Copiii tusesc atunci cand mucoasa traheei devine iritata, fiind un reflex al organismului in urma caruia se elimina mucusul in ecxec, permitand copilului sa respire. Tusea este in mod normal, un simptom al unei infectii respiratorii (viroza, raceala, gripa), dar poate fi cauzata si de alte boli respiratorii (cum ar fi astmul).
Tusea se poate accentua la somn, deoarece, in pozitia culcat a copilului, mucusul se poate colecta in partea din spate a gatului. Copiii care tusesc au si alte simptome, precum febra, nasul infundat, dificultati de respiratie, durere de cap. La toate acestea se adauga starea de anxietate si de agitatie, mai ales ca micutii nu pot dormi, deseori, bine pe timpul noptii.
Tipuri de tuse
La copii, ca si la adulti, exista mai multe tipuri de tuse. Cele mai cunoscute dintre ele sunt tusea productiva si tusea uscata. O tuse uscata apare in caz de raceala si gripa si se inrautateste cand copilul merge la culcare. Mai poate semnala bronsita, pneumonie, astm si expunerea la fum de tigara sau la alte substante iritante.
Tusea productiva apare, de asemenea, in urma unor infectii respiratorii, dar si in caz de astm. Tusea micutilor nu trebuie lasata netratata, iar parintii trebuie sa ii duca la medic inca de la primele semne, pentru a incepe tratamentul.
Tratamente recomandate pentru tuse
In cazul acestui simptom, este important ca micutii sa fie foarte bine hidratati. Se poate bea apa la temperatura camerei, dar si ceaiuri caldute, pentru ca au rol de a calma mucoasa. Si supa este foarte utila in tratarea simptomelor asociate cu tusea. Un umidificator montat in camera copilului il poate ajuta in caz de tuse, ducand la reducerea episoadelor de tuse, cat si la usurarea respiratiei.
Activitatea fizica trebuie sa fie cat mai redusa in cazul copiilor care se confrunta cu tuse, deoarece poate sa inrautaeasca simptomele.
Parintii trebuie sa stie ca administrarea de antibiotice in cazul tusei provocate de infectii respiratorii nu se face decat daca medicul recomanda acest lucru. Infectiile respiratorii provocate de bacterii sunt cele la care medicul poate recurge la administrarea de antibiotice.
Medicamentele care se pot prescrie pot fi decongestionantele, mucoliticele, cat si medicamentele contra durerii.
De ajutor in ameliorarea simptomelor produse de cei mici sunt si suplimentele alimentare. Gama Imunotus contin ingrediente precum socul, cimbrul, vitamina C, busuiocul, ciubotica-cucului care au actiune antibacteriana, bronhodilatatoare si expectoranta. Un alt ingredient care se gasese in suplimentele contra tusei este acetil-cisteina. Aceasta substanta transporta nutrienti spre limfocite si fagocite, celule importante ale sistemului imunitar. Deficienta de cisteina in organism poate interfera cu buna functionare a sistemului imunitar, facandu-i pe cei mici mai vulnerabili in fata bolilor.
Gama Imunotus, creata de Fiterman, contine capsule, pliculete si siropuri special concepute pentru a ajuta la tratarea tusei productive, cat si a celei iritative. Acestea se administreaza conform prospectului.