A inceput sezonul gripei. Cum tratezi un copil de gripa

| | Actualizat: 2019-12-09 11:42:57

Gripa este o boala infectioasa provocata de patru tipuri de virusuri. Ii afecteaza in egala masura pe adulti si pe copii, dar acestia din urma sunt mult mai expusi, avand un sistem imunitar mai slab decat oamenii mari.

Pana la o treime dintre cazurile de gripa inregistrate anual sunt semnalate la copii. La fel ca alte boli provocate de un virus, gripa nu se vindeca prin medicamente. Singurul tratament este cel simptomatic, pentru scaderea temperaturii, pentru reducerea durerilor de cap etc. Atunci cand un bebelus sau un copil face temperatura in plin sezon al gripei, mergeti de urgenta la pediatru, pentru a evita complicatiile.

Cum se transmite gripa si cum poate fi prevenita

Simptomele cele mai comune ale gripei sunt tusea, temperatura ridicata, frisoanele, congestia nazala, apatie, durere in gat, dificultate la inghitit, durere de cap si musculara, varsaturi, diaree si, uneori, suieraturi in timpul respiratiei.

Pentru a scapa de gripa in sezonul rece, preventia este foarte importanta. Virusurile gripale se transmit foarte usor si rapid. Este suficient ca cineva care are gripa sa tuseasca sau sa stranute, iar cei din jurul sau se vor molipsi. Evident, manifestarea virusului depinde de sistemul imunitar al "victimei". Ideal este ca atunci cand ai gripa sau esti suspect de gripa sa iti acoperi gura si nasul in oricare dintre cazurile de mai sus.

Chiar si un simplu dialog cu o persoana care are gripa poate reprezenta un pericol. Evitati, prin urmare, sa vorbiti foarte aproape de alte persoane.

Gripa se poate transmite foarte usor si atunci cand dai, pur si simplu, mana cu cineva afectat sau cand imprumutati obiecte de la unul la altul. Daca persoana care are deja virusul gripal a tusit sau a stranutat in mana, iar apoi a atins un obiect fara sa se fi spalat pe maini, microbul deja s-a transmis. Daca ai un copil de gradinita sau de scoala, este bine sa "sariti" o zi de prezenta atunci cand cel mic se simte rau.

Specialistii te sfatuiesc sa aerisesti bine camerele din casa, desi poate pare prea frig afara. Este important sa cureti si sa dezinfectezi jucariile cat mai des pentru ca sunt o sursa importanta de virusuri.

Spalarea frecventa a mainilor reprezinta o cale pentru a preveni gripa, dar si alte boli. Folositi batiste nazale si aruncati-le imediat. Cel mai important in sezonul gripei este sa evitati zonele aglomerate.

11 sfaturi pentru a trata gripa la copii

Chiar daca iti iei toate masurile de precautie, copilul tot se poate imbolnavi de gripa. Ce ai de facut atunci?

1. Asigura-te ca este bine hidratat.

2. Nu-l forta sa manance.

3. Trateaza febra.

4. Nu administra copilului aspirina.

5. Asigura-te ca doarme pe o perna suficient de inalta pentru a nu exista riscul sa se sufoce in somn.

6. Curata-i frecvent nasul cu solutie salina, in special inaintea meselor, pentru a evita sufocarea.

7. Pastrati umiditatea ridicata in camerele in care va petreceti timpul, fie ca folositi un umidificator, fie ca asezati un vas cu apa in preajma unei surse de caldura.

8. Nu fuma in preajma copilului cand acesta are gripa. Macar pe el sa-l protejezi, daca tu nu poti renunta la tutun.

9. Nu-i administra medicamente impotriva tusei. Tusea este un mecanism de aparare al organismului. Daca nu tusim, microbii si mucozitatile raman pe caile respiratorii, se intorc in plamani si lucrurile se pot complica de aici.

10. Nu-i administra medicamente mucolitice.

11. Nu administra antibiotic nici cu, nici, mai ales, fara recomandarea medicului. Acestea trateaza doar infectiile provocate de bacterii, nu pe cele provocate de virusuri.

Deocamdata pentru gripa ramane valabila vorba populara care spune ca aceasta trece intr-o saptamana, cu tratament sau in 7 zile, fara tratament.

De ce e bine sa-ti vaccinezi copilul impotriva gripei

Impotriva gripei nu se iau doar masuri de preventie sau de ameliorare a simptomelor. Medicii recomanda vaccinarea contra gripei la inceputul sezonului rece, atat pentru adulti, cat si pentru copii mai mari de 6 luni. Cei mai expusi la gripa sunt diabeticii, astmaticii, cei care sufera de boli cardiovasculare si copiii mai mici de 6 luni.

Citeste si despre