Mierea de Manuka: 6 beneficii uimitoare pentru sanatatea copiilor

| | Actualizat: 2018-03-30 00:00:00

Toamna este sinonima cu schimbarile bruste de temperatura, iar cei mai expusi virozelor si racelilor sunt copiii nostri. Este important sa ne asiguram ca oferim juniorilor nostri toate "armele" pentru a lupta impotriva afectiunilor de sezon, astfel incat singura lor "grija" in aceasta perioada sa fie joaca!

Mierea de Manuka nu numai ca este un adevarat rasfat pentru papilele noastre gustative, ci ofera multe beneficii pentru sanatate. Pe langa proprietatile sale antibacteriene, mierea de Manuka ajuta la vindecarea mai rapida a ranilor, imbunatateste sistemul imunitar, ajuta la reducerea refluxului gastric si a durerilor in gat. 

Mierea de Manuka este o miere monoflora, unica in lume, adunata si preparata de albine din floarea arborelui de Manuka. Acest arbore creste numai in insulele salbatice si nepoluate ale Noii Zeelande.

O echipa de cercetatori din Noua Zeelanda a constatat ca mierea de Manuka are niveluri mai mari din substantele chimice: metilglioxal si dihidroxiacetona, decat orice alt produs apicol. Aceste substante chimice, atunci cand interactioneaza cu apa, produc peroxidul de hidrogen. Acesta este responsabil pentru proprietatile antibacteriene ale mierii de Manuka.

Tipurile de miere Manuka si beneficiile lor asupra sanatatii

Cercetatorii au constatat, de asemenea, ca nu toata mierea de Manuka este la fel, dar a fost stabilit un mod unic de a identifica calitatea mierii de Manuka. Astfel, au fost concepute diferite sisteme de identificare, pe care le gasim sub forma unor numere si grupuri de litere pe ambalajele borcanelor de miere.

Ca sa iti fie mai usor sa alegi mierea potrivita nevoilor tale, iata tot ce trebuie sa stii despre cele doua tipuri de miere, MGO si UMF, si beneficiile lor asupra sanatatii!

Ce este MGO?

Metilglioxal (MGO) este una din enzimele ce confera mierii de Manuka proprietatile sale unice antibacteriene. Acest nutrient se formeaza in mod natural in nectarul florilor de Manuka, si este transferat automat in miere de catre albine.

MGO este sistemul care indica activitatea antibacteriana prin masurarea nivelului de metilglioxal din miere pe kilogram. Cu cat nivelul MGO este mai ridicat, cu atat este mai mare si puterea antibacteriana. Nivelurile de MGO ale mierii Manuka Health sunt: MGO 100+ , MGO 250+, MGO 400+ si MGO 550+.

  • Mierea MGO 100+ - nivel de intretinere, este indicata pentru sustinerea sistemului imunitar in afectiuni usoare si de scurta durata sau recente (raceli, dureri de gat, etc);
  • Mierea MGO 250+ - nivel util - este indicata pentru tratarea infectiilor cu microorganisme bacteriene si fungice. Se recomanda un tratament cu 3-4 lingurite de miere pe zi urmat de un tratament de mentinere de 1 lingurita pe zi;
  • Mierea MGO 400+ - nivel superior cu activitate foarte ridicata - se recomanda mai ales in cazul afectiunilor acute sau cronice, care au fost tratate anterior si care au o rezistenta sporita la tratamente;
  • Mierea MGO 550+ - nivel maxim de activitate - se recomanda in cazurile unor infectii foarte rezistente.

Ce este UMF?

UMF (Factorul Unic Manuka) este factorul de evaluare ce determina puterea antibacteriana a mierii tot prin masurarea nivelului de metilglioxal, dar si a nivelului de dihidroxiacetona, respectiv activitatea peroxidului de hidrogen din miere.

UMF este un sistem de clasificare care separa mierea Manuka naturala, nealterata si 100% pura, de produsele cu o calitate indoielnica. Altfel spus, prezenta pe ambalaj a simbolului UMF este o garantie a faptului ca mierea respectiva este originala.

