Semnele din nastere sunt reprezentate de pete colorate care apar la nastere sau la scurt timp dupa aceasta.
Majoritatea afecteaza doar suprafata pielii, pe cand altele pot creste deasupra suprafetei pielii sau sa se extinda sub tesut. Desi unele sunt permanente, exista posibilitatea ca, de-a lungul timpului sa dispara, astfel unele nu necesita tratament.
Multi oameni de stiinta considera ca semnele din nastere sunt cauzate de deformarea celulelor pigmentare sau a vaselor de sange. De exemplu, asa-zisele semne vasculare sunt cauzate de marirea vaselor de sange sub suprafata pielii si de obicei cresc pe perioada in care copilul este inca in burtica mamei si au o culoare rosie sau violeta.
Cele mai comune sunt semnele rosii, cunoscute si sub numele de "sarutul ingerilor",atunci cand apar pe frunte sau pleoape si sub numele de "muscatura berzei", atunci cand apar pe ceafa.
Contrar numelui, unele semne nu apar la nastere, unele precum angioma, se dezvolta dupa cateva saptamani. Majoritatea nu necesita tratament, insa unele da, deoarece acestea se dezvolta foarte rapid sau pur si simplu din motive cosmetice. Insa, unele pot fi semnele unei boli ce nu s-a dezvoltat inca. In pagina urmatoare va prezentam cateva tipuri de semne, pentru a va putea da seama daca bebelusul dvs. necesita un control medical.
Tipuri de semne din nastere
1. SEMNUL "CAFEA CU LAPTE"
Precum spune si numele lor, aceste semne permanente sunt deschise si de culoarea cafelei. Acestea sunt foarte comune si se pot gasi in multe zone alte corpului. De obicei, nu necesita tratament. Un singur semn ca acesta sau cateva sunt semne normale din nastere, in cazul in care copilul dvs. are mai mult de 6 astfel de pete, este recomandat sa consultati medicul.
2. SEMNUL MONGOLIAN
De asemenea numit si pata albastra mongoliana, aceasta pata mare, albastra-gri, cateodata seamana cu o vanataie. E mai comuna persoanelor cu ten mai inchis, ce apar pe spate si mai putin pe picioare. Aceste semne pot disparea cu timpul si nu necesita tratament.
3. NEVUSUL CONGENITAL
Prezent la nastere, apare ca o alunita mare maronie pe scalp sau pe trunchiul corpului, acoperind zone destul de mari, acesta putand avea dimensiunea intre 1-20 cm. La copiii cu astfel de semne, mai ales atunci cand lungimea nevusului este mare, riscul de aparitie a cancerului in perioada adulta este foarte mare.
4. PATA DE VIN
Aceasta este o malformatie vasculara a capilarelor, prezenta sub tegument. In mod normal, la scurt timp de la aparitie, aceasta are o culoare rozalie, insa o data cu timpul se poate transforma intr-o culoare rosie, chiar purpurie. Cel mai adesea zonele in care acesta apare sunt fata si gatul, insa poate afecta si alte zone ale corpului, dimensiunea variind de la una mica, la una cat mai vasta.
Aceasta pata este un semn din nastere permanent, iar lungimea sa nu va descreste in timp. Schimbarile fizice impreuna cu cele cosmetice, pot cauza in timp probleme medicale si stress copilului. Majoritatea petelor de vin nu sunt asociate cu alte boli, altele insa sunt asociate cu sindromul Sturge-Weber si sindromul Klippel-Trenaunay si necesita o evaluare medicala din partea unui specialist.
5. ANGIOMA
Angioma este cea mai comuna crestere benigna la copii si reprezinta o colectie de vase sanguine mai mici ce s-au dezvoltat repede sub piele in timpul vietii uterine. Aceasta pata roz creste in timpul primului an de viata, apoi recidiveaza in timp. La varsta de 10 ani, un copil ce a avut angioma in copilarie ramane cu un usor semn sau chiar deloc. Acestea se pot localiza oriunde pe corp. nu necesita neaparat un tratament medical, insa dc exista o crestere rapida a angiomului, in acest caz se recomanda un tratament medical sau cu laser.
De obicei, exista probleme, daca angioma s-a localizat in apropierea ochilor (ceea ce va face dificila vederea), in gat (ceea ce va face dificila respiratia) sau in jurul gurii (ceea ce va face dificila alimentatia). De asemenea, daca exista pe corpul copilului mai mult de 3 angioame, se va cerceta si existenta unor angioame interne.
Sursa foto: freepik