Adolescentul – cand si de care tip de aparat dentar are nevoie?

| | Actualizat: 2019-06-04 15:28:17

Fie la initiativa lor, fie la cea a parintilor care sunt preocupati mai mult de sanatatea dentara a copilului, adolescentii ajung la cabinetul medicului specialist pentru tratament ortodontic.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat in exclusivitate pentru Copilul.ro ce implicatii are tratamentul ortodontic la aceasta varsta.

Care este tipul de aparat dentar cel mai indicat la adolescent?

In primul rand, nu este recomandat aparatul dentar mobil, deoarece acesta nu mai da rezultate eficiente dupa varsta de 12 ani. In unele cazuri se poate produce o ameliorare a problemelor ortodontice, insa de cele mai multe ori nu pot fi obtinute o aliniere dentara si, mai ales, o ocluzie (muscatura) perfecta.

Cel mai frecvent folosit si mult mai indicat este aparatul dentar fix, deoarece bracketul lipit pe dinte permite modificarea pozitiei acestuia, inclusiv a radacinii, in toate cele trei directii ale spatiului (sus-jos, stanga-dreapta, inainte-inapoi), lucru pe care sarmele aparatului dentar mobil nu le pot face cu fiecare dinte in parte. In plus, aparatul dentar fix este preferat de adolescenti deoarece le ofera posibilitatea de a-si alege tipul de bracket (metalic, ceramic sau de safir), dar mai ales culorile elasticelor, pe care le schimba la fiecare activare.

Mai rar sunt folosite disjunctorul si masca Delaire, aparatele functionale sau chirurgia ortognata.

Cand este indicat aparatul dentar la adolescent?

Tratamentul ortodontic este necesar la orice varsta in orice situatie in care: dintii nu sunt perfect aliniati (inghesuiri dentare, spatieri dentare), caninii sunt inclusi (blocati in cerul gurii), maxilarele nu sunt pozitionate corect unul fata de celalalt (mandibula sau maxilarul sunt prea proeminente sau insuficient dezvolatate) si, implicit, ocluzia (muscatura) nu este normala.

Este indicat sa extragem dinti la adolescent?

Din pacate, in unele cazuri, daca pacientul nu a fost la ortodont la o varsta mai mica (7-11 ani), cand maxilarele puteau fi largite si aduse in pozitia corecta mai usor, fiind mai maleabile, poate fi necesara extractia dintilor (premolari, cel mai frecvent) pentru a face loc unor dinti prea mari, de adult, iesiti pe un maxilar prea mic, de copil. Acelasi risc de extractie apare la adolescentii care au avut aparat dentar mobil, dar nu l-au purtat constiincios sau au abandonat tratamentul inainte de obtinerea rezultatelor asteptate.

Tot la adolescent, doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, recomanda evaluarea radiologica, in jurul varstei de 16 ani, a pozitiei molarului de minte. Daca acesta nu are loc sa erupa sau are o pozitie anormala, inclinata spre molarul 2, este indicat sa fie extras inca de la 16 ani, inainte de a face presiuni si a inghesui dintii aliniati natural sau prin tratament ortodontic, afectand rezultatul obtinut cu ajutorul aparatului dentar. Nu trebuie sa asteptam ca molarul sa erupa, deoarece chirurgul il poate extrage fara dificultate inca de cand este inclus in os, inainte de a produce complicatii.

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie şi ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 21 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodonţie şi ortopedie dento-faciala. Pe parcursul celor doua decenii de experienta, Dr. Mihaela Dan a reuşit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienţi, practicandu-şi profesia cu pasiune şi dedicare. Dorinţa de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in ţara şi in strainatate, precum si infiinţarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialişti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfaşoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Citeste si despre