Tratamentele „dupa ureche”, mai daunatoare decat ai crede. Ce greseala fac multi parinti

| | Actualizat: 2023-02-02 21:18:23

In plin sezon al racelilor si virozelor, toti parintii sunt „inarmati” cu medicamente pentru copii. La cel mai mic semn de guturai, multi parinti se grabesc sa le administreze celor mici, chiar si cu caracter preventiv, medicatie dupa principiul „mai bine previi decat sa vindeci”. Ei bine, atrage atentia medicul pediatru Mihai Craiu, aceasta abordare este una gresita si ar trebui sa dispara din „arsenalul” de obiceiuri al parintilor.

Nu exista medicament care, dat degeaba, nu face niciun rau, pentru ca, atrage atentia dr. Mihai Craiu, „toate principiile active genereaza in corpul nostru reactii chimice, imune, circulatorii, endocrine”. Concret, orice medicament administrat unui copil fara sa fie neaparat necesar, fie ca vorbim despre antitermice, fie despre antibiotic, creeaza un raspuns in organism, chiar daca acesta nu se vede cu ochiul liber.

„A devenit un mit urban ca medicatia inhalatorie rezolva toate racelile. Toate medicamentle care sunt date inutil, fara un dusman pe care sa-l distruga, isi vor indrepta capacitatea lor distructiva asupra celor pe care ii prind. Este exact ca o lovitura de stat militara intr-o tara pasnica. Aducem o mare armata sa faca ordine, nu e nevoie de ea, si se plictisesc si se apuca sa faca ordine in organism. Si nu ca distrug flora intestinala, ca unii parinti vin si dau si un probiotic. Problema este ca in momentul in care arunci cu pesticide peste un camp, degeaba insamantezi din nou gazon, ca nu o sa mai fie la fel de bine ca inainte”, puncteaza medicul, care considera ca parintii ar trebui „educati” in acest sens de medicii curanti, de asistentii medicali si chiar si de catre farmacisti.

FOTO: Freepik

Citeste si despre