Demineralizarea smaltului la copii

| | Actualizat: 2018-08-10 00:00:00

Demineralizarea smaltului reprezinta cel mai timpuriu stadiu al cariilor dentare, fenomenul fiind cel mai frecvent observat sub forma unor pete albe pe dinti.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat in exclusivitate pentru noi de ce apare aceasta problema la copii si de ce este importanta tratarea ei inca din stadiu incipient.

Demineralizarea smaltului este cauzata de expunerea dintilor la acizii din alimente si bauturi. Atunci cand anumite alimente sunt consumate, bacteriile cariogene descompun carbohidratii (de exemplu glucoza, fructoza, zaharoza) in cavitatea bucala, producand acizi care duc la pierderea mineralelor din dinti (demineralizare). Daca acidul nu este neutralizat in mod adecvat de catre saliva, demineralizarea continua va avea ca rezultat caria dentara.

Dintii de lapte au un smalt mai subtire si mai slab mineralizat, deci mai putin rezistent la atacul acid. De asemenea, dintii permanenti proaspat erupti au nevoie de o perioada de timp in care sa atraga saruri minerale din saliva pentru a-si intari smaltul, de aceea este importanta evitarea unui mediu acid la copii.

Prima etapa clinic detectabila a unei carii este leziunea incipienta, caracterizata prin aparitia pe dinti a unei pete cu aspect opac, alb. Acest fenomen se poate intampla oricand dupa eruptia dintilor, fiind predispusi indeosebi copiii cu expunere frecventa si prelungita la bauturi care contin zahar (de exemplu, bauturi din fructe, suc, suc de fructe), lapte etc.

Copiii care poarta aparat dentar fix si care nu au o igena corespunzatoare sunt supusi riscului de demineralizare. Acesta, insa, apare in timp indelungat si afecteaza un procent foarte mic dintre purtatorii de bracketuri si nu reprezinta un motiv pentru a evita tratamentul ortodontic, care va aduce mult mai multe beneficii pentru sanatatea dintilor, decat riscuri.

Prevenirea demineralizarii dintilor la copii se poate realiza prin educarea acestora cu privire la o buna igiena dentara, prin vizite regulate la medicul stomatolog si adoptarea unor obiceiuri alimentare bune.

3 sfaturi pentru a preveni demineralizarea dintilor la copii

1. Evitarea gustarilor dintre mese

Cu cat mancam mai des in timpul unei zile, cu atat mai multe sanse exista de a dezvolta carii dentare. Prin urmare, mancatul de trei ori pe zi, cu o cantitate suficienta de alimente in timpul fiecarei mese, va reduce frecventa meselor, reducand astfel sansa de demineralizare a dintilor.

2. Folosirea unei paste de dinti cu fluor

Fluorul intareste dintii prin cresterea rezistentei in fata atacului acizilor din alimente si bauturi. Fluorul ajuta, de asemenea, mineralele sa reintre in dinti (remineralizare) si in tratarea cariilor dentare precoce.

3. Control stomatologic anual

Este recomandat un control la medicul stomatolog cel putin o data pe an, astfel incat cariile dentare precoce sa poata fi diagnosticate si tratate inca dintr-un stadiu incipient.

Preventiv, medicul poate aplica in cabinet un gel concentrat cu fluor timp de cateva minute pe dintii copilului sau poate recomanda aplicarea acasa a unor paste cu calciu, ambele metode avand rolul de remineralizare a smaltului dentar.

Citeste si despre