Este necesar sa le facem detartraj copiilor?

| | Actualizat: 2022-05-10 17:02:29

Cavitatea bucala si dintii copiilor trec prin schimbari continue. Se impune, asadar, o igiena orala speciala. În mod surprinzator, tartrul si cariile sunt foarte frecvente în randul copiilor, de la varste foarte fragede.

Deci, atunci cand situatia impune acest lucru, DA, este necesar sa facem detartraj si copiilor.

Desi sunt multi parinti care considera ca dintii de lapte nu sunt foarte importanti, pentru ca acestia oricum vor cadea, medicii stomatologi atrag atentia ca problemele dintilor temporari pot afecta chiar si dantura permanenta.

Cum arata tartrul la copii?

Tartrul este o crusta de culoare galbena sau maro, aspra ca textura si se poate forma atat deasupra liniei gingivale (tartru supragingival), cat si sub aceasta (tartru subgingival). Se ''ataseaza'' puternic de dintii copiilor si nu poate fi îndepartat cu o periuta de dinti.

Bacteriile iubesc zaharul la fel de mult ca si copilul tau. Însa, nu numai ca bacteriile din gura copilului se hranesc cu zahar, dar produc acid care slabeste smaltul dintilor. De fapt, placa dentara este una dintre principalele cauze ale cariilor dentare, care este una dintre cele mai frecvente afectiuni dentare întalnite la copii.

Tocmai din acest motiv este bine ca igiena dentara sa fie facuta cu atentie înca de la aparitia primilor dinti, chiar daca acestia sunt temporari, nu definitivi. Igiena orala neglijata sau inexistenta este principala cauza a aparitiei placii bacteriene, a tartrului si a cariilor.

Etapele detartrajului la copii

Un prim pas în a preveni aparitia unor eventuale probleme dentare este consultul de specialitate la clinica stomatologica, unde medicul stomatolog specialist in tratamente dentare pentru copii (pedodont) va efectua procedura de igienizare, fluorizare si remineralizare.

Manoperele terapeutice non invazive în curatarea dintilor sunt:

  • detartrajul (îndepartarea depozitelor de placa bacteriana si  tartru supra si subgingival)

  • periajul profesional (lustruirea si netezirea dintilor)

  • air-flow-ul (îndepartarea petelor)

De asemenea, medicul stomatolog al copilului dumneavoastra poate recomanda un tratament cu fluor. Fluorul dentar ajuta la întarirea dintilor oferind smaltului mineralele atat de necesare, în timp ce scade riscul de carii al copilului tau.

Acizii din placa nu sunt capabili sa erodeze dintii la fel de usor odata ce sunt fortificati cu fluor. 

Prevenirea tartrului la copii

În cazul copiilor cu dinti de lapte, medicii nu recomanda detartrajul, de aceea este foarte important sa fie prevenita aparitia tartrului.

Periajul corect si frecvent -de doua ori pe zi- este obligatoriu si în cazul micutilor. Chiar daca acestia nu au rabdare, este bine sa gasim o modalitate sa le periem dintisorii timp de aproximativ doua minute. 

Trebuie sa-i lasam si pe ei sa învete tehnica periajului, dar dupa aceea este bine sa intervenim si noi pentru a-i spala pe dinti corect.

Daca banuiti ca copilul dumneavoastra nu se spala pe dinti, poate doriti sa începeti o noua rutina în care sa va spalati dintii alaturi de el. 

Nu este neobisnuit ca copiii sa minta daca s-au spalat pe dinti pentru a scapa de ceea ce ei considera a fi o „corvoada”. În functie de varsta copilului, acesta ar putea fi prea mic pentru a întelege consecintele, daca igiena orala este deficitara.

Periajul poate pierde particulele de alimente blocate între dinti. Acesta este motivul pentru care folosirea atei dentare este o parte importanta a unei bune rutine de igiena orala. Cel mai bun moment pentru a folosi ata dentara este chiar înainte de a va spala pe dinti. Acest lucru permite pastei dvs. de dinti sa ajunga în zonele anterior inaccesibile. 

Uneori, oamenii, în special copiii, se gandesc „de ce trebuie sa ma spal pe dinti si sa folosesc si ata dentara ? Nu vad ca se întampla nimic.” 

Cu toate acestea, cu folosirea atei dentare, de cele mai multe ori se observa eliminarea particulelor de mancare si placa, ceea ce dovedeste eficacitatea folosirii atei dentare. Daca îti este greu sa-ti faci copilul sa foloseasca ata dentara, cauta ata dentara special destinata copiilor. Acestea au un design atractiv pentru copii si poate chiar fa un joc din asta.

Dupa varsta de 3 ani, medicii stomatologi recomanda folosirea periutei electrice. Periutele electrice îndeparteaza mai multa placa bacteriana decat o periuta manuala. Cu ajutorul lor poti ajunge mai usor în locuri greu accesibile, precum partea din spate a dintilor.

Copilul tau poate sa fie entuziasmat în privinta folosirii unei periute electrice, fie pentru ca este un element de noutate sau pentru ca te-a vazut pe tine ca folosesti una. Astfel, poate sa devina mai usor sa-l convingi sa adopte obiceiul de a se spala de doua ori pe zi.

De asemenea, consumul unor alimente tari, precum marul sau morcovul, care prin simpla mestecare curata suprafata dintilor, sunt considerate alimente sanatoase si prin continut si prin textura lor, deoarece ajuta în preventie.

Alimentele moi si lipicioase, precum caramelele, jeleurile, bezelele, fructele confiate sau biscuitii, favorizeaza depunerea tartrului.

De regula, tartrul este mai mult prezent la copii mai mari, iar parintii trebuie sa fie atenti sa insiste asupra vizitei la un medic stomatolog pentru copii (pedodont).

Citeste si despre