Boli ereditare. Copilul tau te va mosteni sau nu?

| | Actualizat: 2013-12-14 16:55:58

In functie de afectiunile cu care se confrunta membrii familiei tale si a sotului tau, poti anticipa sanatatea copilului tau. De la afectiuni relativ minore, precum infectii ale urechii pana la boli serioase, cum este cazul diabetului, un numar uimitor de probleme de sanatate din copilarie au o cauza genetica. Specialistii sustin ca mai bine de 80% dintre afectiuni sunt mostenite genetic.



Bineinteles ca nu poti modifica genele copilului tau, dar trecutul tau medical poate fi un bun punct de pornire pentru a sti in ce cazuri trebuie sa fii prevazatoare si care sunt masurile de prevenire pe care le poti lua pentru a mentine sanatatea copilului tau.

Alergiile si astmul

Riscul datorat ereditatii este foarte ridicat.


Cei mai vulnerabili sunt copiii ai caror parinti sau frati au suferit de astm sau orice tip de alergii. Daca unul dintre parinti a suferit de astm sau alergii, riscul ca cel mic sa mosteneasca afectiunea este de 30-50%. Daca ambii parinti au fost afectati, riscul creste la 80%.

Cea mai buna cale de a preveni mostenirea alergiilor si a astmului pare sa fie una foarte simpla: alaptatul. Daca alergiile au fost prezente in familia voastra si nu alaptezi sau daca e nevoie sa-i oferi copilului si lapte praf, cel mai bine ar fi sa alegi o formula antialergica.

Specialistii recomanda in special evitarea produselor lactate in primul an de viata si a oualor in primii 2 ani. Expunerea redusa la polen, praf, animale sau orice factor posibil alergen poate scadea riscul imbolnavirii copilului cu astm sau alt tip de alergie.

Daca intentionezi sa cresti un animal, ideal ar fi ca acesta sa existe in casa inca de cand copilul este foarte mic, organismul lui putandu-se obisnui cu prezenta lui. Astfel, scade si riscul ca cel mic sa dezvolte acest tip de alergie. Daca cel mic pare sa aiba simptomele de astm, tuse cronica sau wheezing, mergi la pediatru.

Hipertensiunea arteriala si colesterolul

Riscul datorat ereditatii este foarte ridicat.

Sunt predispusi copiii ai caror parinti au una dintre aceste afectiuni. Daca unul dintre parinti are valori ridicate ale colesterolului sau tensiunii, riscul ca si copilul sa mosteneasca acest lucru este de 50%. In cazul ambilor parinti afectati, riscul creste la 75%.

Specialistii spun ca impactul genetic in aceste cazuri este unul foarte ridicat. Un parinte sau chiar un bunic care a suferit un atac de cord sau a fost diagnosticat cu o boala de inima inainte de 55 de ani inseamna un risc in plus pentru un copil.

Analizele de specialitate facute cu regularitate copilului te vor ajuta sa afli din timp daca el mosteneste bolile din familie. Tensiunea arteriala a unui copil ar trebui masurata cu regularitate incepand cu varsta de 3 ani, in timp ce in cazul colesterolului, varsta minima este de 5 ani.

Alaptarea este un factor important in tinerea sub control a riscului de aparitie a unor astfel de boli. Alti doi factori importanti de care trebuie sa tii cont mai departe in dezvoltarea copilului tau sunt alimentatia, care trebuie sa fie una echilibrata, si miscarea – este bine ca cel mic sa faca exercitii zilnice.

Infectiile urechii

Riscul datorat ereditatii este foarte ridicat.

Desi nu este considerat a fi un lucru foarte sigur, se considera ca predispozitia la infectii ale urechii este 60-70% de natura genetica.

Este foarte posibil ca parintii sa transmita mai departe copiilor lor o forma a fetei sau o structura a tubului lui Eustachio care sa fie cauza unor probleme de auz.

Medicii recomanda alaptarea exclusiva pentru cel putin 3 luni si evitarea fumului de tigara in apropierea bebelusului si efectuarea unui vaccin antigripal in fiecare an.

