Cand se incepe igiena orala la copii

| | Actualizat: 2022-05-24 15:16:28

Dupa cum multi dintre noi stim, igiena orala este esentiala pentru o sanatate orala buna. Dar cum ramane cu dintii bebelusilor?

Primii dinti temporari erup la majoritatea copiilor in intervalul 4-7 luni, insa este recomandata ca igiena orala sa inceapa inca din perioada de nou nascut, urmand ca dupa aparitia primului dinte sa apelam si la spalatul pe dinti propriu zis.

Mentinerea unei igiene orale adecvate la copilul mic este esentiala pentru promovarea sanatatii orale si generale, curatand resturile de lapte si alimentare si evitand acumularea bacteriana, ajutand la mentinerea sanatatii gingiilor si a dintilor.

Dintii de lapte si igiena orala la copii

Dintii de lapte la copii au roluri variate si foarte importante, ajutand nu numai in masticatie, deprinderea functiilor de vorbire si respiratie, dar contribuind si la mentinerea spatiului pentru dintii permanenti si ajutand, de asemenea, in dezvoltarea psihologica a copilului, mentinerea increderii in sine si nu in ultimul rand la abilitatea de socializare a celui mic.

Chiar inainte de aparitia primilor dinti este recomandat a se mentine igiena orala prin curatarea gurii de doua ori pe zi cu o compresa curata cu ser fiziologic sau inmuiata in apa potabila calduta. Se infasoara compresa pe degetul aratator, apoi se maseaza gingiile, se curata partea interna a obrajilor si cu miscari circulare se curata si limba. Este bine ca aceasta sa devina o rutina de doua ori pe zi.

Cand bebelusul mai creste putin se pot folosi si degetarele speciale pentru igiena orala la copii, urmand ca dupa aparitia primului dinte sa incepem sa folosim o periuta adecvata si pasta de dinti.

Periuta trebuie sa fie mica, adaptata unei guri mici, cu peri moi si cantitatea de pasta de dinti cu fluor intr-o cantitate adecvata varstei, o cantitate nu mai mare decat un bob de orez, care nu va cauza efecte negative daca este inghitita. incepand cu varsta de 3 ani cantitatea de pasta poate fi marita, folosind o cantitate similara cu un bob de mazare.

Este de asemenea foarte important sa urmariti evolutia starii de sanatate dentara si orala prin vizite regulate la un cabinet stomatologic pentru copii.

Articol realizat de catre Dr. Madalina Croitoru din cadrul echipei clinicii dentare Dental Hospital Romania:

Website: www.dentalro.ro | Email: info@dentalro.ro
Adresa: Str. Racari nr. 5, sector 3, Bucuresti
Telefoane: 0733.045.855 si 0721.021.855

Citeste si despre