Probabil multi adulti isi amintesc perioada adolescentei ca fiind aceea in care in grupul de prieteni existau intotdeauna cateva persoane care purtau mici bucatele de metal pe dinti. Insa nu adolescenta este perioada in care aparatele dentare ar trebui sa isi faca prezenta, ci chiar copilaria.
De multe ori, parintii sunt surprinsi cand, la un control stomatologic de rutina sau la o programare pentru o banala plomba, afla de la medicul stomatolog ca ar trebui sa consulte un ortodont pentru a preveni aparitia si dezvoltarea unei anomalii dento-maxilare la copilul lor.
Care este cea mai potrivita varsta pentru a purta aparat dentar?
Varsta optima pentru aplicarea unui aparat dentar la adolescenti este cuprinsa intre 10 si 14 ani. Pana la aceasta varsta toti dintii permanenti au erupt si pot fi depistate anomaliile de ocluzie dentara, cele care provoaca muscatura incorecta. Pe de alta parte, in acea perioada disconfortul creat de aparatul dentar va fi minim, in comparatie cu varstele mai inaintate.
Cu toate acestea, pentru ca orice interventie in aspectul exterior al copiilor poate crea traume in timpul acestor ani cu o sensibilitate crescuta din punct de vedere emotional, parintii ar trebui sa poarte o discutie cu copiii lor inainte sa-i determine sa poarte un aparat dentar.
„Motivarea insa are un rol foarte important, si anume parintele impreuna cu medicul stomatolog au rolul de a-l convinge pe micutul pacient ca purtarea aparatului dentar este foarte importanta pentru el si ca necesitasi o responsabilitate majora. Copilul trebuie sainteleaga riscurile care vor aparea in cazul in care nu va purta aparatul dentar (va avea dintiiinghesuiti, strambi, va face carii, va avea o multime de probleme parodontale in viitor)”, recomanda dr. Andra Custura, medic stomatolog la Clinica Andra Smile.
Acorda atentie problemelor dentare ale copilului tau de la varste fragede
Este bine sa aduci la ortodont un copil mai mic de 10 ani?
Pentru a sti care este raspunsul acestei intrebari, supravegheaza felul in care dintii copilului tau cresc. Faptul ca cel mic isi pierde dintii de lapte prea devreme sau prea tarziu este un semnal care indica nevoia unui control de specialitate. Daca respira pe gura, isi suge degetul, are probleme atunci cand musca sau dintii nu sunt aliniati corect, atunci n-ar trebui sa mai astepti si sa mergi impreuna cu cel mic la ortodont.
„Evaluarea pozitiei dintilor permanenti si a celor de lapte ii va permite medicului sa depisteze din timp problemele care necesita o rezolvare prin tratament ortodontic. De asemenea, evaluarea ortodontica timpurie ii va indica copilului un tratament mult mai usor. Anumite probleme pot fi eliminate cu usurinta, fara a fi necesara purtarea unui aparat dentar timp indelungat”, spune dr. Andra Custura.
Ce fel de aparat dentar va purta copilul tau
Dentistul tau va sti cel mai bine ce fel de aparat dentar se potriveste nevoilor specifice ale copilului tau, insa si pacientul poate face alegerile lui de fiecare data. Aparatele dentare pot fi atat mobile, cat si fixe.
„Din pacate, succesul tratamentului cu aparatul ortodontic mobil depinde foarte mult de cooperarea micului pacient. Cu alte cuvinte, daca parintele nu reuseste sa motiveze copilul sa poarte acest aparat conform recomandărilor medicului ortodont, tratamentul nu are succes. Din fericire, exista o alternativa a aparatului ortodontic mobil, si anume aparatul dentar fix, care are o eficienta spectaculoasa la orice varsta, plus avantajul ca nu poate fi dat jos de catre pacient”, afirma dr. Andra Custura.
Cel mai simplu, estetic si eficient aparat ortodontic, invizibil in procent de 99% este cel ce foloseste un sistem de gutiere succesive, personalizate fiecarui caz, care realizeaza mutarea dintilor si a arcadelor dentare pana se ajunge la rezultatul final dorit.
Sunt necesare reguli speciale de igiena dentara pentru purtatorii de aparat ortodontic?
„In timpul purtarii aparatului dentar, trebuie acordata o atentie sporita igienei orale. In componentele metalice ale aparatului pot ramane particule alimentare care pun in pericol sanatatea dintilor. Cel putin in primele luni dupa aplicarea aparatului, ar trebui sa se consume numai alimente moi, care nu solicita prea mult dintii, si limitarea alimentelor dulci sau acidulate”, spune dr. Andra Custura.
Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.