Boala poate afecta rectul si desi apare intr-o singura portiune a colonului (partea stanga - sigmoidul), se poate extinde la tot intestinul. Boala este frecvent in special la varsta pubertatii si la maturitate, dar poate aparea si la copii mai mici.
Care sunt cauzele colitei ulcerative?
Nu se cunosc cauzele exacte ale acestei boli. Cele mai raspandite teorii sustin ca ea reprezinta o reactie a sistemului imunitar in fata unui virus sau bacterii. Aceasta reactie declanseaza inflamatia cronica a intestinului gros.
Se mai considera ca ar avea si o latura ereditara. Astfel, daca exista un caz apropiat in familie (ca de exemplu un frate sau un parinte) cu aceasta boala, exista foarte mari sanse ca boala sa apara si la viitorii copii.
Desi s-a zvonit ca si stresul emotional sau alergia la mancare ar cauza aceasta boala inflamatorie, medicii sustin ca nu exista dovezi care sa ateste aceste lucruri.
Simptomele care apar in cazul acestei boli variaza de la un copil la altul, dar se prezinta sub forma:
- crampelor si durerilor abdominale;
- diareei;
- prezentei sangelui in scaun;
- oboselii;
- scaderii in greutate;
- afectiunilor pielii;
- durerilor articulare;
- absentei cresterii;
- constipatiei etc.
Atunci cand boala progreseaza spre forme severe, isi pot face prezenta si boli ale ficatului si afectiuni ale vederii. Insa acest lucru se intampla in cazuri foarte rare si mai mult in cazul celuilalt tip principal de boala inflamatorie - Crohn.
Cum se trateaza colita ulcerativa la copii?
Nu exista o forma terapeutica care sa vindece aceasta boala, iar conduita terapeutica se concentreaza pe:
- ameliorarea simptomelor;
- vindecarea tesuturilor afectate;
- remisia bolii sau incetinirea evolutiei bolii;
- amanarea interventiei chirugicale.
In cazul copiilor acestea sunt suficiente pentru a trata boala, pentru ca la ei afectiunea nu ia forme severe.
Foarte putini copii cu aceasta boala inflamatorie au nevoie de spitalizare.
Atunci cand aceasta este necesara se face pentru a stopa diareea acuta si pierderea sangelui, fluidelor si a altor minerale si elemente nutrivie care pot duce la malnmutritie.
Si interventia chirurgicala este o practica rara la copii. Medicii recurg la aceasta masura atunci cand trebuie sa indeparteze partea afectata a colonului din cauza sangerarii masive, bolilor cronice debilitante, perforatiilor colonului sau riscului de cancer.
In alte conditii se apeleaza la operatie doar daca medicatia nu are efect sau apar efecte secundare care afecteaza grav sanatatea copilului.
Tipurile de interventie chirurgicala practicate in cazurile de colita ulcerativa sunt anostomoza ileoanala (indepartarea unei bucati a colonului) sau proctolectomia (indepartarea chirugicala a intregului colon sau rect).