Cauze frecvente ale sangelui in scaun la copii

| | Actualizat: 2013-12-28 14:39:19

Prezenta sangelui in scaunul copilului este un motiv de ingrijorare pentru parinti. Desi aproape toti bebelusii manifesta aceasta problema cel putin o data este bine sa mergi cu el la medic pentru mai multe investigatii. Este important sa excluzi cauzele patologice care stau la baza acestei manifestari.

Iata cele mai frecvente cauze ale acestei conditii medicale!

Multe dintre cauze sunt necunoscute, unele nu sunt periculoase si dispar de la sine, insa exista anumite cauze care stau la baza aparitiei unor boli grave si care pot pune sanatatea copilului in pericol. De aceea, medicii sustin ca cel mai indicat este sa mergi cu bebelusul la medic ori de cate ori constati prezenta sangelui in scaun.

Fisurile anale

Una dintre cauzele cele mai frecvente si mai putin periculoase este fisura anala. Aceasta reprezinta o usoara leziune anala provocata de sfortarea bebelusului la evacuarea fecalelor. Aceasta se recunoaste printr-o dunga de sange prezenta pe exteriorul scaunului eliminat de copil. Fisura anala este caracterizata printr-o ruptura in mucoasa canalului anal. Ea apare adesea din cauza scaunelor de o consistenta tare. Acestea apar in general atunci cand copilul sufera de constipatie si este frecventa la copiii pana la 2 ani.

Alergiile la mancare

O alta cauza comuna a sangelui in scaunul copilului o reprezinta alergiile alimentare. Cele mai responsabile par sa fie, in opinia specialistilor, alergiile la lapte de vaca sau soia. Mai exact, reactia alergica este la proteinele din aceste tipuri de lapte. Totusi, in caz de alergie alimentara se fac resimtite si alte simptome la copil:

Mameloanele fisurate ale mamei

Daca alaptezi copilul si ai iritatii sau sangerari usoare la nivelul mameloanelor sau sfarcurilor, iar micutul ingereaza sangele in timp ce suge la san este posibil sa apara in scaunul lui. Inghitirea sangelui nu este periculoasa pentru sanatatea bebelusului.

Enterocolita acuta

In acest caz, sangele din scaun are o cauza patologica si impune vizita urgenta la pediatru. Enterocolita acuta este o infectie intestinala, inflamatorie a intestinului care este cauzata de bacterii, virusuri, paraziti. Totusi, aceasta este usor de recunoscut, iar scaunul din sange este asociat cu o alta serie de simptome care te vor trimite cu siguranta la medic:

  • diaree;
  • varsaturi;
  • febra;
  • stagnare ponderala;
  • colici andominale.

Aceasta este mai periculoasa daca apare la sugar decat la copiii de alta varsta, din cauza riscului de deshidratare.

Diareea infectioasa

Anumite tipuri de diaree infectioasa pot cauza prezenta sangelui in scaunul copiilor mici, in special la bebelusi. Printre acestea se numara Salmonella sau Clostridium Difficile. Aceasta din urma este o bacterie care creste in intestin, daca apar dezechilibre la nivelul florei intestinale si care produce leziuni la nivelul mucoasei intestinale provocand scaune cu sange. Acestea necesita vizita medicala si administrarea unui tratament cu antibiotice.

Polipi rectali

Polipii rectali sunt prezenti la copii mai maricei intre 2-8 ani. Ei apar sub forma unor excrescente la nivelul rectului, care se pot rupe sau leza la momentul evacuarii fecale si pot sangera. In unele cazuri, sangerarea este abundenta.

Colita ulcerativa

Este o conditie medicala care apare in urma unor ulceratii aparute in tractul digedtiv al copilului si necesita tratament medical de urgenta. Copilul elimina fecale cu mucus sangeros si scaunul are adesea forma diareei. In cazul colitei ulcerative mai pot aparea si alte simptome la copil precum febra sau pierderea greutatii din cauza inapetentei.

Sindromul colonului iritabil

Copiii care sufera de sindromul de colon iritabil pot alterna scaunele diareice cu episoadele de constipatie. Afectiunea este caracterizata prin functionarea anormala a miscarilor intestinale. Uneori, in cazul crizelor de constipatia, sfortarea copilului in ideea eliminarii scaunului poate duce la aparitia sangerului in scaun.

Citeste si despre