Zonal, aceasta planta are mai multe denumiri, de la ceapa vrajitoarelor pana la usturoi de padure, ainti sau alin de iunie.
Leurda are mirosul specific usturoiului, de unde si frecventa denumire de ai (usturoi) de padure, salbatic sau ciorasc. Frunzele sale, de un verde foarte frumos, au o forma asemanatoare cu frunzele de lacramioare. Cand infloreste are o floare alba. Frunzele ies dintr-un bulb lunguiet. Este deosebit de important sa cunoasteti aspectul leurdei pentru a nu o confunda cu brandusa de toamna. Deosebirea garantata dintre cele doua plante este mirosul. Atentie! Cand culegeti aceasta planta, daca nu miroase a usturoi, renuntati! Altfel poate fi toxica!
Leurda: proprietati
Leurda apare primavara timpuriu, imediat dupa ce s-a topit zapada. Creste de preferinta in luminisurile padurilor de foioase sau de brad, in zonele bogate in humus si in special umede. Frunzele pot atinge inaltimi de pana la 30-40 cm. Principala proprietate a leurdei este aceea de a curata organismul. De la stomac si intestine, la ficat si vezica biliara, la vasele sanguine, la sangele nostru in general, leurda este "detergentul" corpului uman. Este pacat sa nu profitam in fiecare primavara de virtutile acestei plante, urmand o cura de 4-6 saptamani.
Datorita efectului sau depurativ, planta este foarte utila in combaterea aterosclerozei, in tratarea hipertensiunii arteriale si in tratamentul majoritatii bolilor de piele. Viermii intestinali, in special limbricii la copii, mor la scurt timp dupa ce copiilor li se administreaza leurda proaspata tocata marunt si presarata pe felii de paine cu unt. De asemenea, leurda proaspat culeasa si tocata marunt se poate presara si pe mancarea de cartofi, in supe sau sub forma de salata.
In pofida faptului ca planta este, practic, la indemana tuturor, ea nu este indeajuns folosita. In afara proprietatilor vermifuge, leurda previne deranjamentele stomacale, balonarile, colicile, constipatiile sau starile de indispozitie abdominala.
Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala, ameteli, dureri de cap, senzatie de apasare in ceafa sau agitatie nervoasa este bine sa consume leurda in tot timpul anului: primavara in stare cruda iar in decursul anului sub forma de esenta.
In cazurile de gripa ori bronsita, leurda ajuta la eliminarea secretiei, usurand respiratia. Exista chiar dovezi ca vindeca miraculor si pleureziile. Si in cazul eczemelor insotite de mancarimi, o cura cu leurda proaspat culeasa face minuni. Eczema poate disparea in decurs de o luna.
Cea mai extraordinara calitate a leurdei este, insa, aceea de a reusi sa influenteze pozitiv capacitatea de memorare. Un tratament cu esenta proaspata de leurda, cate 15 picaturi luate de trei ori pe zi in ceai de plante are un efect binefacator asupra memoriei chiar si in cazurile de pierdere severa a acesteia.
Mod de folosire
In stare cruda, frunzele proaspat culese se spala, se taie marunt si se presara pe si in alimente ca si patrunjelul verde.
Tinctura: frunzele proaspat culese se taie marunt, se introduc in sticla si se toarna alcool rafinat de 38-40 de grade, pana ce se acopera nivelul plantelor. Se pune la loc insorit timp de doua saptamani. Apoi se strecoara si se pastreaza in sticlute mai mici, de culoare inchisa. Se iau zilnic, de patru ori cate 15 picaturi in apa sau ceai de plante.
Vin: se pun doi pumni de leurda (frunze taiate marunt) intr-un litru de vin alb si se pune la fiert. Dupa ce a dat in clocot se adauga miere. se bea cate un paharel inainte de masa. Este recomandat bolnavilor de inima si de reumatism
Sursa: Azi