Cand este durerea de burta la copii un semn de ingrijorare

| | Actualizat: 2016-07-12 12:35:29

Durerile de burta la copii sunt asociate adesea cu un episod de supraalimentare sau cu o simpla indigestie. Insa, in functie de severitatea lor, dar si de simptomele de care sunt insotite, durerile de burtica pot sta la baza altor afectiuni si boli ceva mai grave decat o simpla indigestie: gastroenterita, gastrita, intoxicatie alimentara, apendicita, alergii, obstructii intestinale etc.

Invata sa recunosti cand durerile abdominale ale copilului indica mai mult decat un simplu disconfort provocat de o alimentatie in exces!

Durerile de burtica sunt simptome frecvente printre copiii mici. De cele mai multe ori, crampele abdominale sunt inofensive si nu reprezinta un pericol pentru sanatatea celor mici.

Statisticile estimeaza ca aproape 10% dintre copii sufera, de-a lungul copilariei, de dureri abdominale ocazionale, nepatologice, care dispar de la sine sau in urma administrarii unor remedii simple si rapide.

Insa exista si situatii in care aceste dureri sunt simptomul unei afectiuni mai serioase, care poate afecta sever sanatatea copilului. Aceleasi statistici atesta si faptul ca in cazul a 5% dintre copii, crampele abdominale au cauza patologica.

Semne ca durerile de burtica ale copilului indica prezenta unei boli

Exista cateva semne care pot indica faptul ca durerile de stomac sau burtica sunt mai mult decat un disconfort abdominal sever. Atunci cand copilul manifesta unul dintre urmatoarele semne, este posibil ca in spatele durerilor incomode de burtica sa se ascunda o afectiune medicala:

- durerile sunt insotite de diaree, varsaturi (stare de greata) sau febra;

- copilul are o stare generala proasta, este palid la fata, se izoleaza in camera lui, sta in pat, este molesit;

- durerile abdominale sunt severe si nu dau semne sa se opreasca, desi i-ai administrat remedii terapeutice;

- apare lipsa poftei de mancare, care se prelungeste pe intervale lungi, de ordinul orelor, perioada in care refuza chiar si bauturile.

Boli pe care le pot ascunde durerile de burta ale copilului

Cele mai frecvente boli sau afectiuni la copii care au ca simptom durerile abdominale sunt:

- constipatia;

- intoxicatia alimentara;

- gastroenterita (gripa la stomac);

- diareea;

- gastrita.

Pe langa aceste afectiuni frecvente, mai exista o serie de boli, ceva mai rar intalnite la varste mici. Este recomandat sa fie luate in considerare in vederea lamuririi cauzei care sta la baza acestui disconfort abdominal la copil:

- alergiile alimentare;

- apendicita;

- sindromul de colon iritabil;

- obstructia intestinala;

- pneumonia.

Durerile de burtica mai pot avea si o alta cauza, pe care multi parinti evita frecvent sa o ia considerare. Ele pot fi manifestari somatice ale stresului sau anxietatii prin care poate trece copilul.

Daca stii ca a trecut prin evenimente emotionale care l-au marcat - schimbarea locuintei, a scolii sau clasei in care invata, un deces in familie sau ca a fost martor in situatii traumatizante din punct de vedere emotional: abuzuri fizice, verbale, scandaluri, accidente, este posibil ca durerile de burtica sa fie un mod prin care copilul isi exprima suferinta.

Si frica intensa, tachinarea colegilor de la scoala, teama de un examen si suprasolicitarea fizica sau intelectuala a copilului se pot manifesta, printre altele, si cu dureri abdominale.

Situatii in care trebuie sa iti duci neaparat copilul la un medic atunci cand acuza dureri de burta

Copiii cu varste de pana la 5 ani pot suferi adesea din cauza unor dureri abdominale nepatologice, care dispar odata cu inaintarea in varsta. Acestea pot fi cauzate de alimentatie, de un disconfort general, de anumiti factori de stres.

Iata insa cateva situatii in care trebuie sa iti duci neaparat copilul sa fie consultat de catre un medic atunci cand acuza dureri de burta!

