Faringita streptococica este o infectie cauzata cel mai des de prezenta streptococului beta-hemolitic de grup A (Streptococcus pyogenes). Afectiunea se manifesta prin hiperemia faringelui (gatul rosu) si marirea amigdalelor, cu sau fara depozite albicioase. In cazul in care este lasata netratata sau nu este tratata corect, faringita streptococica poate duce la complicatii ca otita, sinuzita, reumatism articular acut si glomerulonefrita (o afectiune renala).
Faringita streptococica este intalnita indeosebi la copiii cu varste cuprinse intre 4 si 15 ani (rar la copii sub doi ani), frecventa acesteia fiind crescuta la sfarsitul iernii si inceputul primaverii.
Se transmite foarte usor prin secretii respiratorii - stropi eliberati in aer prin stranut, tuse etc. Dupa ce microbul este luat de alti copii, dureaza intre 24 si 72 de ore pana apar primele simptome. Spre deosebire de faringita de natura virala (cauzata de virusuri), care este mult mai frecvent intalnita, cea streptococica se trateaza cu antibiotic.
Simptomele faringitei streptococice
Faringita streptococica nu seamana de obicei cu o raceala clasica, adica cel mic nu stranuta, nu tuseste si nu are secretii nazale. In schimb, afectiunea debuteaza brusc cu febra (peste 38,5), dureri in gat (cu dificultati la inghitire), amigdale inflamate cu sau fara puncte albe de puroi, ganglioni limfatici inflamati (cei de pe gat indeosebi). De asemenea, pot sa apara dureri de cap, dureri abdominale, varsaturi.
Cum se pune diagnosticul?
In afara indiciilor oferite de simptome, medicii solicita efectuarea unui exsudat faringian pentru a vedea clar daca este prezent sau nu streptococul beta-hemolitic de grup A. In plus, este ceruta de regula si o antibiograma, al carei rezultat indica antibioticele la care streptococul este sensibil si cele la care este rezistent.
In afara de exsudatul faringian se poate face si un test de depistare rapida a antigenului streptococului beta-hemolitic de grup A, al carui rezultat vine in aceeasi zi, spre deosebire de cel al exsudatului care poate fi dat in circa 3 zile. Testul rapid poate oferi insa si rezultate fals negative -adica cel mic sa aiba streptococ, dar rezultatul sa fie negativ. In acest caz se recomanda si efectuarea unui exsudat faringian.
Cu toate acestea, in situatia in care iese pozitiv, testul rapid poate scurta perioada de boala (medicul poate recomanda imediat administrarea de antibiotic).
Ambele teste trebuie efectuate dimineata, pe nemancate si inainte ca cel mic sa se fi spalat pe dinti.
Tratamentul faringitei streptococice la copii
Tratarea faringitei streptococice se face prin administrarea de antibiotic recomandat de catre medic. Acesta scurteaza perioada in care copilul este contagios, reduce riscul ca infectia sa ajunga si in alte parti ale corpului si, nu in ultimul rand, il poate face sa se simta bine mai repede. De obicei, la 24 de ore dupa administrarea antibioticului, copiii nu mai sunt contagiosi. Este recomandat insa ca acestia sa nu se intoarca in colectivitate pana cand temperatura corporala nu scade la normal.
Cum previi infectarea?
Prevenirea infectarii cu streptococ beta-hemolitic de grup A se face de regula prin respectarea masurilor clasice de igiena. Insista ca cel mic sa se spele des pe maini, sa nu bea din acelasi pahar cu altcineva, sa nu manance cu tacamurile altcuiva.
Ce complicatii pot aparea?
Faringita streptococica poate fi vindecata fara mari probleme dar poate duce si la complicatii serioase. In cazul in care copilul are dificultati de respiratie in timpul somnului este necesar sa mergi la inca un control medical deoarece amigdalele se pot inflama atat de mult incat sa impiedice sever capaciatatea copilului de a respira. La fel trebuie sa faci si in cazul in care simptomele nu se amelioreaza dupa 2 zile de tratament cu antibiotic.
Totodata, in cazul in care copilul tau prezinta simptomele de mai jos la 1-2 saptamani sau mai mult dupa ce a suferit de faringita streptococica, mergi de asemenea la medic. Este vorba de simptome ca: dureri de articulatii, slabiciune, dificultati de respiratie, iritatie pe piele. Acestea pot indica prezenta febrei reumatice.