Intoleranta copiilor la fructoza

| | Actualizat: 2013-08-23 13:32:42

Intoleranta la fructoza, ereditara sau dietetica, este o boala care poate afecta grav sanatatea micutului tau daca nu este depistata si tratata la timp. Afectiunea consta in incapacitatea de a digera fructoza (zahar prezent in fructe si miere) din cauza absentei unei enzime importante din sistemul digestiv: fructozo-1-fosfat aldolaza.

Capacitatea redusa sau inexistenta de a digera fructoza este recunoscuta usor datorita crampelor abdominale, dar poate duce si la boli grave ale ficatului.

Consumul de alimente bogate in fructoza scade glicemia copiilor care sufera de aceasta boala si duce la acumularea de toxine in ficat.

Tipuri de intoleranta la fructoza

  • intoleranta ereditara la fructoza (HDI);
  • intoleranta dietetica la fructoza (DFI).


Copiii care sufera de intoleranta ereditara, ce apare atunci cand amandoi parintii sufera la randul lor de intoleranta la fructoza, au nevoie de un regim alimentar complet lipsit de fructoza inca din primele luni de viata, pentru a nu fi afectati de aceasta boala.

Intoleranta dietetica, cunoscuta si sub numele de malabsorbite de fructoza, este mai frecventa decat forma ereditara a bolii, dar si mai usor de tratat.

Simptome

Primele simptome pot fi observate, in cazul intolerantei ereditare, chiar atunci cand bebelusul incepe sa consume lapte praf sau mancare pentru bebelusi.

  • tulburari gastrointestinale (varsaturi, crampe, diaree);
  • oboseala excesiva;
  • icter (ingalbenirea pielii si a globilor oculari);
  • convulsii.


Pe langa simptomele evidente, copiii care sufera de intoleranta la fructoza pot dezvolta hipoglicemie, hiperuricemie (crestere anormala a procentului de acid uric din sange) si probleme cu ficatul si splina.

In cazuri grave, intoleranta la fructoza netratata poate duce la afectarea permanenta a ficatului si a rinichilor micutului tau.

Tratament

Tratamentul recomandat copiilor care sufera de intoleranta ereditara la fructoza, dar si de cea dietetica este eliminarea fructozei din dieta. Unii copiii vor raspunde pozitiv si la eliminarea sucrozei din dieta.

Complicatiile se trateaza separat, dar odata cu noul regim alimentar, cei mai multi copii nu vor mai suferi din cauza intolerantei la fructoza.

Raspunsul la tratament depinde de mai multi factori:

  • cat de rapid a fost pus diagnosticul;
  • cat de rapid poate fi eliminata fructoza din regimul alimentar;
  • modul in care functioneaza enzima (deficitar sau deloc).



In cazul familiilor in care amandoi parintii sufera de intoleranta la fructoza, copilul are o sansa de 25% sa fie afectat. Micutul trebuie sa fie ferit inca din prima zi de substantele nocive, iar afectiunea nu-i va face probleme.

Mai mult de jumatate dintre cei care sufera de una dintre cele doua forme de intoleranta la fructoza si care mentin o dieta saraca in fructoza, vor observa o ameliorare imediata a simptomelor.

Daca descoperi la timp boala si modifici rapid regimul alimentar al micutului tau, intoleranta la fructoza nu trebuie sa devina o problema grava de sanatate cu efecte asupra intregii vieti a copilului.

Citeste si despre