Inhalosedarea la copii

| | Actualizat: 2014-03-20 17:13:50

Atunci cand pacientii sunt copii mici, cu anxietate ridicata fata de medicul stomatolog, copii cu nevoi speciale, cu care este dificil de cooperat, vizita in cabinetul dentar se poate transforma intr-un adevarat  test de rezistenta atat pentru medic, cat si pentru ingrijitorul celui mic.

Nimic din ceea ce ii vom spune sau arata nu il va convinge pe un asemenea  pacient ca nu se afla in cabinetul stomatologic pentru a fi persecutat.


In astfel de conditii, tratamentul va decurge anevoios, intinzindu-se pe mai multe sedinte, iar copilul va pleca din cabinet de fiecare data mai anxios si mai hotarat sa nu revina in acest mediu.

Teama nejustificata de stomatolog  pe care unii copii si mai tarziu adulti o au isi are sursa,de cele mai multe ori,  in primele vizite in cabinetul dentar sau primul contact pe care micutii il au cu medicul stomatolog.

Daca vom reusi sa facem aceste evenimente din viata sa putin sau chiar deloc anxiogene, avem sanse mai mari ca pacientul - copil sa devina un pacient - adult ideal, care se va adresa de fiecare data cu incredere medicului stomatolog.

Inhalosedarea sau sedarea constienta reprezinta o metoda eficienta de reducere a anxietatii si a disconfortului pe durata tratamentului stomatologic  la copii. Aceasta consta in administrarea unui amestec  gazos format  din protoxid de azot si oxigen, asa numitul "funny gas",  prin intermediul unei masti faciale.

La sfarsitul interventiei, se administreaza o cantitate mare de oxigen pentru a asigura eliminarea completa a gazului din organism. Copilul nu simte nici un fel de durere, nu mai percepe sunete, mirosuri neplacute,  el pare adormit, dar este constient, poate raspunde la intrebari si e capabil sa coopereze cu medicul pe durata interventiei.

Starea pe care el o experimenteaza este asemanata cu un "vis cu ochii deschisi" sau cu o stare de plutire. La trezire, cel mic va fi odihnit  si nu va simti niciun disconfort  legat de vizita in cabinetul stomatologic. El isi revine complet si poate parasi cabinetul imediat, nefiind necesara monitorizarea ulterioara a acestuia.

Articol realizat de Comunitatea Doctoruldedinti.info

Citeste si despre