Impetigo este o infectie a pielii extrem de contagioasa, care afecteaza in special prescolarii si scolarii, dar de asemenea si copiii mici. Copilul tau poate contacta bacteria care cauzeaza infectia (de obicei este vorba de stafilococ, dar se intampla sa fie si un streptococ) prin contactul cu un copil infectat sau cu un obiect atins de acesta.
Bacteria invadeaza apoi pielea patrunzand prin orice rana, zgarietura, eczema sau orice alte zone mai sensibile ale pielii copilului, cum ar fi zona de sub nas.
Simptomele infectiei cu impetigo
Simptomele pentru impetigo variaza in functie de bacteria care cauzeaza infectia. Streptococul determina aparitia unor mici basici care se sparg usor si lasa o piele umeda, rosiatica.
Daca este vorba de o infectie stafilococica, basicile sunt mai mari si mai rezistente.
Pe masura ce pielea se usuca, ramane o crusta de culoare galben-maronie care cauzeaza mancarimi. Infectia se localizeaza deseori in zona gurii si a nasului, dar poate fi deseori raspandita in alte zone corporale. Copilul poate de asemenea prezenta febra si ganglioni limfatici cervicali inflamati.
Tratamentul pentru impetigo
Consulta urgent medicul daca iti banuiesti copilul de impetigo, intrucat este deosebit de infectios. Netratat, poate duce la glomerulonefrita, o afectiune rara, dar grava a rinichilor care produce hipertensiune si hematurie (sange in urina).
Copilul tau va avea nevoie de un tratament cu antibiotice pentru a neutraliza infectia, dar mai intai trebuie aflat ce tip de bacterie este implicata. Ambele forme sunt tratate cu antibiotice din familia penicilinei. Medicul iti poate prescrie o crema pe baza de antibiotic in locul celor orale.
Citeste si:Lista completa a bolilor contagioase la copiii mici
Este importanta curatarea frecventa a zonei infectate cu apa si sapun. De doua ori pe zi, curata usor crustele cu apa calduta si sterge zona cu un prosop curat, pe care nu il va mai folosi nimeni. Aplica apoi unguentul.
Ai grija sa tai unghiile copilului pentru a impiedica lezarea prin scarpinat a zonei infectate, care ar putea raspandi infectia si in alte zone.
Daca starea copilului nu se amelioreaza in trei zile, daca face febra sau zona infectata devine extrem de rosie si sensibila, iti recomandam sa iti consulti medicul pediatru. Probabil va fi nevoit sa ia o proba de piele pentru a afla ce bacterie cauzeaza infectia si iti va prescrie alt medicament pentru aceasta.
Impiedicarea raspandirii infectiei cu impetigo
Netratat, copilul va ramane infectat pe o perioada de mai multe saptamani. Odata inceput tratamentul, dispare si iritatia (cam in 48 de ore), iar riscul de transmitere a infectiei scade. Intre timp, copilul trebuie tinut in casa. Trebuie de asemenea avut in vedere.
- sa-l izolezi de ceilalti copii (gradinita, scoala, frati/surori) cu care se joaca in mod normal cel putin in primele 2 zile de tratament cu antibiotice;
- sa impiedici folosirea aceluiasi sapun, prosop, perie sau alte obiecte personale de catre alt membru al familiei;
- ai grija ca toti din casa sa fie extrem de rigurosi in ceea ce priveste spalatul pe maini cu apa si sapun.