta, ele sunt absolut necesare.
Dezechilibrarea bugetului tau pentru o luna sau doua nu se poate compara cu suferintele prin care poate trece micutul tau care s-ar putea naste cu o boala ce ii va afecta dezvoltarea si chiar intreaga viata.
Autor: Teodora Gheorghe