Desi infectiile urechii nu sunt contagioase, racelile care le pot cauza sunt. Din fericire, infectiile urechii nu prea apar la copii mai devreme de 7 ani.

Obezitatea

Riscul datorat ereditatii este foarte ridicat.

Cei mai predispusi sunt copiii care provin din familii cu membri supraponderali. Daca unul dintre parinti este obez, riscul caruia este expus copilul este de 40% de procente, in timp ce in cazul ambilor parinti obezi, acesta creste la 70%.

Chiar si asa, un copil cu o dieta sanatoasa si care sustine o activitate fizica zilnic, poate contracara efectele geneticii.

Obezitatea infantila poate duce la alte probleme serioase de sanatate precum diabet, probleme cardiace, astm si chiar anumite tipuri de cancer.

Ceea ce poti face este sa fii un model demn de urmat pentru copilul tau. Formeaza-i obiceiuri alimentare sanatoase: mai putine alimente cu continut ridicat de zahar, mai multe fructe si legume, mai putin timp in fata televizorului si mai mult sport.

Cancerul de piele

Riscul datorat ereditatii este unul mediu.

Sunt predispusi copiii in familia carora au existat cazuri de melanom, forma a cancerului de piele cea mai putin intalnita, dar cea mai periculoasa. Daca unul din parinti a suferit de melanom, riscul ca si copilul sa mosteneasca boala este de 3%, daca ambii parinti au fost afectati, riscul este de 5-8%.

Riscul este mai ridicat daca boala a fost descoperita la unul din membrii familiei mai devreme de 50 de ani. Mai predispuse sunt persoanele blonde sau roscate cu ochii deschisi la culoare, ele neavand in structura pielii suficient factor natural de protectie impotriva razelor soarelui.

Cea mai buna cale de prevenire este protejarea copilului in fata razelor soarelui. Inainte de fiecare iesire afara nu uita sa aplici pe pielea celui mic o crema cu factor SPF.

Diabetul

Riscul datorat ereditatii este unul mediu spre ridicat.

Vulnerabilitatea copilului in fata diabetului depinde de tipul de diabet care exista in familie:

  • Daca tatal are diabet de tip 1 (insulino-dependent), copilul are o sansa in 17 sa mosteneasca boala.
  • Daca mama are diabet de tip 1 si a nascut inainte de 25 de ani, copilul are o sansa din 25 sa mosteneasca boala, iar daca a dat nastere copilului dupa 25 de ani, copilul are o sansa din 100 sa mosteneasca boala.
  • Daca ambii parinti au diabet de tip 1, copilul are o sansa din 4 sa mosteneasca boala.


Diabetul de tip 2 (cel legat de greutate) are o componenta mai puternic genetica: daca unul din parinti are diabet de tip 2, riscul la care este supus copilul este de 1 din 7, pana la 1 din 13, dar daca ambii parinti sufera de aceasta boala, riscul este de 1 din 2. Totusi, unii specialisti sustin ca un copil este mai predispus sa mosteneasca diabetul de tip 2 atunci cand si el are probleme de greutate.

Ambele tipuri de diabet cresc riscul bolilor de inima, a celor de rinichi sau a problemelor nervoase.

Inca o data alaptarea isi dovedeste beneficiile. Daca este corelata si cu amanarea diversificarii pana dupa varsta de 6 luni, este foarte probabil ca riscul de mostenire a diabetului sa fie redus.

Asigura-te de asemenea ca cel mic face suficienta miscare si are parte de o alimentatie sanatoasa, bogata in fructe, legume si cereale integrale.

Problemele de vedere

Riscul datorat ereditatii este unul mediu.

Cei mai predispusi sunt copiii ai caror parinti au inceput sa aiba probleme de vedere inca din copilarie. Daca ambii parinti poarta ochelari de cand erau mici, riscul ca si copilul sa fie miop este de 6 ori mai mare.

Cea mai sigura cale de prevenire si tratare timpurie a eventualelor probleme de vedere ale copilului tau este consultul oftalmologic din copilarie. Nu astepta ca cel mic sa atinga varsta potrivita de mers la scoala pentru a merge la oftalmolog.

Citeste si despre