Diareea la bebelus

| | Actualizat: 2017-05-29 09:17:42

Parintii tind sa creada adesea ca bebelusii lor au diaree, deoarece nou-nascutii au parte foarte des de procesul de defecatie.

Scaunul bebelusului este influentat foarte mult de hranirea cu lapte formula versus lapte matern. Cel bebelusului hranit la san este de obicei galbui in zona mai moale sau lichida si umple scutecul in jur de cinci ori pe zi.

Uneori, bebelusul alaptat va avea scaun in timpul sau imediat dupa alaptare. Acest lucru este cauzat de umplerea stomacului si stimularea intestinala pe care o provoaca laptele.

Bebelusii hraniti cu lapte formula tind sa aiba scaun o data pe zi, iar acestea sunt destul de tari si urat mirositoare.

Cand este normal scaunul moale la bebelusi

Ocazional, in functie de cat si ce mananca, un scaun mai moale poate fi normal la copil.

Este posibil ca bebelusul sa aiba diaree daca:

• Are scaune mirositoare, apoase, continand mucus de cate ori este hranit dupa prima luna de viata.

• Are febra sau pare sa piarda in greutate (viziteaza medicul in acest caz).

Care sunt posibilele cauze ale diareii

Cea mai comuna cauza a diareei la bebelusi este un virus numit rotavirus. Aproape toti bebelusii iau acest virus pana la varsta de 5 ani. Rotavirusul cauzeaza gastroenterita, o infectie a intestinului, prin care hrana trece prin acesta fara sa fie drenata de nutrienti.

Alte cauze ale diareii pot fi:

• Alergii (intoleranta la lactoza sau alergie la lapte),
• Raceli,
• Hranire neglijenta cu lapte formula (neglijenta la sterilizarea instrumentelor de hranire),
• Antibiotice,
• Otravirea cu mancare,
• Deficiente legate de enzime (foarte rar).

Bebelusii hraniti la san au mai putine sanse de a avea aceasta problema, deoarece laptele matern contine elemente care inhiba dezovoltarea microorganismelor cauzatoare de diaree.

Ce pot face pentru bebelusul meu?

 Asigura-te ca bebelusul primeste suficiente lichide pentru a-i ameliora simptomele si pentru a preveni deshidratarea. Ii poti administra si solutii de rehidratare orala, pe care le gasesti la farmacii.

Daca diareea nu este grava, continua sa ii dai copilului apa si laptele cu care este obisnuit si nu il hrani cu sucuri de fructe, bauturi cu glucoza sau acidulate, deoarece zaharul neabsorbit atrage apa in intestine si poate agrava diareea). Poti in schimb sa ii dai ceai de menta.

Nu ii administra medicatie contra diareii. Aceasta nu este indicata copiilor sub 12 ani, deoarece poate avea efecte secundare neplacute.

Diareea poate fi transmisibila in cazul in care e cauzata de rotavirus, asadar nu duce copilul la cresa si spala bine asternuturile si lenjeria.

Daca bebelusul se simte inconfortabil, incearca sa il alini, sa il mangai cat de mult posibil si sa il mentii uscat, iar la schimbarea scutecelor ai in vedere ca funduletul copilului poate fi iritat.

Alimentele solide cand bebe are diaree

 Desi trebuie sa il hranesti cu foarte multe lichide, bebelusul are nevoie si de solidele de pana atunci. Nu opri aportul de alimente solide, decat in cazul in care copilul vomita des. Daca bebelusul are cel putin sase luni poti incerca alimente cum ar fi banane, orez, piure de mere sau paine prajita.

Pentru un bebelus pana la doi ani poti incerca mici cantitati de carne de pui sau mancaruri ce contin amidon, ca de exemplu puire de cartofi sau paste. Nu te ingrijora daca cel mic refuza sa manance – este mai important sa accepte lichidele, pentru a evita deshidratarea.

Parerile specialistilor

"Diareea la sugari poate fi:

• Diareea acuta a sugarului este caracterizata printr-un debut brutal si risca sa provoace o pierdere brusca de apa si de sodiu, antrenand o deshidratare acuta a sugarului si, la copilul mai mic de trei luni, o subnutritie prelungind ea insasi diareea in mod cronic.

Acest tip de diaree are in cele mai multe cazuri o cauza infectioasa intestinala de origine virala sau uneori microbiana (salmonelle, shigelle, colibacili etc.). Diareea acuta este, mai rar cauzata de un alt fel de infectie (otita, infectie urinara sau alta). Scaunul diareic poate fi verde, ceea ce traduce accelerarea tranzitului intestinal, fara o semnificatie infectioasa deosebita. Diareea lichida si asociata cu vome traduse un sindrom gastrotoxic. In unele cazuri diareea este mucosangvinolenta si insotita de febra.

Deshidratarea sugarului constituie o urgenta; ea se traduce, mai ales la sugarul mic, printr-o pierdere in greutate si printr-o usoara depresie a fontanelei. Daca gradul deshidratarii este redus se propune oprirea oricarui aport de lapte si inlocuirea acestuia prin solutii apoase de clorura de sodiu si zahar.

La copiii trecuti de varsta de 6 luni, modificarile dietetice posibile sunt mai variate: consumarea de orez, morcovi, banane, mere, gutui. Doar daca se constata o desidratare severa copilul va fi spitalizat si hranit cu solutii hidroelectrolitice, completate sau nu cu o perfuzie de glucoza si de clorura de sodiu.

Antibioticele nu sunt utile decat in caz de diaree mucosangvinolenta sau de diaree consecutiva unei infectii in care exista un risc infectios general. O diaree cu o durata mai mare de 48 de ore, chiar in absenta unei deshidratari, impune consultarea medicului.

• Diareea cronica a sugarului se manifesta prin anomalii permanente sau recidivante ale aspectului scaunelor, care sunt prea numeroase si prea moi timp de o perioada indelungata, in mod obisnuit mai mare de patru saptamani.

Majoritatea cazurilor de diaree cronica nu antreneaza nici un rasunet asupra curbei de crestere a copilului, care se mentine, de altfel, intr-o stare generala buna.

Scaunele au un aspect variabil: lichide, fetide, mucoase, continand alimente nedigerate, si ele dovedesc doar simple manifestari zise "de colon iritabil", fara cauza determinata. Aceste cazuri de diaree necesita masuri dietetice simple, ca un regim sarac in lactoza si in fibre, uneori cu luarea de medicamente.

In schimb, cazurile de diaree cronica insotite de o bresa in curba greutatii necesita cautarea afectiunii in cauza: diaree cronica postinfectioasa, intoleranta la proteinele din lapte, intoleranta la gluten, mucoviscidioza. Aceste cazuri cedeaza, in general, dupa un tratament specific."

Sursa SfatulMedicului.ro.

Ce spun mamicile despre diareea la bebelus

Medicul de familie a recomandat unei mamic Biotics baby (pliculete). Este natural pentru ca si el, ca si Ecoflorina, contine lactobacili. Este bun pentru normalizarea scaunelor in caz de diaree si constipatie, pentru refacerea florei intestinale dupa administrarea antibioticelor si creste imunitatea organismului. Mamica este de parere ca dupa administrare, medicatia a avut efectul dorit.

Majoritatea mamicilor s-au declarat multumite de existenta unui medicament numit Enterol (in pliculete, sub forma de praf), care face minuni.

Unei mamici medicul i-a prescris Ercefuryl, Hidrasec si Prolyte, pe langa regimul alimentar constand in supa de morcovi, orez, mar copt, banana si ceai de menta.

O alta mamica a primit de la medic Loperamid sirop si Debridat.

Citeste si despre