Limbricii (Ascaris lumbricoides)

| | Actualizat: 2017-07-06 18:47:41
Intrebare:

- Fetitei mele de 1 an si 10 luni i s-au gasit limbrici la cresa (un vierme subtire si lung de vreo 6 cm aprox, viu). Doctorita i-a dat DECARIS 50 mg, 2 pastile si trebiue sa repetam analizele dupa 3 saptamani. Este posibil sa avem toti din familie?

Raspuns:

Ascaris lumbricoides (numit popular limbrici) este un vierme intestinal, cilindric, alb-galbui, raspandit in toata lumea, ascaridiaza fiind cea mai frecventa parazitoza de pe glob. Omul este singura gazda susceptibila. Modul de infectie la om este prin transmitere fecal-orala.

Prin defecatie, ouale de paraziti din intestin ajung in mediul inconjurator, fiind depuse pe sol, unde pot ramane perioade lungi de timp, contaminand alimentele, mainile si jucariile copiilor si fiind apoi inghitite.

Ajunse in intestinul uman, din oua ies larvele care patrund prin intestinal subtire si ajung in circulatia sanguina; prin vena porta ajung la inima si de aici la plamani, unde pot determina o pneumonie tranzitorie, cu tuse, sputa striata cu sange, febra.

Prin tuse larvele sunt reinghitite si ajung din nou in intestin, unde se maturizeaza si femelele depun aproximativ 1000 de oua pe zi, care prin defectaie sunt eliminate din nou in mediul extern si ciclul se reia. In majoritatea cazurilor simptomele sunt absente sau pot fi trecute cu vederea; pot apare tulburari gastro-intestinale, dureri abdominale, scadere ponderala, anorexie (scaderea poftei de mancare).

Daca viermii sunt in numar mare pot determina complicatii la nivel intestinal; ocluzie intestinala, apendicita. Diagnosticul de pune de obicei prin vizualizarea viermilor in scaun; daca viermii nu sunt eliminati prin fecale diagnosticul se poate pune prin detectarea oualor in scaun la examnul coproparazitologic.

Datorita modului de transmitere a acestei parazitoze si datorita rezistentei indelungate a oualor de Ascaris lumbricoides in mediul inconjurator, de obicei sunt afectati mai multi membrii ai familiei sau ai unei colectivitati de copii. De aceea este mai bine sa fie tratati toti membrii familiei in cazul in care parazitul este depistat la unul dintre ei.

De asemenea, sunt necesare masuri de igiena riguroasa pentru a preveni reinfectia: spalarea pe maini dupa fiecare utilizare a toaletei, spalarea mainilor copiilor dupa jocul in nisip, spalarea cu atentie a legumelor si fructelor inainte de utilizare.

Citeste si despre