Negii la copii

| | Actualizat: 2013-04-13 23:11:21

Negii sunt o afectiune frecventa printre copii cauzata de HPV. Ei nu pun mari riscuri de sanatate copiilor, in general nu sunt durerosi, dar sunt extrem de inestetici si incomozi la un moment dat. Apar adesea la copii sub forma unor excrescente ale pielii cauzate de virusul uman papiloma si pot aparea in orice zona a corpului. Uneori dispar de la sine, alteori nu!

Cum contracteaza copilul HPV?

HPV se transmite de obicei prin contact sexual neprotejat. Insa el poate fi transmis si prin contact fizic direct cu o astfel de excrescenta. Asadar, negii sunt contagiosi, astfel ca micutii care ating negii altui copil sau altei persoane au toate sansele sa faca si ei.

De asemenea, la atingerea unor produse de ingrijire si de igiena comune: suprafete si prosoape, bureti de baie etc., exista riscul infectarii cu virusul.

Copiii care isi rod unghiile adesea sau care isi rup pielitele unghiilor cu dintisorii sunt mai predispusi la a contracta virusul pentru ca acestia dau nastere la zone deschise la nivelul pielii si favorizeaza patrunderea virusului. Orice leziune deschisa la nivelul pielii devine o zona vulnerabila pentru virus.

O alta sursa de infectie o reprezinta broastele raioase, daca micutul tau este un mare evnturier in natura.

Tipuri de negi

Exista mai multe tipuri de negi care difera in functie de zona in care apar si de aspect.

  • Negii comuni – se gasesc pe maini, degete, cu aspect rugos, gri-maroniu;
  • Negi plantari – apar pe talpa; au aspectul unei bataturi (piele groasa, dura) si au o pata neagra si pot fi durerosi;
  • Negi filiformi – apar de obicei la nivelul fetei, in jurul gurii, nasului sau barbiei si au o culoare rozalie (ca a carnii); sunt proeminente;
  • Negi plani – apar de obicei pe fata, brate sau picioare; sunt mici si au suprafata plana si culori variate (rozalii, crem sau galben);
  • Negi periungheali – in jurul unghiilor de la picioare si pot afecta cresterea lor; au un aspect rugos;
  • Negi genitali – in jurul organelor genitale, al anusului sau rectului, vaginului sau chiar in colul uterin; apar in diverse culori si pot fi proeminenti cu aspect de conopida; acestia sunt cei care pot pune probleme de sanatate, in special fetitelor, pentru ca pot conduce la aparitia cancerului de col uterin.

            Cum se trateaza negii la copii?

            Asa cum spuneam, in general ei nu sunt tratati ca urgente medicale. Ei pot disparea in timp de la sine si nu este necesara indepartarea lor prin metode medicale. Fara nicio interventie medicala, dureaza intre 6 luni si 2 ani pentru a disparea. Doar medicul poate decide daca negul necesita sau nu indepartare chirurgicala, in cazul in care creeaza disconfort copilului.

            Exista mai multe metode de indepartare a negilor:

            • distrugerea negului prin ardere folosind o lampa electrica;
            • indepartarea lui prin inghetarea cu azot lichid (crioterapia);
            • indepartarea cu ajutorul laserului;
            • prescrierea unor medicamente, plasturi, unguente pentru a forta retragerea lui sau indepartarea lui (de ex. acidul salicilic sub forma de crema, plasture, banda adeziva etc.).

                  Cand necesita negii tratament?

                  Se va apela la indepartarea chirugicala sau medicala a negilor la copii daca:

                  • apare durere;
                  • sunt usor iritabili (se afla intr-o zona unde sunt expusi iritarii frecvente);
                  • sunt incomozi si creeaza senzatii stanjenitoare;
                  • incep sa se inmulteasca.

                        Prevenirea negilor la copii

                        Din pacate, profilaxia negilor nu este foarte la-ndemana.

                        Insa poti incuraja copilul sa se spele cat mai mult pe maini si sa aiba mereu o igiena coresunzatoare a corpului.

                        De asemenea, atunci cand copilul se juleste sau se raneste este important sa cureti si dezinfectezi bine zona si sa nu o lasi deschisa pentru a evita patrunderea virusurilor.

                        Atunci cand copilul foloseste psicine, dusuri publice sau alte suprafete de acest gen este indicat sa poarte sandalute sau papucei pentru a evita aparitia negilor plantari.

                        Citeste si despre