Intoxicatia alimentara este cauzata de consumul de alimente contaminate. Intoxicatia se produce atunci cand sunt consumate alimente care contin bacterii, toxine sau substante chimice periculoase.
Ce este intoxicatia alimentara
Intoxicatia alimentara poate aparea dupa consumul alimentelor gatite necorespunzator sau nespalate, a lactatelor si sosurilor expirate, alimentelor decongelate necorespunzator sau a apei contaminate.
De asemenea, aceasta problema de sanatate poate aparea si atunci cand sunt consumate produse pe baza de peste, fructe de mare sau ciuperci negatite sau contaminate.
Simptomele intoxicatiei alimentare
In general, simptomele intoxicatiei alimentare apar in cel mult 30 de minute de la consumul de alimente contaminate. Pot aparea insa si in decurs de cateva zile. Greata, voma, diareea, durerile abdominale si musculare, febra, durerile de cap si ameteala sunt principalele simptome ale acestei afectiuni.
Cum se previne intoxicatia alimentara
Pentru a preveni intoxicatia alimentara este indicat sa speli bine toate alimentele inainte de a le consuma sau gati, sa cureti bine suprafetele de gatit si tocatoarele si sa nu atingi alimentele intre ele.
Este recomandat sa folosesti ingrediente proaspete, naturale, provenite din surse sigure, igienice.
Primul ajutor in caz de intoxicatie alimentara
Persoanele care sufera de intoxicatie alimentara trebuie sa consume cat mai multe lichide, in special apa si ceaiuri de plante.
Este recomandata si evitarea alimentelor solide si prajite, a bauturilor carbogazoase si cofeinizate, dar si a dulciurilor si produselor lactate. Este indicat consumul de supe, legume fierte si carne slaba.
Mergi de urgenta la medic daca intoxicatia este produsa de consumul de peste, fructe de mare sau ciuperci.
De asemenea, trebuie sa mergi de urgenta la spital daca urina si scaunul au culoare inchisa, vomiti sange, ai palpitatii, iar pielea si ochii se ingalbenesc.
Autor: Mihaela Rotaru