Dupa o lunga perioada de pauza, a venit timpul sa te gandesti la modalitati prin care copilul tau poate trece cu bine peste intrarea in colectivitate. Este necesar sa te organizezi cu nopti bune de somn linistit si odihnitor, o dieta echilibrata si suplimente naturale si din plante pentru a-i asigura energie, vitalitate, o buna imunitate si pentru a-i imbunatati capacitatea de concentrare.
Schimbarea ritmului
Prima ta preocupare trebuie sa fie reajustarea ritmului veghe-somn, evitand orele tarzii si trezitul dupa ora 9.00. Este important sa reglezi somnul copilului si sa fii atent la bioritmul lui, astfel incat acesta sa doarma intre 10 si 11 ore minimum. Trebuie sa retii ca, in medie, doua treimi dintre copiii cu varste intre 5 si 12 ani care dorm mai putin de noua ore pe noapte inregistreaza o intarziere in ceea ce priveste evolutia scolara.
Alimentatia potrivita
Un alt punct important pentru asigurarea vitalitatii copiilor consta in alegerea ingredientelor de baza pentru pregatirea meselor in familie, pentru ca, nu trebuie sa uiti, sanatatea incepe si din farfurie.
De asemenea, o solutie pentru ca cel mic sa faca fata cu brio vietii in colectivitate pot fi suplimentele pentru imunitate. Modul de viata modern impune solicitari enorme corpului nostru, care trebuie sa faca fata unor agresiuni externe precum poluarea, agentii patogeni, stresul zilnic - si au fost facute numeroase studii privind modul in care acesta i-a afectat pe copii in timpul pandemiei -, somnul de proasta calitate sau insuficient. Toate acestea pot afecta sistemul imunitar si duc la o oboseala generala. Suplimentele alimentare ne permit sa mentinem o stare a sanatatii buna, atat fizic, cat si psihic, si sa prevenim multe probleme prin stimularea imunitatii si regenerarea intregului organism.
In ceea ce priveste dieta corecta, evita cat mai mult posibil produsele rafinate. Fructele si legumele sunt obligatorii, pentru ca sunt un adevarat concentrat de vitamine esential pentru ca cel mic sa se simta bine zilnic. Fii creativ inventand retete care il vor face pe copilul tau fericit sa manance legume și fructe. Nu uita ca esti modelul sau: deci, daca te vede bucurandu-te de o farfurie de legume sau gustand un fruct simplu, copilul tau, de la o varsta frageda, te va imita. Invata-l sa descopere ierburi și condimente, proaspete sau uscate (busuioc, cimbru, arpagic, coriandru, rozmarin, salvie, maghiran, chimen, fenicul, anason, ghimbir etc.), folosindu-le in diverse preparate precum salate.
Fructele si legumele de sezon abunda in vitamine si minerale: struguri, bogati in zaharuri asimilabile natural, mere, dar si citrice, care contin vitamine C si B, minerale si oligoelemente, precum magneziul, fierul, calciul, potasiul. Acestea pot fi folosite la gustarea de dupa-amiaza, la care poti adauga o felie de paine integrala, 4-5 migdale, nuci sau alune, dar si doua patratele de ciocolata neagra. Fructele uscate sunt o sursa importanta de vitamine si minerale.
In ceea ce priveste legumele, foloseste tot ceea ce se gaseste de sezon si gateste-le rapid, de exemplu, la abur sau la cuptor, pentru a-si pastra calitatile nutritive. Foloseste ulei de masline pentru a prepara salatele, precum si ierburi fine de gradina si asociaza legumele cu carne mai putina, peste, pentru continutul de Omega 3, leguminoase si cereale integrale.
Suplimente alimentare utile
Mai multe suplimente alimentare sunt utile pentru stimularea imunitatii si prevenirea problemelor de sanatate diverse in cazul copiilor care traiesc in colectivitati si nu numai:
-
Vitamina C intareste imunitatea si ajuta, de asemenea, la producerea multor celule rosii din sange, ceea ce imbunatateste absorbtia fierului si este util pentru fixarea mai buna a calciului in oase. Necesarul zilnic de vitamina C pentru un copil variaza de la 60 la 100 mg, in functie de varsta.
-
Acizii grasi Omega 3 sunt esentiali pentru buna dezvoltare a creierului, imbunatatesc capacitatile de concentrare si memorare si contribuie la un echilibru emotional bun.
-
Deficitul de fier contribuie la lipsa de energie, iritabilitate, nervozitate, dificultati de concentrare si memorare. Fierul este esential deoarece este implicat in oxigenarea sangelui, in buna dezvoltare a creierului si in rezistenta la agresiunile externe.
-
Calciul este esential pe toata perioada cresterii, pentru ca intra in componenta scheletului, a dintilor, nervilor, muschilor.
-
Vitamina D ajuta la asimilarea calciului si la fixarea acestuia pe oase si articulatii. Copiii sunt mai expusi in aceasta perioada riscului de deficit de vitamina D, in special din cauza lipsei luminii solare.
-
Magneziul contribuie la reechilibrarea sistemului nervos si este foarte eficient in recastigarea tonusului fizic si mintal. Un remineralizant natural, acesta ajuta la relaxarea muschilor si imbunatateste calitatea somnului.
-
Probioticele, in special de tipul Lactobacilus si Bifidobacterium, sunt utile pentru ca reechilibreaza flora intestinala si stimuleaza imunitatea.
Nu uita ca un gest esential este hidratarea regulata in timpul zilei. Pune-i o sticla cu apa simpla in ghiozdan, evitand siropurile, bauturile racoritoare si sucurile de fructe, care contin prea mult zahar.
Sursa foto: Unsplash