Cand trebuie sa aiba loc prima vizita a copilului la medicul ortodont

| | Actualizat: 2016-12-06 10:30:55

Multi parinti isi doresc pentru copilul lor un zambet frumos si sanatos, fie pentru ca inteleg importanta acestuia pentru sanatate si pentru succesul si starea de bine pe parcursul intregii vieti, fie pentru ca ei insisi nu au avut sansa unor tratamente dentare si ortodontice moderne in copilarie.

Contrar parerii larg raspandite ca trebuie sa asteptam pana la schimbarea tuturor dintilor de lapte, recomandarea asociatiilor ortodontice din intreaga lume este ca prima vizita la medicul ortodont sa aiba loc in jurul varstei de 7 ani, inainte sau odata cu eruptia primilor dinti permanenti. O consultatie care are loc la timp poate preveni aparitia problemelor de ordin ortodontic, iar in cazurile in care ele sunt deja in curs de dezvoltare ne putem asigura ca cel mic va avea parte din timp de tratamentul potrivit.

Exista, insa, si cateva situatii in care cel mic ar trebui sa ajunga la ortodont chiar si mai devreme de implinirea varstei de 7 ani, deoarece anumite probleme lasate netratate se pot agrava in timp. In plus, amanarea tratamentului va prelungi si durata necesara pentru a corecta acele probleme, atentioneaza Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

O situatie care cere ajutorul unui medic ortodont este cea in care intre 4 si 6 ani nu apar spatii intre dinti, semn ca maxilarul creste de la sine. In astfel de cazuri dintii permanenti care vor erupe si care vor fi mai mari decat cei de lapte nu vor avea loc si, prin urmare, maxilarul trebuie largit cu ajutorul aparatului dentar. Depistarea precoce și inceperea tratamentului sunt vitale pentru ca cel mic sa aiba o buna sanatate orala si un zambet frumos.

Daca cel mic suge/a supt degetul, fapt care a favorizat deformarea maxilarului si deplasarea dintii superiori prea in fata, tratamentul ortodontic timpuriu este cea mai sigura cale de a asigura dezvoltarea armonioasa a danturii copilului. Chiar daca parintele nu poate observa nimic in neregula, probleme care privesc ortopedia dento-faciala pot fi identificate doar de medicul ortodont, uneori chiar si inainte de dezvoltarea dintilor permanenti.

Atunci cand dintii au iesit deja inghesuiti sau sunt prea rari, daca incisivii superiori sunt prea in fata sau prea in spate in raport cu cei inferiori, daca incisivii superiori ii acopera prea mult pe cei inferiori, ajungand la gingia acestora sau daca muscatura este anormala (cu mandibula deviata spre lateral, in fata sau in spate) – toate acestea reprezinta situatii in care este recomandata vizita la medicul ortodont.

Din fericire, un medic specialist ortodont cu experienta necesara poate descoperi, preveni si trata inca din stadiu incipient orice problema ortodontica. Tratamentele ortodontice incepute prea tarziu pot necesita extractii dentare pentru a face loc dintilor pe un os ramas prea mic sau, in rare cazuri, pot necesita interventie chirurgicala de repozitionare a maxilarelor.

Astfel, copilul si parintii pot fi scutiti de un tratament mai indelungat, mai inconfortabil si mai costisitor atunci cand consulta specialistul inca de la inceperea eruptiei dintilor permanenti. Medicul va stabili daca si cand este cel mai potrivit moment pentru aplicarea unui aparat dentar, pentru alinierea dintilor, corectarea muscaturii si prevenirea complicatiilor.

Dincolo de beneficiile potentiale pentru sanatate, vizita la ortodont realizata la o varsta frageda ofera posibilitatea de a pune bazele unei relatii bazate pe confort și incredere intre medic si micutul pacient. In cazurile fericite in care nu este necesara interventia imediata, construirea unei familiaritati va reduce orice teama sau ingrijorare pe care un copil le-ar putea avea mai tarziu fata de medic.

 

Citeste si despre