Suplimentele de fier la copii: cand si de ce sunt necesare

| | Actualizat: 2017-10-11 09:30:31

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat in 2014 ca in Romania 40% dintre copiii prescolari si 23% dintre cei cu varsta scolara sufera de anemie feripriva. Mai popular, au lipsa de fier.

Anemia se poate depista printr-o simpla analiza de sange care este gratuita. Inainte de a ajunge la medic poti observa chiar tu cateva semne care ar trebui sa iti dea de gandit. Daca cel mic este palid, are limba incarcata, are leziuni de dimensiuni mici la colturile gurii, are afte pe interiorul gurii si se plange ca inima ii bate neregulat este cazul sa te prezinti cu el la medic pentru un set amanuntit de analize. Un copil cu anemie va fi mereu obosit si irascibil, nu va avea pofta de mancare si nici nu se va adapta usor la variatii de temperatura.

 

Lipsa fierului din organism duce la efecte grave

 Fierul are rolul de a transporta oxigenul catre tesuturi, iar lipsa lui va duce la probleme cognitive si de comportament. Hiperactivitatea si deficitul de atentie sunt primele afectiuni care apar ca urmare a anemiei. De asemenea, anumite studii au aratat ca lipsa fierului duce la un IQ scazut, situatie care este ireversibila. Depresiile, anxietatea sau insomniile pot fi cauzate tot de anemii.

Atunci cand nu este foarte grava, anemia se poate trata printr-o corectie a alimentatiei. Va trebui sa introduceti in meniu galbenus de ou, carne rosie, peste, legume cu frunze verzi si cereale integrale. Daca copilul nu vrea sa le manance, situatia nu se va indrepta si va fi nevoie de introducerea unor suplimente alimentare care sa normalizeze fierul din organism.

Un copil cu varsta intre 6 si 24 de luni are nevoie de 12-20 mg fier. Intre 2 si 5 ani doza zilnica recomandata este de 20-30 mg fier, intre 6 si 11 ani de 30-60 mg fier, iar intre 12 si 18 ani de 50 mg fier.

Anemia are efecte pe termen lung

Odata ce anemia s-a instalat, organismul are nevoie de luni buni ca sa isi revina. Este posibil ca medicul sa ceara sa ii faci copilului analize de sange la intervale regulate de timp pentru a vedea daca situatia s-a remediat. Fierul in exces face la fel de mult rau organismului, la fel ca si lipsa lui. De aceea, daca celui mic i se prescriu suplimente cu fier, este necesar sa luati exact cantitatea si sa respectati durata de tratament prescrise de medic.

Suplimentele de fier nu sunt tocmai preferatele copiilor. Exista suplimente de fier care sunt usor acceptate de copii si care contin cantitatea de fier necesara cresterii si dezvoltarii normale a copiilor.

FERRODEP este un sirop ce poate fi administrat de la varsta de 6 luni si contine o forma de fier usor absorbabila, micronizata, pentru o absorbtie crescuta, si dispersabila, amestecata cu emulgatori pentru a preveni precipitarea pe fundul flaconului - asigurandu-se astfel o cantitate constanta de fier la fiecare administrare. Forma de fier este bine tolerata de tractul gastrointestinal, nu produce iritatii si trece de pasajul gastric, absorbindu-se lent in intestinul subtire. In plus, continutul de cupru si zinc asigura o eficienta clinica mai rapida, iar vitamina C, vitaminele din grupa B si acidul folic sunt implicate in procesul de absorbtie, transport si depozitare a fierului. Este necesara suplimentarea cu fier dupa primele 6 luni de viata, perioada cu cel mai alert ritm de crestere, cand rezervele de fier se epuizeaza rapid.

Prin compozitia sa, FERRODEP asigura protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si contribuie la formarea hematiilor si a hemoglobinei. Nivelul corect de fier din organism ajuta si sistemul imunitar.

Anemia feripriva trebuie tratata inca de la primele semne pentru a preintampina probleme grave care pot aparea in dezvoltarea psihica si fizica a copilului. Mergi la medicul pediatru si informeaza-l atunci cand vezi la cel mic da semne ca nivelul de fier din organism nu este cel potrivit.

Citeste si despre