Aparare impotriva virusurilor prin mucoasa nazala

| | Actualizat: 2021-01-18 10:08:18

Infectia cu Coronavirus se transmite pe cale aeriana si virusul se multiplica in mucoasa nazala si faringiana, de aceea este important pentru noi sa intelegem sa respectam si sa tratam cu mai multa seriozitate probleme minore ale nasului si gatului pe care poate le-am ignorat pana acum, sau nu ni s-au parut importante.

OMS recomanda persoanelor de toate varstele sa ia masuri de aparare impotriva virusurilor, in special pentru a se proteja de noul coronavirus, respectand o igiena buna a mainilor si o igiena respiratorie buna. De ce aceasta ultima recomandare? Pentru ca, in cazul SARS-CoV-2, transmiterea este preponderent pe cale aeriana.

Pacientii pot infecta alte persoane prin picaturi de lichid eliminate prin tuse, stranut, vorbit. Acestea intra in contact apoi cu mainile, ochii, mucoasa orala sau nazala. In mod obisnuit, in viata de zi cu zi, te infectezi prin picaturi, prin contact direct si contact indirect. Acestea fiind spuse, te poti totusi infecta din aer in anumite conditii. Este vorba despre transmiterea prin aerosoli.

Virusul cu tepi

Cercetatorii au reusit sa creeze o harta 3D a structurii virusului. Ei au fost in special interesati de „armura” de proteina tepoasa care-l face atat de contagios. O analiza detaliata a virusului a scos la iveala un lucru extrem de interesant. Tepii coronavirusului se lipesc de celulele umane si au o putere de patru ori mai mare decat cele caracteristice coronavirusului de tip SARS care a omorat sute de oameni in epidemia din 2002. Tepii care invelesc capsula virusului au o sansa extrem de mare sa se ataseze de celule din tractul respirator superior. Astfel ca nu e nevoie de un numar mare de particule pentru a infecta o persoana, anunta The Guardian.

Experienta coreeana

Profesorul sud-coreean Kim Woo-Jiu de la Spitalul Universitar Guro din Seul s-a confruntat cu epidemiile de SARS in 2003 si gripa porcina in 2009, dar si cu Ebola, in 2014, apoi MERS in 2015. El a mentionat ochii, nasul si gura drept porti de intrare pentru virus. Iar argumentul este ca in ele sunt membrane mucoase, in pleoape, in interiorul nasului, in gura.

Pe de alta parte, cercetarile oamenilor de stiinta germani au mai relevat ca ”noul coronavirus se poate multiplica in faringe fara sa ajunga in mod obligatoriu si in plamani. Si acesta este motivul pentru care este atat de usor transmisibil”, explica Christian Drosten, director al Institutului de Virologie al clinicii Charité din Berlin.

Cum protejam mucoasa nazala

De aceea este important in aceasta perioada sa ne protejam mucoasa nazala. Sa o mentinem sanatoasa si apta sa ne protejeze. Iar bacterioterapia intranazala poate fi o metoda extrem de eficienta. Cercetatorii au demonstrat ca ne imbolnavim, facem rinosinuzite, otite, atunci cand echilibrul bacterian este perturbat si mucoasa nazala care nu mai are “bacteriile prietenoase” nu se mai poate apara cum trebuie de agresiunile virale si bacteriene.

Pentru restabilirea echilibrului bacterian al mucoasei nazale ne ajuta, si pe mari, si pe mici bacterioterapia intranasal, care se realizeaza cu Rinogermina spray, tratament de 3 luni. Daca vorbim despre mucoasa faringiana, sa ne aducem aminte de tesutul limfatic de aparare de la acest nivel, un adevarat zid de aparare unde se formeaza anticorpii (amigdale, baza limbii, rinofaringe).

„Nu trebuie sa intram in panica atunci cand ne doare gatul, dar putem aplica produse naturale cu rol antiinflamator si antiviral sau de stimulare a sintezei de anticorpi in tesutul limfatic”, a declarat Conf. Univ. Dr. Raluca Grigore.

Cum actioneaza

RINOGERMINA actioneaza prin crearea efectului de bariera, impiedicand contactul bacteriilor patogene cu gazda. Aceasta foloseste bacterii “prietenoase” care sa lupte impotriva patogenilor fara sa afecteze ecosistemul microbian. Astfel contribuie la nivelul mucoasei nazale la prevenirea si reducerea infectiilor recurente ca otita medie acuta si rinosinuzita.

Citeste si despre