Copilul tuseste? Remedii naturale care il ajuta sa treaca mai usor peste aceasta perioada

| | Actualizat: 2023-01-29 22:36:20

Tusea este unul dintre cele mai enervante simptome de care pot suferi copiii atunci cand sunt raciti sau au o infectie respiratorie. Noptile nedormite pe care parintii le petrec din cauza tusei sunt imposibil de numarat, ca sa nu mai vorbim de neputinta pe care o simt atunci cand vor sa isi ajutam copilul care tuseste incontinuu si nu gasesc o solutie.

Va trebui ca cel mic sa fie dus medic pentru un control si tratament. Dar, dincolo de siropul pe care pediatrul il poate prescrie (de multe ori nu il recomanda), merita sa stii cand sa faci ceva si cand sa nu faci ceva si sa tii cont ca exista unele remedii naturale pentru tuse care pot fi utile.

In linii mari, exista doua tipuri de tuse:

  1. Tuse uscata: cand nu expectoreaza nimic. Aceasta se intampla deoarece exista o inflamatie in caile respiratorii si organismul crede ca exista ceva de expulzat. Este o tuse enervanta care, desi nu este eficienta, ar putea incerca sa fie ameliorata sau diminuata intr-un fel.
  2. Tuse cu flegma sau tuse productiva: nu se pot face prea multe in afara de un mucolitic pentru a expulza mucusul - daca medicul il prescrie - si unele remedii casnice, cum ar fi baile de aburi sau spalaturile nazale pentru a inmuia mucusul si a-l face sa curga.

Remedii naturale pentru tuse care functioneaza

Spalaturi nazale

Lavajul nazal cu solutie salina nazala pare sa amelioreze simptomele racelii prin eliminarea temporara a mucusului si decongestionarea. Dar poate fi un pic enervant pentru bebelus, facandu-l sa planga si generand astfel mai mult mucus, asa ca trebuie facut cu blandete, urmand aceste instructiuni.

Miere

In 2018, specialistii au facut o analiza sistematica in care s-a confirmat ca mierea pare sa amelioreze tusea si nu are efecte adverse. De fapt, Academia Americana de Pediatrie si OMS sugereaza mierea ca un posibil tratament pentru tusea nocturna: 2,5-5 ml de miere direct sau diluata intr-un lichid. Dar intotdeauna la copiii cu varsta de peste un an (copiii cu varsta sub un an nu trebuie sa ia miere din cauza riscului de botulism).

Bai cu aburi

Pornirea dusului fierbinte pentru a produce aburi si introducerea copilului in baie cu usa inchisa, astfel incat sa poata respira aburii, este o modalitate buna de a inmuia mucusul din tractul respirator.

Poti face acest lucru si in timpul baii copilului, cu el sau ea in cada, dar regland intotdeauna temperatura apei, astfel incat sa nu se arda. In acest caz, apa nu va fi atat de fierbinte, dar aburul generat va fi in continuare bun pentru el sau ea.

Ceapa tocata marunt

Credinta populara spune ca beneficiile sale se datoreaza inhalarii de vapori care contin substante terapeutice. Adevarul este ca nu exista studii stiintifice care sa confirme (sau sa infirme) acest lucru. Dar nici nu este daunatoare pentru copil, dincolo de mirosul pe care il lasa in camera si atata timp cat nu inlocuieste alte tratamente medicale pe care medicul le poate prescrie.

Umidificatoare - da sau nu?

Un mediu uscat poate ingreuna circulatia mucusului si, in astfel de cazuri, un umidificator poate ajuta la cresterea umiditatii, care ar trebui sa fie intre 40 si 60%. Cu toate acestea, desi, in teorie, cu cat umiditatea este mai mare, cu atat mucusul este mai fluid, umidificarea excesiva a mediului nu pare sa amelioreze simptomele racelii.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre