Regurgitatiile la bebelusi

| | Actualizat: 2013-03-27 17:39:41

Regurgitatiile sunt frecvente in primele luni de viata ale bebelusului. Sunt considerate procese fiziologice normale in dezvoltarea lui si nu trebuie confundate cu varsaturile, care reprezinta simptome ale unor afectiuni sau probleme medicale. Regurgitatia apare dupa aproape fiecare masa a sugarului si este esentiala pentru eliminarea gazelor si a laptelui nedigerat din stomacel.

Care sunt cauzele regurgitatiei?

Sfincterul esofagian inferior reprezinta inelul muscular prin care trec alimentele in stomac. Acesta actioneaza ca o valva prin care alimentele trec intr-un singur sens. Odata ajunse in stomac, inelul blocheaza revenirea alimentelor inapoi, in esofag. Din cauza dezvoltarii insuficiente a acestui inel in primele luni de viata, apar adesea situatii in care urme de lapte nedigerat, amestecate cu suc gastric, scapa prin acest inel si revin in esofag, fiind nevoie de evacuarea lor.

Regurgitatia apare adesea atunci cand bebe mananca prea repede, inghite aer in timpul hranirii la san sau cu biberonul ori primeste o cantitate prea mare de alimente la o singura masa.  

Cum se manifesta regurgitatia?

Regurgitatia reprezinta procesul prin care bebelusul scoate spontan continut alimentar din stomac, pe gura (cel mai adesea sunt urme de lapte nedigerat). Acestea sunt eliminate pe la colturile gurii, dupa aproape fiecare masa a copilului.

Abia de la varsta de 6 luni in sus, sfincterul se dezvolta complet, iar regurgitatia inceteaza. Orice eliminare a unui continut alimentar care apare dupa varsta de 6-12 luni nu mai este considerata regurgitatie, ci varsatura sau voma, si are, cel mai adesea, cauze patologice.  

Care este diferenta intre regurgitatie si varsturi?

Exista mai multe semne care fac diferenta intre regurgitatii si varsaturi. Acestea te ajuta sa iti dai seama daca este vorba de ceva patologic si este cazul sa mergi cu bebelusul la doctor sau nu.

In primul rand, regurgitatiile apar doar in primele luni de viata. Se caracterizeaza prin eliminari spontane prin gurita ale continutului alimentar nedigerat din stomac, insotite sau nu de aer. Apar imediat sau la scurt timp dupa masa.

Varsaturile, in schimb, sunt mai abundente si apar la un interval mai mare dupa masa. Contin urme de lapte digerat, cu textura branzoasa. Scoaterea nu este spontana, ci presupune un efort de expulzare, iar proiectarea continutului se face la distanta.  

Ce trebuie sa faci?

Avand in vedere ca regurgitatia nu ridica niciun fel de probleme din punct de vedere medical, nu este nevoie de tratamente sau interventii medicale. Regurgitatiile nu pot fi prevenite in totalitate, dar pot fi diminuate prin cateva masuri simple:

  • alapteaza sau hraneste copilul in perioadele in care este relaxat si odihnit;
  • pune copilul sa stea in pozitia corecta in timp ce mananca;
  • dupa fiecare masa, tine-l in pozitie verticala, aplecat cu capul pe unul din umerii tai si bate-l usor pe spate, pentru a incuraja eliminarea aerului inghitit (eructatia);
  • tine-l in pozitie statica in timpul harnirii; nu te plimba cu el si nu il legana, deoarece va inghiti aer;
  • cumpara-i o tetina potrivita, care sa fie ergonomica si sa se adapteze formei guritei lui, astfel incat sa nu permita patrunderea aerului in timpul hranirii cu biberonul;
  • da-i sa pape portii mici si dese de laptic sau alimente.

Cand este cazul sa iti faci griji?

Chiar daca regurgitatiile nu sunt periculoase pentru sanatatea copilului, exista situatii rare in care pot interfera cu cresterea normala a acestuia.

In situatia in care observi ca regurgitatiile sunt puternice, abundente si agresive, mergi cu el la medic pentru mai multe investigatii. Acelasi lucru este valabil si daca observi ca urmele alimentare eliminate au culoare verzuie sau maronie. Acestea ar putea masca varsaturile si anumite afectiuni.

Greutatea este un alt indicator esential de urmarit pentru a-ti da seama daca regurgitatiile intervin sau nu in cresterea bebelusului. In cazul in care nu ia in greutate mai mult timp, sau dimpotriva, ti se pare ca scade in greutate, iar regurgitatiile sunt abundente, inseamna ca este ceva in neregula si ca exista o problema medicala care necesita ingrijiri.

Ce alte secrete mai cunosti pentru a reduce aparitia regurgitatiilor sau pentru a le face mai confortabile pentru bebelus? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre