Caderea dintilor de lapte la copii. Varsta si recomandari pentru parinti

| | Actualizat: 2016-07-05 12:23:45

Caderea dintilor de lapte la copii

Dintii de lapte sunt temporari si cad in copilarie, fiind inlocuiti cu cei permanenti. In cele mai multe cazuri primul dintisor de lapte cade pe la varsta de 6 ani, iar ultimul cel mai tarziu la 12 ani. Fiecare copil traieste diferit aceasta experienta si trebuie ajutat sa inteleaga si sa treaca prin ea fara dureri. Afla ce trebuie sa faci cand micutului tau incep sa ii cada dintisorii!

 

La ce varsta incep sa cada dintii de lapte la copii?

Majoritatea copiilor are un numar total de maxim 20 de dintisori de lapte. Acest numar este depasit in cazuri foarte rare. Toti cei 20 de dintisori vor cadea treptat si vor fi inlocuiti cu dantura permanenta, pe care copilul o va avea toata viata.

Varsta la care se intampla acest lucru difera de la copil la copil. Ceea ce se stie este ca la fetite dintii de lapte cad mai devreme decat la baieti.

Primii dintisori vizati pentru inlocuire sunt incisivii centrali, care au tendinta sa cada in jurul varstei de 6 anisori. Incisivii laterali sunt urmatorii care dispar din dentitia micutului tau si evenimentul are loc in jurul varstei de 6-7 ani. Ultimii care cad sunt caninii, molarii primari si secundari, care se pierd toti intre 10 si 12 ani.

Aceste varste sunt orientative si chiar daca cei mai multi copii isi pierd dantura de lapte pana la implinirea varstei de 12 ani, exista si exceptii care pot depasi aceasta varsta, fara a ridica probleme.

Si varsta la care erupe dantura permanenta difera in functie de fiecare copil in parte, dar primul dintisor incepe sa "rasara" in gurita lui la scurt timp dupa ce l-a pierdut pe primul. Nu trebuie sa cada toti, pentru ca dantura permanenta sa iasa. Ei sunt inlocuiti pe masura ce cad.

Ce trebuie sa faca parintii cand incep sa cada dintii?

Copiii reactioneaza diferit la caderea dintisorilor de lapte. Atunci cand un dinte incepe sa se slabeasca in radacina si sa se miste, nu doare, dar atunci cand este extras sau scos fortat, micutul manifesta diferite grade de durere.

Nu incerca sa i-l scoti cu forta, daca observi ca nu doreste sau se teme prea tare de durere. Vorbeste cu el despre ce i se intampla si ai grija sa inteleaga ca nu este bolnavior daca ii cad dintisorii. In cazul in care se arata interesat sa ii scoata mai repede, asteapta pana in momentul in care dintisorul se misca suficient de mult inainte, pentru a atenua durerea si trauma micutului.

Dupa scoaterea sau caderea unui dintisor, copilul necesita o igiena orala adecvata, astfel incat sa se evite riscul infectiilor sau al altor complicatii. Asigura-te ca:

- se spala pe dinti de cel putin 2 ori pe zi si ca o face corect; ajuta-l, daca este nevoie;

- se clateste cu putina apa de gura, pentru a dezinfecta zona si a calma hemoragiile;

consumul de dulciuri si prajituri sau produse cu zahar este limitat si nu mai mananca prea multe alimente intre mesele principale;

- merge periodic la dentist, pentru controale de rutina.

Recomandari de la medicul specialist

Pierderea dintilor de lapte este un moment important pentru copilul tau. Procesul este unul controlat, care permite cavitatii orale a copiilor sa se pregateasca pentru eruptia danturii permanente, facand loc dintilor permanenti, insa emotiile pe care le simt copiii si parintii in aceasta situatie sunt destul de confuze.

Pe de o parte, este incantarea fata de ideea de maturizare, iar pe de alta parte, pierderea dintilor le poate provoca celor mici stari de anxietate si teama.

Iata cateva sfaturi de la medicul dentist pediatru Megan Chin, autoare a numeroase articole in publicatia online Expert Beacon, care te vor indruma cu privire la cum ar fi potrivit sa te porti cu copilul tau in aceasta perioada:

Pregateste-ti copilul pentru pierderea primului dinte

Copiii isi pierd de regula primul dinte la varsta de 5 - 7 ani. Cei mai multi au auzit de Zana Maseluta sau stiu pur si simplu despre acest proces de la fratii mai mari sau de la alti membri ai familiei. Explica-i copilului tau ce inseamna sa pierzi un dinte si spune-i la ce sa se astepte, intr-o maniera coerenta pentru el si cu o abordare pozitiva si optimista.

