Inutil sa-i mai descrii alcatuirea viguroasa si verde, acoperita din talpi pana-n cap de tepi. Antipatica prin "muscaturile" ei, care fac pielea sa se-nroseasca, e plina de daruri, atunci cand e vorba sa vindece si sa aline dureri.
Sucul de urzica
Preparare manuala: Se taie "taietei" doua maini de urzica (cat mai fin) si se adauga peste frunzele taiate 200 ml de apa (un pahar). Cu o lingura de lemn se "freaca" bine amestecul, astfel ca frunzele de urzica sa lase cat mai mult suc. Se lasa acest amestec sa stea la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Zeama obtinuta va fi consumata imediat dupa filtrare. Frunzele ramase pot fi folosite in mancaruri, salate etc.
Preparare cu mixerul: Se pun in vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apa, apoi se adauga gradat, in timp ce se face maruntirea, doua maini de frunze de urzica. Dupa ce urzica formeaza cu apa o pasta, se pune aceasta pasta intr-un vas de ceramica si se lasa sa macereze 2-3 ore, dupa care se strecoara. Sucul se bea imediat dupa filtrare, pasta putand fi adaugata in mancarurile gatite.
Modul de administrare este in functie de afectiunea tratata. Regulile generale care trebuie respectate sunt urmatoarele:
- sucul se bea pe stomacul gol;
- timp de un sfert de ora dupa consumarea sa nu se mananca;
- pentru a "ajuta" tratamentul cu suc se va trece la o dieta echilibrata, fara prea multa carne, prajeli sau alte alimente grele.
Ce afectiuni vindeca?
- anemie: 200 ml de suc se beau inaintea meselor principale; in paralel, se consuma urzici fierte, ca hrana, minimum 200 g/zi.
- diabet zaharat: se fac cure indelungate de suc de urzica - 500 ml, in reprize, dimineata.
- hemoragii (pierderi mari de sange menstrual, epistaxis, hemoragie nazala): se beau 200 ml suc inaintea meselor principale.
- cancer: profilactic - o cura de trei saptamani de zile, in care se consuma 500 ml de suc pe zi. Previne formarea tumorilor maligne. Ca tratament adjuvant (se bea sucul obtinut din frunze cat mai tinere): cura cu sucuri si cruditati. Este eficient mai ales in tratamentul cancerului gastric.
- boli de rinichi si vezica: se beau 500-1000 ml suc pe zi, dimineata, pe stomacul gol, pentru efectul diuretic, stimulent asupra functiei renale.
- hiperuricemie (concentratie crescuta a ureei in sange): extractele de urzica antreneaza in circulatie acidul uric din tesuturi si provoaca o eliminare renala abundenta a acestuia. Se fac cure de 21 de zile, in care se consuma 1000 ml de suc pe zi, pe stomacul gol. Pe perioada tratamentului, se vor introduce cat mai multe cruditati in alimentatie si, pe cat posibil, se va reduce consumul de carne, oua, prajeli.
- amigdalite, gingivite, afte bucale: gargara cu suc. Aceste gargare facute repetat pe parcursul unei zile au si efect dezodorizant (anihileaza mirosul neplacut).
- hipotensiune, arterita sau alte afectiuni vasculare: 200 ml de suc dimineata, inainte de micul dejun.
Decoctul de urzici
Decoctul de urzici tinere
Se culeg 1/2 kg de urzici tinere (partile de sus, crude, nu cele dinspre radacina, care sunt mai lemnoase). Se inmoaie frunzele in apa, timp de 5 minute, pentru spalare. Se pune un litru de apa la fiert si cand clocoteste se pun urzicile la oparit. Cu o lingura de lemn se taseaza pana devin moi (ca spanacul fiert). Se lasa la racit, apoi se storc in maini. Sucul care se lasa, se pune intr-o sticla - din cantitatea data trebuie sa iasa circa un litru de suc. Decoctul de urzica astfel obtinut se pune la frigider, iar urzicile fierte ramase se pregatesc culinar ca si spanacul.
Administrare: Se beau de 3 ori pe zi cate 50 ml (un paharel) de decoct, dupa care se mananca la o jumatate de ora o cantitate echivalenta din urzicile fierte. Apoi se poate incepe masa propriu-zisa, cu mentiunea ca este bine ca masa sa inceapa cu cruditati.
Acest decoct are un efect depurativ si remineralizant extrem de puternic, fiind indicat in:
- boli de piele: acnee, eczeme, psoriazis, dermatoze diverse; - anemie;
- hipocalcemie si hipomagnezie;
- hemoragii;
- hipermenoree (ciclu menstrual foarte abundent);
- convalescenta;
- guta;
- tabagism;
- cancer (adjuvant); -
- carii dentare; -
- hemoroizi;
- obezitate;
- alergii;
- afectiuni hepatice;
- gastrite datorate abuzului de tutun si cafea.
Decoctul de urzica este foarte concentrat si are un efect foarte puternic, putand produce temporar stari de inapetenta, usoara greata. Pentru a elimina aceste simptome este util sa fie bauta, in paralel, o infuzie de chimen (1 lingurita de seminte la o cana de apa in clocot) sau sa fie consumate cateva coji de lamaie.