Nivelurile UMF ale mierii de Manuka sunt:

  • UMF 5+, UMF 8+: niveluri scazute ale activitatii antibacteriene => mierea este recomandata doar pentru consumul zilnic, ca si supliment nutritional;
  • UMF 10+, UMF 12+: indica o activitate antibacteriana mica spre medie => mierea este recomandata pentru intretinere, mentinerea unei stari bune de sanatate;
  • UMF 15+, UMF 16+, UMF 18+: activitate antibacteriana mare;
  • UMF 20+, UMF 25+: activitate antibacteriana foarte mare.

Deci, data viitoare, cand vrei sa cumperi o miere autentica de Manuka, ar trebui sa cauti simbolul UMF pe etichete. 

Atentie: Folosirea unui nivel de activitate prea puternic, in cazurile in care nu este necesar, poate duce in anumite cazuri la aparitia unor reactii adverse sau de sensibilitate din partea organismului, de aceea recomandam sa folosesti factorul potrivit necesitatilor tale si ale copilului tau.

Mierea de Manuka: 6 proprietati uimitoare pentru sanatatea copiilor

Printre principalele beneficii si proprietati uimitoare pe care mierea de Manuka le are asupra sanatatii, se numara:

Proprietati antibacteriene

Mai multe studii au aratat ca mierea de Manuka are proprietati antibacteriene impotriva tulpinilor bacteriene, cum ar fi E.Coli si stafilococul auriu. Aceste bacterii sunt greu de ucis, dar cu ajutorul mierii de Manuka le poti tine sub control.

Grabeste vindecarea ranilor

In afara de proprietatile antibacteriene, mierea de Manuka este, de asemenea, foarte utila in tratarea ranilor deoarece contribuie la accelerarea vindecarii acestora.

Daca micutul tau se raneste in genunchi in urma unei cazaturi, poti sa aplici pe rana curata un strat subtire de miere de Manuka MGO 100+.

Diverse studii au aratat ca proprietatile vindecatoare ale acestui tip unic de miere sunt comparabile cu cele ale medicamentelor standard.

Poate stimula sistemul imunitar

In sezonul rece, sistemul imunitar al copilulului este bombardat de virusi si bacterii (un copil putand sa faca si 7-8 viroze respiratorii intr-un an). Pentru intarirea sistemului imunitar al micutului tau poti sa folosesti mierea Manuka MGO 250+ (recomandata copiilor peste 2 ani).

Studiile au aratat ca aceasta miere poate imbunatati sistemul imunitar prin stimularea celulelor imune si prin cresterea productiei de citokine. In primii ani de viata, imunitatea la diferite boli reprezinta o preocupare majora pentru majoritatea parintilor.

Ajuta la reducerea refluxului gastric

Refluxul gastric poate aparea din cauza acidului care se deplaseaza din stomac spre esofag. Acest lucru poate fi redus prin administrarea de miere Manuka in mod regulat sau ori de cate ori copilul se confrunta cu reflux gastric sau arsuri la stomac.

Calmeaza durerile in gat

In sezonul rece, copiii se plang adesea de dureri in gat (chiar daca nu mananca inghetata). Aceste dureri apar de obicei din cauza iritatiei sau inflamatiei din gat din diferite motive, cum ar fi traumatisme, infectii virale, reflux gastric etc. Durerea in gat a micutul tau poate fi redusa, daca bea un pahar de apa calda amestecat cu una sau doua linguri de miere Manuka.

Poate reduce problemele dentare

Placa si gingivita sunt probleme des intalnite in randul copiilor, din cauza acumularii de zahar si a altor particule alimentare intre dinti. Prezenta zaharului poate declansa dezvoltarea mai multor bacterii care pot duce la carii dentare.

Cercetarile au aratat ca mierea de Manuka poate ajuta la reducerea semnificativa a placii si a gingivitei. Deci, data viitoare, cand copilul tau sufera de probleme dentare, poti apela cu incredere la mierea de Manuka in schimbul medicamentelor obisnuite.

Se poate administra miere de Manuka bebelusilor?

Evita sa dai miere de Manuka copiilor cu varsta mai mica de un an. Chiar si mierea de Manuka poate contine spori de bacterii care pot declansa botulism la sugari. Dupa atingerea varstei de 1 an sau mai mult, sugarii dezvolta de obicei imunitate fata de bacteriile care cauzeaza botulism.

Prin urmare, este recomandabil sa astepti pana cand copilul tau are cel putin un an si jumatate sau doi pentru a-i da prima lingurita de miere de Manuka.

Citeste si despre