Ca si parinti, facem tot ce ne sta in putinta pentru a le oferi copiilor nostri un mediu propice dezvoltarii lor, si mai presus de toate, sanatos. Uneori insa, in ciuda nenumaratelor eforturi, copiii nostri pot suferi de carente nutritionale. Oricine a trecut prin aceasta experienta stie cat de neplacuta este situatia si ca exista tendinta de a lua vina asupra ta, ca parinte. Cheia, insa, sta in a intelege ca si parintii mai gresesc, si cel mai important este sa fii deschisa la informatii, sa incerci sa intervii in alimentatia celui mic in asa fel incat sa devina una cat mai sanatoasa si mai curata posibil.
9 semne ale deficientei nutritionale la copii
1. Hiperactivitatea
Copiii care dau dovada de hiperactivitate au de cele mai multe ori o digestie si o flora bacteriana saraca, acest lucru determinand organismul sa nu absoarba corect substantele nutritive din mancare. Hiperactivitatea este strans legata de capacitatea creierului de a procesa informatiile si de a ramane calm in acelasi timp. Recomandarile pentru combaterea hiperactivitatii constau in eliminarea din meniul zilnic al mancarurilor procesate si a colorantilor alimentari.
In afara de acest aspect, este de dorit sa se apeleze la surse naturale de probiotice, consumul de iaurturi naturale (chiar facute in casa), acestea vor restabili sanatatea florei intestinale si vor regla digestia.
2. Stari anxioase/ depresie
Atat depresia cat si anxietatea apar in primul rand la nivelul creierului si pot fi cauzate de carentele nutritionale. Lipsa proteinelor dintr-un meniu variat al copilului poate atrage consecinte nefaste: corpul nu primeste suficienti aminoacizi, necesari creierului in crearea neurotransmitatorilor (endorfine, serotonina, catecholemina), iar dezechilibrul acestora determina aparitia starilor depresive si anxioase, copilul nu mai reuseste sa isi gaseasca linistea sau fericirea. Pentru corectarea acestui dezechilibru grav se recomanda consumul de proteine, trebuie sa ai in vedere ca proteina animala contine toti aminoacizii necesari corpului, si este mai usor asimilata decat cea vegetala. In cazuri grave cel mai probabil se va apela si la aminoacizi specifici, pentru a ajuta la sustinerea bunei functionari a intregului organism.
3. Piele uscata si par uscat, lipsit de stralucire
Aceste doua aspecte pot fi interconectate ca avand aceeasi cauza, lipsa de vitamina A, D, E si K2. O carenta a vitaminelor solubile in grasime precum cele enumerate mai sus, determina uscarea excesiva a pielii, mai ales in anumite locuri de pe corp, in perioadele reci din an avand tendinta sa se agraveze. In cele mai multe cazuri se recomanda adaugarea unui supliment de vitamine liposolubile la dieta zilnica. Exista pe piata si suplimente special concepute pentru copii, daca doriti sa apelati la ele in afara de reglarea dietei zilnice.
4. Intarziere in vorbire
Intarzierea in vorbire a copiilor mici poate fi determinata de o deficienta de vitamina B12. In astfel de cazuri se recomanda adaugarea la dieta zilnica a alimentelor cu continut bogat de vitamina B12 precum pui, peste, lactate, oua, carne de vita si crustacee, iar suplimente de vitamina B12 nu se ofera copiilor decat in urma unei testari adecvate pentru a stabili existenta unei deficiente.
5. Aparitia cariilor
Cariile sunt considerate de catre parinti a fi dovada clar a unui consum excesiv de zahar. Ei bine, studiile arata ca aceste pareri sunt eronate, si ca mai degraba cariile apar in urma unor deficiente nutritionale, se formeaza deci din pricina unei lipse din organism. Cea mai des intalnita cauza este lipsa vitaminelor solubile in grasimi, deficitul de minerale, astfel nerealizandu-se absorbtia mineralelor in mod corect in organism, si implicit nici la nivelul dintilor.
6. Racelile repetate si imbolnavirile frecvente
Dieta zilnica are un impact major asupra imunitatii organismului. Pentru un copil este un lucru normal sa raceasca de 8-10 ori pe an, pe langa neplacerile cauzate de raceala, aceasta ajuta in final la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Poti ajuta la intarirea sistemului imunitar al copilului oferindu-i fructe si legume bogate in vitamina C, antioxidanti si carotenoizi, dar si alimente bogate in grasimi sanatoase, de tipul acizi grasi Omega 3. De asemenea, este recomandat sa introduci in alimentatia lui si surse de probiotice, de exemplu iaurtul, acesta ajuta si la reglarea digestiei.
7. Dintii crescuti inghesuit
Mamica ar trebui sa aiba grija inca din perioada sarcinii la ce alimente consuma. Studiile au aratat ca de cele mai multe ori, copiii care consuma multa mancare procesata dezvolta o dentitie defectuoasa si o spatiere mai mica intre dinti. Cei care au acces la o dieta bogata in grasimi, cu carbohidrati si proteina animala din belsug, dezvolta si o spatiere normala si dinti mai sanatosi, ba chiar le ramane loc si pentru maselele de minte, care cresc mult mai tarziu.
8. Proasta dispozitie sau emotii negative
Grasimile sanatoase, de tipul acizi grasi Omega 3, care se gasesc in sardine, somon salbatic, hamsii sau macrou, sunt recomandate pentru stabilizarea dispozitiei copilului. Consumul de unt si ulei de cocos sunt de asemenea vitale, grasimile saturate din ele protejeaza acizii grasi Omega 3 prezenti in creier, iar morcovii ajuta la absorbtia estrogenului in organism si astfel echilibreaza nivelul hormonilor, copilul devine mai putin iritabil si nu se mai indispune cu usurinta.
9. Obezitatea
Desi pare ciudat, obezitatea este corelata cu malnutritia. La urma urmei, oferind corpului alimente sarace in nutrienti valorosi, acesta pare a fi mai mereu infometat, si astfel copilul pierde masura alimentelor consumate intr-o zi. Incearca pe cat posibil sa impui o alimentatie bazata pe fructe, lactate, leguminoase si grasimi sanatoase, si sa ii oferi copilului calorii goale (mancare procesata) cat mai rar.
Unele dintre indiciile enumerate pot fi dobandite genetic ce-i drept, insa in ciuda existentei unor anumite tendinte, stilul de viata ales si mancarea sanatoasa pot incuraja sau inhiba manifestarea lor.
Opteaza pentru o dieta echilibrata si diversificata in cea mai mare parte a timpului, vei reusi sa tii lucrurile sub control, si din cand in cand sa te mai bucuri cu cel mic si de cate o prostioara poate un pic nesanatoasa… dar delicioasa!