Virozele respiratorii ale sezonului rece stau la panda pentru a prinde in plasa lor copiii si bebelusii. Cei care au un sistem imunitar slabit cad prada mai repede unor infectii respiratorii care pot da peste cap starea lor. Evita aceste boli, precum si complicatiile care pot aparea fortificand sistemul imun al micutului.
Preventia impotriva racelii si gripei la copii, dar si a altor infectii respiratorii frecvente este cea mai buna metoda prin care iti poti mentine bebelusul sanatos pe tot parcursul anului. Exista cateva metode naturale prin care acest lucru se poate face, dar si medicatii specifice si vaccinuri antigripale pe care trebuie sa le iei in considerare pentru micutul tau.
Vaccinul antigripal la bebelusi
Copiii intre 6 si 23 de luni pot fi imunizati prin vaccinul impotriva gripei. Copiii peste 2 ani care prezinta factori de risc sau anumite afectiuni ce pot fi agravate odata cu contractarea unui virus gripal trebuie neaparat sa isi faca vaccinul. Si copiii sanatosi trebuie imunizati prin vaccin dupa 2 anisori.
Vaccinul nu asigura o imunizare completa impotriva tuturor tulpinelor de raceala si gripa, insa specialistii sustin ca micutii care contracteaza un astfel de virus dupa vaccinare vor dezvolta o forma mai usoara a bolii si vor evita complicatiile.
Vaccinarea antigripala a intregii familii
Pentru ca micutul tau sa fie in deplina siguranta impotriva virozelor respiratorii trebuie ca toti membrii familiei sa fie complet sanatosi, de aceea este bine ca acestia sa isi faca vaccinul antigripal sezonier. Acest lucru este esential mai ales daca ai un bebelus sub 6 luni care nu poate fi vaccinat si este mai expus acestor afectiuni.
Alaptarea, intarire naturala a sistemului imunitar al bebelusului
Bebelusii care sunt alaptati sunt avantajati pentru ca beneficiaza de substante nutritive si minerale esentiale, unice care ajuta la formarea de anticorpi care-i protejeaza de mai multe afectiuni, printre care si de virsuri gripale. Alaptarea ajuta la fortifierea naturala a sistemului imunitar al copilului.
Alaptarea este esentiala pentru buna dezvoltare si crestere a bebelusului si niciun aliment sau tip de lapte artificial nua sigura aceeasi calitate si protectie ca laptele matern
Respectarea regulilor de igiena la bebelusi
Respectarea unor reguli igienice de bun simt ti-ar putea pune la adapost bebelusul de efecte nedorite ale unor boli de sezon.
-
spala-l frecvent pe manute;
-
dezvata-l de obiceiul de a baga obiecte in gurita care pot fi contaminate;
-
tine un gel antibacterian in gentuta pentru atunci cand nu aveti acces la apa pentru a-l sterge pe manute;
Mentinerea unui mediu curat, steril in jurul copilului
Este extrem de important ca incaperea in care este bebelusul sa fie curata, strerila si aerisita constant. Oxigenarea camerei ajuta la stimularea circulatiei sangvine si la cresterea hemoglobinei, stimuleaza respiratia si digestia, iar sistemul imunitar al copilului capata forte noi.
Evitarea spatiilor aglomerate
In sezonul rece este indicat sa protejezi micutul de zone expuse unui risc mai mare de contaminare cum ar fi mall-urile, hypermarket-urile sau mijloacele de transport in comun. Acestea sunt zone cu risc mare de expunere la boli gripale de sezon, iar daca bebelusul tau este foarte sensibil, risti sa contracteze virusul si sa sufere complicatii.
Alimentatie bogata in vitamine
Bebelusii nu au un sistem imunitar suficient dezvoltat pentru a face fata virusurilor si sunt tinte usoare ale acestora.
La bebelusii peste 6 luni care au o alimentatie diversificata, medicii recomanda parintilor sa se axeze pe alimente bogate in vitamine care au rolul de a intari sistemul imunitar al copilului. Legumele si fructele proaspete sunt un astfel de exemplu. Te poti orienta spre citricele specifice sezonului si ceaiuri de plante si fructe bogate in vitamine.
Imunostimulatoare pentru bebelusi
Parintii au adesea tendinta sa cumpere, fara aviz medical, o multime de imunostimulatoare care apar pe piata farmaceutica si care sunt laudate prin reclame ca ar fi de un real beneficiu pentru copii. Esential este sa nu dai bebelusui tau niciun astfel de produs decat dupa ce consulti in prealabil un medic. Risti sa ii faci mai mult rau decat bine!
Iata cateva tipuri cumune de imunostimulatoare pentru copii:
-
Broncho-vaxom;
-
Echinaceea;
-
Aloe Vera;
-
Oscilococcinum;
-
Septilin.
Mamicile din Comunitatea Copilul.ro au pus problema imunizarii pe forumul site-ului si au dat si cateva indicatii si sfaturi care au functionat pentru a-si imuniza bebelusul impotriva gripei si racelii:
Ramona Mag: eu alaptez si desi am fost raciti toti din casa inclusiv eu, cea mica nu a avut nici macar febra.
Lory32: in legatura cu stimularea imunitatii, deocamdata nu mi-a zis pediatra sa ii dau altceva decat oscilococcinum (...) este un medicament homeopat, dar avand in vedere ca este exclusiv din plante nu are ce sa ii faca rau bebelui, scrie chiar si pe prospect ca se da si la copii mici.
Emushi: oscillicoccinum am folosit si noi, problema e ca da imunitate doar pentru o saptamana, de aceea trebuie administrat saptamanal (...) Imuno Baby se da din cate stiu de la 3 luni. O alta varianta (cred ca cea mai buna) ar fi Broncho-vaxom; din pacate nu l-am administrat fetitei mele si acum imi pare rau... e bun si pentru sugari, e ca un fel de vaccin, dar se da pe gurita. Si ribomunyl-ul e tot cam asa, are un spectru ceva mai ingust insa, nu stiu schema de administrare...
Alinadonu: pana la 6 luni am folosit apa de la fantana fiarta si racita, apoi de la robinet la fel, intai o fierb; in legatura cu imunitatea am inceput sa-i dau de o saptamana Imunobaby ca nu are ce rau sa-i faca si ii mai dau o jumatate de tableta vitamina C pentru copii dizolvata in ceai. Sper sa nu mai racim.