Cum se spala pe dinti copiii, in functie de varsta

| | Actualizat: 2019-04-09 10:25:11

Igiena orala a copiilor este un subiect pe care nu se poate discuta niciodata prea mult. Dintii trebuie sa fie foarte bine ingrijiti pentru ca alimentele sunt acum mult mai agresive cu ei, iar o igiena orala precara inrautateste lucrurile.

Cum si cand incepi sa ai grija de gurita si dintisorii copilului? Iti explicam in acest articol.

 

Igiena orala a bebelusului incepe inca de la nastere, chiar inainte de iesirea primilor dintisori. Sunt norme simple care e bine sa fie respectate in functie de varsta lor si de etapa de dezvoltare a dentitiei.

In lunile care preced aparitia primilor dinti, pentru a elimina bacteriile din gura vom folosi o bucatica de tifon inmuiata in apa. Cu aceasta stergem delicat gingia pe linia dintilor, dar si interiorul obrajilor si al buzelor.

De asemenea, este important sa analizezi zilnic gurita bebelusului pentru a detecta orice posibila forma de micoza. Dupa alaptare, sterge-l pe cel mic la gura pentru a evita ca laptele uscat sa provoace iritatii.

Cum cureti primii dintisori

De indata ce apar primii dinti la bebelus, poti incepe sa folosesti o periuta speciala, dar si pasta de dinti pentru bebelusi, foarte importanta pentru neutralizarea bacteriei. Desi ai putea crede ca bebelusul este prea mic pentru periuta si pasta de dinti, este indicat sa le folosesti inca de la primul dintisor. Sunt create special pentru el, asa ca nu ii pot face rau.

Sanatatea orala este importanta pentru ca dintii sunt foarte importanti pentru masticatie si digestie. In plus, dintii de lapte trebuie sa isi faca treaba mai multi ani, pana la aparitia celor definitivi, iar daca acestia se strica inainte de vreme ar putea sa apara probleme si cu ceilalti.

Cum se spala pe dinti un copil de 2 ani

Curatarea gurii trebuie facuta zilnic de parinti pana cand copilul va putea sa o faca singur. Este o operatiune care necesita multa grija si atentie pentru a nu rani gingia si pentru ca micutul sa nu dezvolte o aversiune fata de acest proces.

Cand copilul de 2 sau 3 ani va dori sa se spele singur pe dinti, parintii trebuie sa fie atenti sa o faca in mod corect.

De aceea, este important sa ii arati copilului cum se foloseste periuta. Regulile sunt simple:

  • periuta se foloseste dupa fiecare masa;
  • in prima faza periem "pe uscat", pentru a elimina resturile de mancare;
  • in a doua faza folosim pasta de dinti, iar apoi clatim;
  • periajul se face de sus in jos si cu o miscare circulara pe suprafata dintelui

Cum se spala pe dinti un copil dupa 4-5 ani

Am ajuns deja la o varsta la care copilul nu se va mai spala pe dinti ajutat de parinti. Ramaneti la periuta obisnuita de dinti, evitati ata dentara sau periutele conice, care sunt indicate doar dupa instalarea danturii permanente (in jur de 12-13 ani).

Copilul a invatat deja care este miscarea corecta pentru curatarea dintilor, iar de acum inainte trebuie doar sa ai grija ca el sa respecte regula de a se spala pe dinti zilnic, dupa fiecare masa, dar in special dimineata, dupa micul dejun, si seara, inainte de culcare.

Spalarea dintilor cu bicarbonat

Ca adulti stim deja ca folosirea bicarbonatului de sodiu in igiena bucala poate fi un truc de mare ajutor. Uneori este adevarat pentru ca ajuta la eliminarea petelor de pe dinti, regleaza pH-ul din gura si albeste usor dintii. Totusi, este un obicei care comporta mai multe riscuri decat beneficii, mai ales la copii.

Bicarbonatul de sodiu poate dauna smaltului si gingiilor deoarece este foarte aspru. Astfel, dintii raman fara bariera naturala de protectie.

Bicarbonatul de sodiu nu poate inlocui pasta de dinti pentru ca nu contine fluor, element necesar pentru intarirea dintilor si prevenirea cariilor.

In al treilea rand, bicarbonatul are un gust neplacut pentru cei mici.

Citeste si despre