10 motive pentru care este recomandat controlul stomatologic periodic la copil
Copiii nu se nasc cu teama de stomatolog, astfel incat orice parinte poate evita ca cel mic sa asocieze vizita la cabinet cu sentimente negative inspirandu-i timpuriu interesul fata de igiena orala. Pregatirea din timp pentru prima vizita a micutului pacient la medicul specialist il poate ajuta sa evite aparitia si complicarea problemelor dentare.
Multi parinti tind sa amane acest moment important, fie considerand ca cel mic nu are nicio problema, fie din lipsa de timp sau din teama, transferand copilului temerile acumulate in experienta lor personala. Din fericire, in ziua de astazi orice tratament potential dureros se realizeaza cu anestezie. Durerea resimtita acasa din cauza problemelor neglijate este mult mai mare, de mai lunga durata si chinuie copilul mai mult decat eventuala durere din cabinetul stomatologic.
Iata cateva dintre motivele pentru care este bine sa aduceti copilul la control stomatologic periodic!
Identificarea si tratarea din timp a cariilor dentare
Cariile dentare la copii evolueaza foarte rapid, deoarece smaltul are grosime redusa si mineralizare scazuta. De aceea, este foarte important ca eventualele probleme sa fie diagnosticate si tratate inca din stadiul incipient, inainte de aparitia complicatiilor precum infectarea nervului, gangrena, abces dentar, fistula gingivala prin care se elimina infectia. Toate aceste complicatii pot fi dureroase, pot afecta dintele permanent care urmeaza sa iasa in locul celui de lapte, iar tratamentul dureaza mai mult si poate fi mai neplacut pentru copil.
Identificarea si tratarea din timp a afectiunilor gingivale
In cazul celor mici nu se poate vorbi despre parodontoza, dar in schimb gingivita este destul de frecvent intalnita, deoarece copiii nu reusesc intotdeauna sa-si perie corect dintii, iar resturile alimentare si placa dentara produc inflamarea gingiei. In plus, la instalarea pubertatii modificarile hormonale produse in organism sunt insotite uneori de gingivita pubertara.
Identificarea si corectarea obiceiurilor daunatoare
Obiceiuri cu efecte negative asupra sanatatii dentare, cum ar fi respiratia orala, deglutitia infantila, fonatia cu interpunerea limbii intre dinti (pronuntarea incorecta a unor sunete), sugerea degetului, folosirea suzetei dupa varsta de 2 ani pot fi tratate cu multa rabdare si avand sprijinul unui specialist stomatolog cu experienta in lucrul cu cei mici. Desi unii dintre parinti nu constientizeaza acest lucru, aceste obiceiuri produc modificari ale pozitiei dintilor si maxilarelor, care vor necesita mai tarziu aparat dentar pentru corectare.
In plus, cu ocazia vizitei la cabinet, medicul poate identifica si cauzele unora dintre aceste obiceiuri daunatoare si va trimite copilul la specialist (ORL-ist, logoped etc.)
Urmarirea eruptiei dentare
De cele mai multe ori, eruptia dentara precoce sau intarziata reprezinta doar o particularitate de dezvoltare a copilului respectiv, deoarece fiecare dintre ei este unic si are propriu lui ritm normal de crestere. Rareori, aceasta poate ascunde probleme stomatologice pe care medicul dentist le va evalua la controlul periodic.
Identificarea si tratarea din timp a problemelor ortodontice
Cea mai frecventa situatie este aceea in care maxilarele sunt prea mici fata de dimensiunea dintilor ce urmeaza sa iasa. Daca acestea nu sunt largite inca de la 7 ani, cand oasele sunt mai maleabile, la o varsta mai mare va fi nevoie de extractii dentare pentru a face loc dintilor pe un maxilar prea mic, iar tratamentul va dura mai mult. In plus, este mai usor sa dirijam dintii sa erupa in pozitia corecta, decat sa ii corectam dupa ce au iesit anormal.
Sfaturi pentru igienizarea corecta
Cu ocazia vizitei la cabinet, copiii pot fi invatati de catre medicul stomatolog, sub forma unui joc, cum sa-si perie corect dintii exersand pe modele de plastic speciale. Ajutati si supravegheati acasa de catre parinti, ei vor aplica ceea ce au invatat alaturi de specialist, pentru a-si proteja dintii de carii.
Sigilarea dentara
Multi parinti nu stiu ca molarul de 6 ani este dinte permanent, deoarece el iese in spatele molarilor de lapte, fara ca niciun dinte sa cada pentru a le face loc. Din acest motiv nu i se acorda o atentie deosebita la periaj si se cariaza in 80-90% din cazuri, iar sigilarea lui este recomandata pentru a-l proteja de carii.
Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Parintii vor afla de la medicul lor dentist care sunt alimentele daunatoare si care sunt cele benefice pentru dintii copiilor lor. De asemenea, copilul va invata sa evite gustarile foarte dese dintre mese si se spele pe dinti mai ales dupa masa de seara. Este esential de retinut ca dupa periajul de seara copilul nu trebuie sa mai manance sau sa bea nimic (mar, lapte etc), cu exceptia apei.
Familiarizarea copilului cu atmosfera din cabinetul stomatologic
Un copil care a fost dus la stomatolog in mod periodic, la consultatii de rutina si nu doar atunci cand a prezentat dureri care necesitau sa fie inlaturate, nu va asocia vizita la cabinet cu durerea si suferinta. In plus, preocuparea pentru sanatatea sa dentara va continua si la varsta adulta.
Diagnosticarea unor probleme generale care se pot manifesta la nivelul gurii
O parte din bolile copilariei, la fel ca si o parte din afectiunile generale, prezinta manifestari si la nivelul mucoaselor si gingiei. Desi probabilitatea ca aceste afectiuni sa apara la copii este extrem de mica, identificarea lor poate trimite copilul la medicul specialist pentru tratament.
Articol scris de Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodontie Orto-Implant Expert