Foloseste-te de carti sau ilustratii pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine ce se intampla si jongleaza cu acest eveniment pentru a-l transforma intr-unul fericit, pe care sa il astepte cu nerabdare.

Fii pregatita sa il sprijini si sa il alini

Unii copii simt pierderea dintilor drept inconfortabila sau chiar dureroasa. Gingiile se pot inflama in aceasta perioada, insa durerile si inflamatia dispar dupa ce dintele permanent erupe. Poti folosi comprese reci pentru a-i diminua disconfortul, iar daca durerile sunt mai puternice poti apela chiar si la medicamente pe baza de ibuprofen sau acetaminofen. Sangerarile, daca este cazul, vor fi oprite prin presiune asupra locului.

Cere sfatul unui specialist

Intarzierea pierderii dintilor poate avea urmari neplacute asupra cresterii si dezvoltarii danturii permanente. Daca pana la varsta de 8 ani copilul tau nu a pierdut nici un dinte, este cazul sa ii faceti o vizita stomatologului, pentru a vedea daca este necesara o extractie.

Aminteste-i copilului tau despre importanta igienei orale

Pierderea primului dinte este o oportunitate grozava pentru a-i aminti copilului tau despre importanta dintilor sai permanenti. Acestia trebuie pretuiti si ingrijiti inca din momentul in care apar, iar igiena este o parte importanta a ingrijirii acestora.

Nu te teme de faptul ca micutului tau ii cad dintii

Forma neregulata a gingiei dupa caderea primului dinte poate fi cauzata de eruptia dintelui permanent care va aparea in acel loc. E important sa stii ca dintii permanenti sunt diferiti fata de cei de lapte in ceea ce priveste aspectul. Acestia sunt mult mai mari si mai inchisi la culoare decat dantura provizorie. Nu te speria, asadar, de felul in care arata si ai rabdare pana cand toti dintii de lapte vor fi inlocuiti.

Nu scoate prematur un dinte

Ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa creezi un disconfort care nu este necesar sau sa risti sa indepartezi doar partial un dinte si sa iti expui astfel copilul la riscuri crescute de infectie. Uneori dintii pot sa cada accidental in timpul masticatiei, insa cel mai bine ar fi ca extractia sa fie realizata de catre un medic dentist, care poate stabili cu precizie si momentul oportun pentru eliminarea sa.

Nu fi agresiva

Dupa pierderea primului dinte, copilul tau ar putea avea o leziune usoara pe gingie. Ai grija sa nu ii atingi zona cu nimic care contine alcool si nu ii clati gura cu peroxid, deoarece aceste substante i-ar putea rani gingiile si ar putea intarzia vindecarea. De asemenea, nu aplica aspirina asupra tesutului lezat, deoarece aceasta l-ar putea arde.

Nu ignora accidentele sau pierderea prematura a dintilor

Dintii de lapte au scopul de a-i permite copilului tau sa mestece si sa vorbeasca, dar si pe acela de a crea spatiul necesar pentru ca dantura permanenta sa poata erupe. Cand pierderea acestora este prematura, ceilalti dinti ar putea sa isi modifice pozitia, facand ulterior necesara o interventie ortodontica. Supravegheaza acest proces in cabinetul stomatologic si asigura-te ca totul este in regula cu dantura copilului tau.

Dupa ce incep sa erupa dintisorii permanenti, trebuie sa ai grija ca micutul sa respecte intocmai toti pasii unei igiene orale corespunzatoare, pentru a evita aparitia cariilor. Poti vorbi cu stomatologul si poti lua in considerare si ideea de a-i sigila dintisorii, una dintre cele mai bune metode de prevenire a aparitiei cariilor.

Dintii de lapte ai copilului tau au inceput sa cada? Ce masuri ai luat pe parcursul procesului pentru a-l feri de dureri si de disconfortul psihic generat de aceasta pierdere? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Cum se scot dintii de lapte?

Caderea prematura a dintilor de lapte la copii mici

7 sfaturi pentru prima vizita a copilului tau la stomatolog

Sigilarea dintilor la copii. Recomandari de la medicul stomatolog

Citeste si despre