Vitamine si minerale naturale pentru sanatatea ochilor

| | Actualizat: 2012-11-19 15:12:05

  

Folosirea intensiva a calculatoarelor, stresul zilnic si modul de viata dezechilibrat determina aparitia diverselor afectiuni oftalmologice, afectiuni ce uneori nu pot fi vindecate, influentandu-ne intreaga viata.

Este deosebit de important ca atunci cand o perioada mare de timp ochii sunt folositi intensiv sau cand simtim o oboseala cronica a ochilor datorata unor deficiente din organism sa luam masurile necesare pentru a evita aparitia unei afectiuni oculare.

Pe langa gimnastica oculara, vitaminele si mineralele naturale va pot ajuta in acest sens, intarind sanatatea ochilor. In cele ce urmeaza voi pune in evidenta pe cele ce influenteaza in mod deosebit starea ochilor.

Vitamina A- influenteaza campul vizual si globii oculari.
Printre semnele evidente ale deficientei de vitamina A se numara lipsa acomodarii la vederea in lumina crepusculara si pierderea luciului corneei care poate ajunge uscata si insensibila la atingere (xeroftalmie). Persoana tine ochii inchisi pentru a evita lumina. In stadii avansate apar ulceratii ale globului ocular, care pot avansa rapid, necesitand tratament urgent. Se mai pot constata opacifieri ale cristalinului si ingustarea campului vizual.
Vitamina A impiedica procesul de degenerare a corneei precum si degenerarea functionarii retinei.
De obicei tratamentul se face cu betacaroten, care este transformat de catre ficat in vitamina A, in functie de necesitatile organismului.
Printre sursele importante de vitamina A amintesc: unt, galbenus de ou, ficat, ulei de peste, etc.

Vitamina B2 - sau riboflavina, intervine in mecanismele care permit mentinerea vederii.
Deficienta de B2 determina tulburari vizuale ca lacrimare, senzatie de mancarime si arsura a globilor oculari, scaderea acuitatii vizuale, congestionarea pleoapelor si aderarea una de alta datorita prezentei unui exudat vascos, aparitia conjunctivitei.
Toate aceste deficiente pot dispare printr-un tratament adecvat, in timp de cateva zile sau cateva saptamani.
Vitamina B2 atenueaza procesul de oboseala a ochilor si mareste acuitatea vizuala.
Ea se gaseste in: ficat, rinichi, lapte, drojdie de bere, branzeturi, orez nedecorticat, fulgi de ovaz, tarate de grau, majoritatea legumelor.

Vitamina B6 - poate ajuta la reglarea presiunii intraoculare (in special la glaucom).
Se gaseste in alimentele enumerate mai sus.

Inozitol - este un component al complexului vitaminic B, care asigura echilibrul structural si functional al ochiului.
Trebuie remarcat faptul ca citricile contin o mare cantitate de inozitol.
El se mai gaseste in: fructe, nuci, seminte germinate, lapte, carne, drojdie de bere.

Intrucat administrarea pe timp indelungat a oricarei vitamine B singure se poate solda cu deficitul major al celorlalte (in plus, o doza mare de B2, in lipsa celorlalti antioxidanti poate provoca sensibilitate la razele solare) se recomanda administrarea Complexului B (de obicei 50 mg de doua ori pe zi).
In general complexul B este benefic atat pentru macula cat si pentru cristalin si conjunctiva.
In acest sens se poate folosi drojdia de bere proaspata (timp de cate doua-trei saptamani) sau cura de grau incoltit.

Vitamina C - sau acidul ascorbic are un rol deosebit de important pentru sanatatea organismului, intarind sistemul imunitar, eliminand oboseala, favorizand vindecarea infectiilor si ranilor, intarind tesutul conjunctiv, protejand cristalinul si mentinand integritatea capilarelor sanguine.
Cercetatorii au constatat ca persoanele care consuma cantitati mici de vitamina C pot prezenta o presiune intraoculara crescuta, conditie ce poate provoca aparitia glaucomului.
Deasemeni, cercetarile stiintifice au dezvaluit faptul ca bolnavii de cataracta aveau un nivel scazut de vitamina C in plasma sanguina. Deficienta de vitamina C nu este un rezultat al bolii ci una din cauzele formarii cataractei.
Printre multiplele manifestari ale deficientei de vitamina C (ca oboseala, astenie, etc) se evidentiaza si manifestarile hemoragice (ca in cazul retinopatiei diabetice).
Tratamentul corect duce la oprirea hemoragiilor si a celorlalte tulburari.
Vitamina C se gaseste aproape in toate alimentele proaspete (citrice, kiwi, varza, broccoli, ardei, maces, etc).

Vitamina E - incetineste procesul de imbatranire a celulelor, datorat oxidarii si s-a dovedit eficienta in prevenirea formarii cataractei.
Ea are efecte deosebite si in miopie.
Surse naturale de vitamina E: germeni de grau, ulei vegetal, nuci, varza de Bruxelles, verdeturi, spanac, cereale integrale, oua, etc.

Calciu - este un ingredient de baza in tesuturile conjunctive purtatoare de colagen, inclusiv in sclerotica - stratul exterior, opac si dur al ochiului.
Trebuie remarcat faptul ca nivelul acuitatii vizuale este determinat si de abilitatea de coordonare a muschilor ce inconjoara globul ocular, iar fibrele musculare contractate nu se pot decontracta fara calciu.
Cantitati importante de calciu se gasesc in: mazare, spanac, lapte, iaurt, branza de vaci, fasole, soia, migdale, smochine.

Zinc - influenteaza metabolismul vitaminei A si sensibilitatea olfactiva.
Deficitul de zinc contribuie la aparitia cataractei.
Suplimentarea cu zinc poate opri pierderea progresiva a vederii.
Zincul regleaza circuitul vitaminei A in celule si impreuna cu ea influenteaza benefic retina.
El se gaseste in: carne, ficat, alimente de origine marina, germeni de grau, drojdie de bere, seminte de dovleac, oua, etc.

Seleniu - el ajuta la mentinerea elasticitatii tesuturilor, influentand benefic retinopatiile si degenerarea maculara.
Seleniul este necesar in desfasurarea optima a activitatii vitaminei E.
El se gaseste in alimente de origine marina, rinichi, ficat, germeni de grau, tarate, ton, ceapa, rosii, broccoli.

Citeste si despre