- cand copilul are o stare prelungita de anxietate sau irascibilitate pe care si-o manifesta prin crize de plans care dureaza 3 ore sau mai mult;

- cand copilul incepe sa acuze dureri abdominale in urma unei cazaturi sau a unei lovituri in aceasta zona a corpului;

- cand copilul acuza stari de moleseala, se simte slabit si are o paloare neobisnuita; uneori, copiii isi pot pierde si cunostinta din cauza durerilor abdominale, insa inaintea acestui apogeu apar de regula semnele enumerate anterior;

- cand copilul acuza dureri in partea inferioara a abdomenului sau in partile laterale;

- cand durerea abdominala este insotita de simptome precum cresterea temperaturii corpului, scaunele moi sau scaunele foarte urat mirositoare ori cele care prezinta urme de sange

- cand durerea abdominala il determina pe copilul tau sa se trezeasca din somn in timpul noptii;

- cand durerile abdominale ale copilului se repeta destul de des pe parcursul a mai multe saptamani sau luni;

- cand scaunele copilului au o culoare verzuie sau cand durerile abdominale ale acestuia se soldeaza cu episoade repetate de voma;

- cand copilul refuza atat hrana, cat si hidratarea;

- cand durerea abdominala este insotita de constipatie si de stari de balonare;

- cand durerea este insotita de inflamatii si dureri ale articulatiilor, de eruptii cutanate sau de alte semne care ar putea indica prezenta unor afectiuni mai serioase.

Durerile abdominale la sugari

Daca primele 6 luni de viata ale oricarui copil pot fi marcate de colicile care le fac nopti albe aproape tuturor parintilor, disconfortul bebelusilor cu varste mai mici de 1 an nu poate fi intotdeauna foarte bine definit, cu atat mai mult cu cat acestia nu isi pot vocaliza starile si trairile.

Medicii deduc adesea care sunt simptomele din comportamentul copiilor. Primele semne pe care le observa la sugarii cu varste de pana la un an si pe care le considera simptome ale durerilor abdominale sunt crizele de plans si iritabilitatea intensificate in timpul meselor, refuzul de a se hrani, miscarile sustinute ale picioarelor si tentativele de a-si acoperi abdomenul.

In cazul in care este vorba despre colici, medicii recomanda tratamente care sa amelioreze durerile, insa de asemenea ii asigura pe parinti ca acestea vor disparea complet la varsta de 4-6 luni.

Primul an de viata al bebelusilor poate fi marcat si de dureri abdominale cauzate de refluxul gastroesofagian, de ocluzia intestinala, de reactiile alergice la anumite alimente sau de insuficienta de lactaza, in cazul careia medicul va impune modificarea regimului alimentar astfel incat sa echilibreze carentele acestei substante in organism.

Iata care sunt celelalte simptome care insotesc durerile abdominale si ce pot indica acestea:

- daca este vorba despre agitatie in timpul meselor, despre refuzul de a se hrani sau despre starile de anxietate ce insotesc acest ritual, poate fi vorba despre colici;

- daca disconfortul copilului este insotit de regurgitare, cea mai probabila cauza este refluxul gastroesofagian, care ii declanseaza stari precum arsurile la stomac; in acest caz, irascibilitatea si agitatia copilului se pot numara si ele printre simptome;

- daca pe langa durerile abdominale si starea de disconfort general copilul prezinta eruptii cutanate sau face scaune cu urme de sange, poate fi vorba despre o alergie alimentara; in astfel de cazuri, diareea este un simptom destul de frecvent, precum si refuzul de a manca; totodata, cresterea in greutate este mai lenta decat ar trebui, conform graficelor de crestere; intr-un asemenea caz, trebuie realizate analize care sa confirme existenta alergiei, respectiv sa dezvaluie care sunt alergenii ce provoaca reactii in organism; in cazul in care diagnosticul nu este cel al unei alergii alimentare, testele pot fi continuate pentru masurarea nivelului de lactaza, respectiv pentru diagnosticarea unei intolerante alimentare; cea mai frecvent intalnita insuficienta alimentara in randul copiilor cu varste mai mici de 12 luni este aceea la lactoza, iar printre alergenii cei mai frecventi se numara laptele de vaca; acestea apar cu precadere in randul copiilor care au fost hraniti cu lapte formula inca de la nastere; daca s-a inceput diversificarea alimentara inainte ca bebelusul sa implineasca varsta de 6 luni, este posibil ca reactia alergica sa fie cauzata de unul dintre alimentele proaspat introduse in dieta sa; tocmai de aceea, cei mai multi medici recomanda respectarea regulii de 4 zile atunci cand sunt introduse alimente noi in meniul copilului.

Copilul tau are episoade frecvente de dureri de burtica? Care sunt cauzele crampelor abdominale cu care se confrunta? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Durerile abdominale la copii, cand sunt o problema?

Gastroenterita la copii sau raceala la stomac

Bolile digestive la copii. Ghid complet!

Citeste si despre