Stomatita la copii

| | Actualizat: 2016-05-19 14:08:46

Stomatita este cauzata de un virus, iar boala incepe cu o febra. Dupa cateva zile, apar vezicule in gura. Mai tarziu, vezicule de culoare gri-galben apar jurul buzelor. Copilul nu vrea sa manance sau sa bea. Boala trece de la sine in cursul a 10 pana la 14 zile.

In cazul in care copilul nu vrea sa bea si devine somnoros si slabit, trebuie sa apelati imediat la medic. Dr. Andra Custura, medic stomatolog Andra Smile iti spune cum se trateaza stomatita in cele ce umeaza.

Stomatita apare mai ales la copii de la varsta de 2 pana la 4 ani. Boala incepe cu o febra (38-39ºC). In cursul 1 sau 2 zile blistere de culoare gri-alb apar in gura. Gingiile se coloreaza in rosu, se umfla si sangereaza usor. Veziculele se sparg rapid si se transforma in rani superficiale. Dupa alte cateva zile, blisterele se raspandesc pe buze si pe pielea din jurul gurii. Glandele din gat se maresc si se inflameaza.

Avand in vedere ca ranile in gura dor, de multe ori copilul nu va manca sau bea. Faptul ca nu vrea sa manance nu este de mare importanta, dar aportul de lichid este necesar. In cazul in care copilul nu bea, se va deshidrata si acest lucru poate fi periculos.

In cazul in care copilul este deshidratat, nu va mai urina si poate deveni slabit si somnolent. Este nevoie de aproximativ o saptamana inainte ca ranile sa se vindece, iar copilul sa poata incepe sa manance si bea in mod normal din nou.

Stomatita este cauzata de un anumit virus - virus numit herpes de tip 1. Este acelasi virus care cauzeaza blistere pe buze. Virusul herpetic nu poate fi eliminat complet dupa ce a intrat in corp.

Virusul este latent pentru cea mai mare parte a timpului, dar se declanseaza in anumite situatii - de exemplu, atunci cand corpul este expus la frig sau soare - si poate fi destul de deranjant. De obicei, copilul dezvolta stomatita prima data cand este infectat de un virus herpes de tip 1. Copilul va dezvolta, ulterior, o rana pe buze, atunci cand virusul este declansat.

Stomatita dispare de la sine in decurs de 1 pana la 2 saptamani.

Contaminare

Copilul se poate infecta din aer, prin intermediul salivei si de asemenea, prin obiecte pe care le-a atins, de exemplu, jucarii.

Ingrijire

Copilul trebuie tinut acasa pana cand temperatura este normala, si poate participa la activitatile sale obisnuite fara griji in plus.

Medicatie

Boala este incurabila, dar exista medicamente care pot calma neplacerile copilului. Pentru ca medicatia sa functioneze, copilul trebuie sa inceapa tratamentul cat mai repede posibil, dar nu mai mult de 3 zile de la izbucnirea boalii. Medicul de familie va poate prescrie medicamentul potrivit.

In cazul in care copilul nu bea lichide deloc, puteti incerca sa-i administrati paracetamol. Paracetamolul calmeaza durerile din gura, in jumatate de ora si, dupa aceea, puteti sa incercati sa-i dati copilul sa bea lichide.

Ce se poate face?

De multe ori, copilul nu va manca si, prin urmare, este important sa ii oferiti multe lichide pe care sa le bea. Unii copii prefera bauturi calde, altii bauturi reci - trebuie sa va acomodati.

Cand sa contactati medicul?

Daca cel mic nu vrea sa bea lichide si are febra, il puteti duce la medicul de familie a doua zi. Dar daca incep sa apara semne de deshidratare – copilul nu mai urineaza si se simte slabit – contactati medicul imediat!

Daca va confruntati cu aceasta boala, cabinetul Andra Smile este deschis nonstop pentru urgente.

Citeste si despre