Daltonismul la copii

| | Actualizat: 2011-02-08 17:34:41

Daltonismul este defectul de vedere care il impiedica pe micutul tau sa distinga intre culori, in special intre rosu si verde. Este o malformatie congenitala, in majoritatea cazurilor mostentita genetic si poate fi desoperita cu usurinta la copii. Nu exista tratament pentru aceasta afectiune, iar copilul trebuie ajutat sa se adapteze mediului inconjurator prin dezvoltarea unui sistem propriu de referinta.

Ce este daltonismul?

Daltonismul este un defect de vedere congenital care se mosteneste genetic si care consta in imposibilitatea de a distinge intre culori, in principal intre verde si rosu. Acest lucru inseamna ca bolnavii nu reusesc sa perceapa deloc culorile si ca nu reusesc sa faca nicio diferenta intre rosu si verde.

Care este cauza defectului de vedere?

Aceasta afectiune este o conditie medicala mostenita in mare parte genetic. Majoritatea copiilor diagnosticati au genele responsabile pentru defectul de vedere. Ea este cauzata de o dereglare functionala a conurilor din retina. Conurile sunt cele responsabile cu perceperea culorilor.

Daltonismul mai poate aparea si pe fondul unei probleme de vedere (glaucom, retinita pigmentara etc.) sau ca efect secundar al consumului unor medicamente (de exemplu: antibiotice, medicamente pentru tratarea hipertensiunii sau a tuberculozei).

De asemenea, si alte boli cronice pot favoriza aparitia afectiunii: Alzheimer, diabet, afectiuni hepatice etc.

Este o problema care afecteaza in special baieteii si exista si o explicatie in acest sens, spun cercetatorii. Genele implicate in perceptia culorilor se situeaza pe cromozomul X pe care sexul masculin il are intr-un singur exemplar. Aproape 8% dintre cazurile de daltonism sunt de sex masculin si mai putin de 1% apar la fetite.

Care sunt simptomele la copii?

Exista mai multe tipuri si forme ale defectului de vedere. Sunt copii care vad doar umbre ale culorilor rosu si verde. Alti copii au probleme in a identifica culori de verde si albastru, iar in cazuri rare, apare un daltonism extrem in care bolnavii nu vad absolut niciun fel de culoare, nici macar umbre. Aceste cazuri vad lumea si mediul inconjurator in variate forme si umbre ale culorilor alb, negru si gri.

In cazul in care observi unul dintre urmatoarele simptome la copii este necesar sa consulti un specialist in probleme de vedere care sa ii faca acestuia testul pentru diagnosticarea afectiunii:

  • probleme in a distinge intre rosu si verde sau intre albastru si verde;

  • vederea lucrurilor in diferite umbre de gri;

 

  • alte probleme de vedere;

 

  • sensibilitate la lumina;

 

  • miscari involuntare subtile ale ochilor.

Cum se pune diagnosticul?

Orice copil care are un istoric familial cu cazuri de daltonism si care prezinta probleme in a distinge intre diferite culori, ar trebui testat de un oftalmolog. Testul este parte din controlul oftalmologic de rutina. Acesta este foarte simplu, iar in cadrul lui copilul este pus sa identifice numere de pe diagrame speciale care sunt compuse din puncte colorate.

Exista tratament pentru daltonism?

Nu exista un tratament care sa vindece daltonismul. Din fericire, daltonismul mostenit ereditar nu este nici o boala cronica, care sa se agraveze in timp. Dar daca este declansat de alte cauze, si nu a fost mostenit, atunci poate evolua si spre forme mai severe.

Persoanele care sufera de aceasta afectiune invata sa compenseze absenta culorilor prin dezvoltarea unui sistem propriu de referinta.

Desi nu intervine sever in calitatea vietii unui copil, micutul bolnav de daltonism poate avea mici probleme la scoala in identificarea unor obiecte care au culorile pe care boala nu ii permite sa le vada (creioane, desene, carti etc.). De asemenea, copiii care sufera de acest defect de vedere nu reusesc sa isi dea seama daca un fruct este copt sau nu, daca cineva s-a inrosit la fata sau sa identifice culorile de la semafor.

Copiii bolnavi de daltonism trebuie ajutati sa se adapteze mediului inconjurator de catre parinti. De exemplu el trebuie ajutat sa urmareaca culorile semaforului intr-un mod mecanic: explicandu-i ca atunci cand becul de jos se aprinde e verde si poate traversa, iar cand se aprinde cel de sus e rosu si trebuie sa stea pe loc.

Cel mai important este ca micutul tau nu va putea avea acces la mai multe categoriui de meserie la maturitate, in special cele de transport, armata, marina, cai ferate, de securitate publica etc.

 

Citeste si despre