Cariile la copilul de 1 an

| | Actualizat: 2013-02-04 21:30:02
Intrebare:

- Cum pot scapa de carii la baiatul meu de 1 an si jumatate? Toti dintisorii de sus ii are cariati.

Raspuns:
 

Cariile dentare daca apar pe dintii temporari la grupul frontal superior,fara a afecta grupul frontal inferior de dinti,atunci avem de-a face cu o forma speciala numita caria de biberon.

Ordinea de aparitie a cariilor respecta ordinea de eruptie, astfel incat dupa afectarea incisivilor superiori,urmatorii dinti interesati vor fi primii molari ,apoi caninii si ,in final, molarii secunzi superiori.

Cariile dentare, in general, se dezvolta asimptomatic, dar au evolutie rapida in suprafata si profunzime, dintii ajungand in scurt timp resturi radiculare, daca nu se corecteaza obiceiurile incorecte de ingrijire a copilului.

Din pacate, cei mai multi parinti se alarmeaza si aduc copilul la medic foarte tarziu cand cariile dentare evolueaza mult si se complica cu abcese gingivale sau fistule.

Tratamentul consta, in primul rand, in corectarea obiceiurilor de ingrijire a copilului, cu suprimarea modalitatii incorecte de hranire sau de linistire a copilului si instituirea unei igiene orale corecte.

Parintii trebuie sa evite utilizarea biberonului cu lichide indulcite pentru a adormi copilul, precum si alaptatul nocturn, la cerere, dupa ce a erupt primul dinte.

Renuntarea la biberon genereaza de cele mai multe ori proteste. De aceea, in locul suprimarii lui bruste si suportarea catorva nopti de nesomn, se poate recurge la dezvatarea treptata a copilului prin utilizarea de dilutii succesive ale continutului biberonului.

Copilul trebuie invatat sa bea din cana, cat mai curand posibil dupa aparitia primilor dinti. Masurile de igiena orala cat si controalele stomatologice trebuie instituite odata cu aparitia primului dinte temporar.


Mirela Comancianu
Medic specialist stomatolog - Cabinetului "Alexa Dentistry" Bucuresti



Detalii specialist

Citeste si despre