Diareea este o conditie medicala frecventa la copii, care poate aparea din cauza unei simple indigestii, a stresului sau a unor infectii cauzate de bacterii sau virusuri. Pana la stabilirea exacta a cauzei si administrarea unui eventual tratament medicamentos, sunt utile cateva masuri sau remedii naturiste sigure si simple, care sa intrerupa sirul de scaune moi, dar si crampele abdominale si greturile asociate deranjului la stomac.
Mucilagiu de orez
Fierbe 1/2 cana de orez in 3 cani de apa, timp de 30-40 de minute, strecoara orezul si ofera-i copilului doar zeama - mucilagiu, pentru a-l ajuta sa se "lege" la stomac. Nu-i oferi portii foarte mari, pentru a nu-l constipa. Cere sfatul pediatrului cu privire la doza recomandata.
Avantajul este ca micutul poate sa consume si orezul fiert, in mesele din regimul alimentar care se impune in aceasta perioada.
Iaurt
In ciuda opiniilor multora, lactatele se pot dovedi remedii naturiste esentiale pentru combaterea diareei. Insa nu toate lactatele au acest efect, ci doar cele care sunt tratate cu culturi vii, cum sunt iaurtul si kefirul.
Culturile cu care sunt facute reprezinta bacterii bune pentru stomac, ce ajuta la refacerea florei intestinale si la protejarea acesteia de atacul bacteriilor nocive. Iaurtul ajuta la producerea acidului lactic din intestine, ajutand la "spalarea" bacteriilor "rele", care provoaca simptomele inconfortabile.
Ceai sau bomboane cu ghimbir
Ghimbirul are proprietati naturale antispastice, antibacteriene si calmante. Calmeaza crampele abdominale, reduce greata si previne deshidratarea. Ofera-i copilului bomboane sau ceaiuri cu ghimbir pentru ameliorarea rapida a scaunelor moi asociate diareei.
Suc de morcovi
Sucul proaspat de morcovi este esential pentru combaterea rapida a scaunelor apoase din diaree si merita introdus in regimul alimentar al copilului.
Ceai de menta
Ceaiul de menta este cel mai popular remediu naturist contra diareei, insa la copii, trebuie administrat cu precautie, intrucat prezinta numeroase efecte secundare periculoase - probleme respiratie, alergii, incetinirea pulsului, dureri de cap.
Cu toate acestea, consumat in doze foarte mici si la recomandarea medicului pediatru, se poate dovedi cel mai bun si rapid remediu impotriva diareei, avand efecte calmante ale spasmelor abdominale, dar si antimicrobiene.
Paine prajita
Printre alimentele care "leaga" repede copilul la stomac, se numara si painea prajita sau convrigeii foarte tari, care trebuie sa se regaseasca in regimul alimentar din aceasta perioada.
Lichide
Hidratarea intensa este foarte importanta in caz de diaree la copii. In urma scaunelor numeroase si foarte moi, dar si a posibilelor varsaturi, se produce rapid un dezechilibru electrolitic in organismul copilului, ceea ce duce la deshidratare si la pericolele asociate acesteia.
Este obligatoriu sa ii oferi constant copilului portii mici si dese de apa plata sau de solutii de rehidratare orala (bauturi electrolitice), pentru a preveni riscul complicatiilor.
Mere coapte
Stiai ca merele coapte sunt un tratament natural pentru diaree. Desi multa lume se fereste de ele, merele contin cantitati semnificative de pectina, o substanta esentiala in combaterea scaunelor moi si in echilibrarea nivelurilor de minerale si saruri din organism.
Este important sa fie consumate doar in stare coapta, pentru reducerea nivelului de aciditate, care ar putea irita stomacul.
Probiotice
In cazul in care scaunele copilului sunt apoase si foarte dese, este important sa cumperi de la farmacie suplimente cu probiotice, pentru refacerea florei intestinale afectate. Acestea nu sunt medicamente propriu-zise, ci suplimente sau solutii cu concentratii ridicate de culturi vii (care se folosesc si in iaurturi) si ajuta in cazul deranjamentelor la stomac.
In cazul in care copilul nu da semne de recuperare dupa o zi de la administrarea acestor remedii naturiste si continua sa aiba scaune moi, este important sa mergi cu el la medic. Prelungirea simptomelor poate indica prezenta unei infectii bacteriene severe sau a unei enterocolite. Este nevoie de tratament medicamentos, care trebuie prescris doar de catre medic.